Oostrozebeke doet er alles aan om zijn erfgoed niet alleen te bewaren, maar waar nodig ook te vervangen. Dat was het geval toen als gevolg van de kerkbrand op 7 april 1935 ook het kruisbeeld aan de kerkmuur tegenover de pastorie werd vernietigd. De lokale kerkgemeenschap had sindsdien graag gezien dat het vernielde kruis weer een plaats zou krijgen op dezelfde plek.
De vervanging van het vernielde kruis is intussen gebeurd dankzij de inzet van diaken Robert Lammertijn, die het verbrande kruis liet namaken en er ook in slaagde een gelijkaardig Christusbeeld op de kop te tikken. Het kruisbeeld werd geschonken door Dominique Vankerckove en Margerita Goeters. Het spreekt voor zich dat de plaatsing van het kruis tegen de kerkgevel aanleiding gaf tot een kleine religieuze ceremonie, bijgewoond door tal van gelovigen. Naast het mooie kruisbeeld werd ook een bordje opgehangen met volgende tekst: “Moge dit kruisbeeld ons herinneren aan de parochianen eertijds hier begraven rond het oude kerkgebouw, dat vernield werd door de brand op 7 april 1935.” De lokale werkgroep Erfgoed juichte dit mooie initiatief uiteraard alleen maar toe.
Kerkhofkruis
Het terugplaatsen van het vernielde kruisbeeld door de brand van 1935 is niet het enige kruisbeeldverhaal. Ook de parochie de Ginste zit met een aanslepend kruisverhaal dat volgens burgemeester Luc Derudder in de nabije toekomst een oplossing krijgt. Bij de heraanleg van het kerkhof op de Ginste in de Grotstraat werd het bestaande kruis bij de ingang van het kerkhof immers verwijderd, omdat het naar verluidt niet meer in goede staat was. Naarmate de tijd verstreek groeide de ergernis van de plaatselijke christengemeenschap dat er geen nieuw kruis ter vervanging werd geplaatst. De gemeente probeerde deze ingreep wat uit te stellen, maar de kritiek bleef groeien. Volgens burgemeester Luc Derudder zal daar nu ook een mouw aangepast worden en komt er wel degelijk een nieuw kruis op het kerkhof. Alleen is nog niet geweten wanneer de plaatsing precies zal gebeuren. (JC)
The post Religieus erfgoed in ere hersteld: Vernield kruisbeeld door kerkbrand vervangen is provided by KW.be.