Meer dan acht op de tien Vlamingen drinken thuis kraanwater, toch zet bijna de helft het niet op tafel. Dat blijkt uit een recent onderzoek van AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. De belangenvereniging roept op om kraanwater bewust op tafel te zetten, ook in de horeca.
Kraanwater is volgens AquaFlanders milieuvriendelijk, lokaal, altijd beschikbaar en “een financiële no-brainer”. Kraanwater kost gemiddeld 0,7 eurocent per liter – dat is 300 keer minder dan flessenwater. Wie overschakelt, bespaart jaarlijks makkelijk honderden euro’s.
AquaFlanders verzekert dat kraanwater een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen van het land is. “Het wordt voortdurend gemonitord door onafhankelijke laboratoria en voldoet aan Europese en Vlaamse normen”, klinkt het in een persbericht.
“Kraanwater is lokaal, duurzaam, goedkoop én van topkwaliteit”, zegt Carl Heyrman, algemeen directeur van AquaFlanders. “Dat bijna de helft het niet durft te serveren aan gasten, toont dat perceptie soms sterker is dan feiten. Het is tijd om daar verandering in te brengen – met trots, en een beetje lef.”
In de provincie Limburg drinkt 89 procent van de mensen thuis kraanwater, het hoogste aantal in Vlaanderen. In West-Vlaanderen zakt dat naar 75 procent. Vier op de tien West-Vlamingen serveren kraanwater aan gasten. Jongeren tussen 18 en 24 jaar zijn kraanwaterkampioenen: 64 procent van hen drinkt dagelijks kraanwater.
The post Opvallend! Veel West-Vlamingen drinken kraanwater, maar durven het niet te serveren aan gasten is provided by KW.be.