De werkgroep ‘Red ons station’ organiseerde samen met VVIA een overlegmoment om de verdere strategie voor het behoud van het Kortrijkse station uit te werken. Organisator en voorzitter van de Vereniging Voor Industriële Archeologie (VVIA) Hendrik Nelde zag dat het goed was: “Nog veel aangenamer dan het aantal aanwezigen, was de massale interesse.”
Eind april 2023 kondigde het Kortrijkse stadsbestuur in een samenwerking met NMBS, Infrabel en De Lijn een ambitieus project aan. Bedoeling was om tegen het najaar van 2025 de eerste stappen te kunnen zetten in de vernieuwing van het Kortrijkse station.
Een stationshal onder de sporen, centrale overkapping boven de vernieuwde perrons en een groener Stationsplein. Het zijn enkele van de elementen uit de plannen die werden voorgesteld. Tegen 2034 zou het nieuwe station er al kunnen komen, werd toen gezegd.
Petitie
In de plannen was echter geen rol van betekenis meer weggelegd voor het huidige stationsgebouw, een ontwerp van de Kortrijkse architect Pierre Albert Pauwels én bovendien exemplarisch binnen de wederopbouwarchitectuur in België. Dat was ook een deel van de publieke opinie niet ontgaan. Er werden 563 bezwaarschriften ingediend tegen de sloopvergunningsaanvraag. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) verzamelde 2.450 handtekeningen tegen de sloop.
Lezingen
Toch gaf Stad Kortrijk – weinig verrassend – positief advies. In januari 2024 deed de Vlaamse regering en een maand later toenmalig Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hetzelfde. De VVIA en een andere erfgoedvereniging bleven niet bij de pakken zitten: ze trokken naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die gaf de klagers eind maart gelijk. De Vlaamse regering heeft sindsdien drie maanden de tijd om opnieuw te beslissen. Ondertussen blijft de verenigde werkgroep ‘Red ons station’ niet bij de pakken zitten. Op paasmaandag werd er een overlegmoment georganiseerd. Tussen 11 en 18 uur waren er verschillende lezingen en activiteiten gepland in Brouwerij Feys, nog zo’n gebouw met een hoge erfgoedwaarde.
Grote interesse
Over de hele dag waren er op z’n hoogtepunt zo’n dertig mensen aanwezig. Organisator en VVIA-voorzitter is een tevreden man. “Dat is een mooi aantal, maar het aangenaamst van al was de grote interesse van de aanwezigen. Iedereen die er was stond open om positief te bouwen aan een mooie stad, waarbij het station het middelpunt van de gemeenschap vormt. Ons hoofddoel was om aan een middelgroot publiek – er waren mensen uit het oude Kortrijkse stadsbestuur, mensen van de provincie West-Vlaanderen, enthousiastelingen van het eerste uur, maar ook volledig nieuwe gezichten – kenbaar te maken dat er een alternatief concept mogelijk is, waarbij de dromen van beide kanten verzoend worden.”
Wat kwam er precies uit? Tijdens het overlegmoment werd het Alternatief Stationsproject voorgesteld, uitgewerkt onder leiding van architecten Benoît Delaey en Sigert Defrancq. Dit voorstel speelt in op de bekommernissen van de stad Kortrijk rond reizigerscomfort, verkeersveiligheid en een betere verbinding tussen noord en zuid, maar legt bijklemtoon op duurzaamheid, positieve impact op de omgeving en kostenzekerheid. De aanwezigen bespraken verdere acties, zoals het nauw opvolgen van nieuwe procedures, hernieuwde bescherming van het gebouw aanvragen en de publieke opinie versterken.
Zoon architect
Het stationsgebouw is ontworpen door Kortrijkzaan Pierre Albert Pauwels. Z’n zoon Philippe Pauwels (77) reageert voor het eerst op de moeite die de werkgroep doet om de betrokken partijen op andere gedachten te brengen. “Het zou jammer zijn mocht het stationsgebouw verdwijnen. Hij was trots op het ontwerp van het gebouw, al zijn er in Kortrijk nog vele ontwerpen die van hem kwamen. Het is monumentaal en ook de manier waarop het is ingeplant – pal in de stad en met het plein aan de voorkant – is visionair. Ik volg het vanop de eerste rij, maar ga zelf niet op de barricades staan. Ik heb destijds wel de petitie ondertekend.”
The post Vruchtbaar overlegmoment van ‘Red ons station’ in Brouwerij Feys: “Dromen beide kanten verzoenen” is provided by KW.be.