Op dit moment zitten 101 projecten voor windmolens vast in beroepsprocedures, goed voor een capaciteit van 525,3 megawatt. Dat is iets meer dan het vermogen van een kleine kernreactor zoals Doel 1. Het gaat om vergunningen die aangevochten worden voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA), meldt De Tijd dinsdag. Vorig jaar zijn er maar twaalf windturbines bijgekomen. Vandaag telt Vlaanderen zo’n 700 windturbines op land.
Volgens het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) worden “zo goed als alle” turbines voor windenergie op land in Vlaanderen aangevochten. “Er zijn ook projecten die zonder beroep gerealiseerd worden”, nuanceert Maarten Dedeyne, de directeur van de VWEA. “Maar het gaat om een aanzienlijk aantal beroepen.”
Volgens de sectorfederatie wordt de bouw van windturbines om allerlei redenen aangevochten. “Maar steeds vaker wordt beroep aangetekend door mensen die niet eens in de buurt wonen”, stelt Dedeyne vast. “Dat is problematisch.”
Nieuwe afstandsregels
Maandag kondigde minister Brouns in Het Laatste Nieuws nieuwe afstandsregels voor zogenaamde superwindmolens aan. Windmolens die 200 meter of hoger zijn, moeten voortaan minstens drie keer hun eigen hoogte verwijderd zijn van de dichtstbijzijnde bewoning. “Deze maatregel maakt de ontwikkeling van windenergie op land nog moeilijker”, zegt Margot Vingerhoedt van de coöperatie Ecopower, die 29 windturbines heeft in Vlaanderen. “Windturbines die lager zijn dan 200 meter zijn simpelweg niet meer rendabel.” Tegen 2030 moet het Vlaamse Gewest beschikken over minstens 2,8 gigawatt aan windcapaciteit. Nu is ruim 1,8 gigawatt geïnstalleerd.
The post 101 projecten voor windmolens zitten vast in beroepsprocedures: “Steeds vaker door mensen die niet eens in de buurt wonen” is provided by KW.be.