We zijn goed op weg om een van de droogste voorjaarsperiodes van de afgelopen decennia te beleven. Waar het voor de landbouwers vorig voorjaar nog te nat was om aan te planten, wordt het dit jaar te droog. “Langdurige regen zou voor heel wat rust in de hoofden van de landbouwers zorgen”, klinkt het.
We hebben al een droge periode achter de rug, en de komende tien dagen moeten we ook niet op bijster veel regen rekenen, klinkt het bij het KMI. Nochtans kunnen de landbouwers de regen gebruiken, want overal in West-Vlaanderen is de grond bijzonder droog.
Ook Ledegems burgemeester en Vlaams parlementslid Bart Dochy houdt de acties van de weergoden nauwlettend in de gaten. Naast politicus is de 52-jarige CD&V’er ook landbouwer. “Dit jaar hebben we al aardappelen geplant en vlas en suikerbieten gezaaid”, zegt hij. “Dit voorjaar kon dat onder optimale omstandigheden. Door het droge weer is het zaai- en plantproces erg vlot verlopen. Iets wat vorig jaar compleet anders lag. Toen was er op de akkers nog niks gebeurd omdat het veel te nat was.”
Hopen op regen
Al mag het nu stilaan wel wat beginnen regenen, vindt ook Dochy. “De situatie is nog niet problematisch, laat staan dramatisch. Maar we hebben wel wat neerslag nodig. De lichte gronden worden nu al regelmatig beregend, dat zal straks ook op zwaardere ondergrond nodig zijn. Ik hoop dat we binnenkort één of twee regenachtige nachten en/of dagen mogen verwelkomen. Niet met enkele korte buitjes, maar met langdurige regenval. Dat zou voor heel wat rust in de hoofden van de landbouwers zorgen.”
Of er straks een oppompverbod uitgevaardigd kan worden als het maar niet wil regenen, laat Dochy voorlopig in het midden. “Daar moet de droogtecommissie zich over buigen. Laat ons vooral het vel van de beer niet verkopen voor het geschoten is. Momenteel is de situatie nog perfect onder controle.”

Ook bij landbouwer Bert Demyttenaere uit Moorsele horen we een gelijkaardig geluid. “De tarwe zou er wel deugd van hebben, net als de aardappelen. De preiplanten moest ik beregenen. Twee weken geleden heb ik de laatste prei uit gedaan, en ik moest voor het eerst extra water geven om te kunnen rooien, of anders zou ik de planten beschadigen. De venkel zit in verse grond, en heeft nog niet zoveel nodig. Dus ik panikeer nog niet, want kleine plantjes hebben nog niet veel water nodig, maar binnen een paar weken is het een ander verhaal. Dit moet geen maand meer duren.”
“Dit moet geen maand meer duren”
“Vooral de melkveehouders dreigen in de problemen te komen. Zij hebben het gras voor de koeien gemaaid, dat veel water uit de grond haalde. Op datzelfde stuk nu maïs inzaaien is nu heel moeilijk. Ik hoorde ook al van collega’s dat de bieten niet goed waren, en dat ook het vlas niet gelijk staat. Ook voor diepvriesgroententelers is het niet eenvoudig. Wortels en ander klein zaad is moeilijk op een hele droge grond. Zelfs als je beregent, is het effect door de schrale wind vrij snel weg. Op vlak van water heb ik voorlopig nog voorraad, maar ook daar is het afwachten of we straks nog kunnen oppompen.”
The post Droogte baart ook landbouwers stilaan zorgen: “Nog niet problematisch, maar we hebben wel neerslag nodig” is provided by KW.be.