Het eerste deel van de Scheldetunnel is in Zeebrugge boven het wateroppervlak gekomen. Dat meldt bouwheer Lantis zaterdag. Op 19 mei zet het stuk tunnel koers richting Antwerpen via de Noordzee en de Schelde.
“We zijn vandaag gestart met het opdrijven van het eerste tunneldeel van de Scheldetunnel in ons bouwdok”, zegt aannemer Philippe Van Gorp. “We moeten een gigantisch stuk drijvend beton tot op de centimeter correct uitbalanceren.”
Acht enorme tunneldelen
Sinds midden april liggen er in Zeebrugge acht enorme tunneldelen onder water in het bouwdok. De “belangrijke schakels” van de Oosterweelverbinding komen zo voor het eerst naar boven.
“Vandaag starten we met het opdrijven van het eerste tunneldeel”, gaat Van Gorp verder. “De acht betonnen tunneldelen, elk groter dan een voetbalveld en tot 60.000 ton zwaar, liggen stevig op de bodem van het bouwdok. In ieder tunneldeel zitten vijf ballasttanks gevuld met water om ze op de bodem te houden. Nu worden de tanks van het eerste tunneldeel leeggepompt, waardoor het element naar het wateroppervlak drijft.”
Tijdens het opdrijven houden verschillende kabels het tunneldeel op zijn plaats. Eerst komt het tunneldeel iets te ver boven water, wanneer de ballasttanks helemaal zijn leeggemaakt. Het tunneldeel moet vervolgens net voldoende zakken zodat enkel de dakplaat nog een stuk boven water blijft.
100 kilometer
Een eerste tunneldeel vertrekt volgens de planning op 19 mei: een tocht van meer dan 100 kilometer, met tussenstops in Zeebrugge en Terneuzen. De Scheldetunnel bestaat uit twee kokers voor autoverkeer, een vluchtkoker en een fietskoker.
The post Scheldetunnel komt boven water in Zeebrugge is provided by KW.be.