“Waarom moeten we weg? Dit hoort bij de kust”: ijskiosken in Knokke-Heist verdwijnen, maar uitbater wil dat stoppen en start petitie

Nog één zomer mogen de ijskiosken hun schepijs en andere versnaperingen verkopen op de Zeedijk van Knokke-Heist. Daarna verdwijnen ze definitief van het toneel, zo besliste het gemeentebestuur onlangs. Bij de uitbaters overheerst onbegrip. “Een zaak starten in een pand op de dijk zelf? Onbetaalbaar”, zegt Christian Walckiers, die een petitie start.

Het is een vertrouwd zicht voor wie een dagje richting kust trekt: de ijskiosken op de dijk. In Knokke-Heist is dat niet anders. Momenteel zijn acht van de negen loten tussen Heist en het Zoute ingevuld, maar zij zijn aan hun laatste maanden bezig. Reden: de concessie loopt in 2025 af en het gemeentebestuur besliste om die niet meer te verlengen.

“Er zijn verschillende redenen voor”, vertelde schepen van Strand Bert De Brabandere (Inzicht) eerder. “Als bestuur bekijken we momenteel volop hoe we de ‘Zeedijk van de toekomst’ vorm willen geven. Aangezien de concessies voor de ijskiosken eind dit jaar aflopen, biedt deze timing de flexibiliteit om de zeedijk opnieuw in te richten volgens de toekomstige visie, zonder gebonden te zijn aan (langdurige) concessieovereenkomsten. Verder zijn er enkele staketsels waar ijskiosken op staan die aan vernieuwing toe zijn, wat voor kosten zou zorgen voor het gemeentebestuur. We maakten de beslissing nu al bekend zodat de concessiehouders vroeg duidelijkheid krijgen over de toekomst.”

Te weinig alternatieven

Maar met die uitleg neemt Christian Walckiers geen genoegen. Hij is de uitbater van La Toscana aan het Albertplein – één van de acht ingevulde ijskiosken. “We werden per brief op de hoogte gebracht. Maar een échte uitleg? Die kregen we niet. Wat mij betreft is dit een onbegrijpelijke beslissing”, zegt Christian, die een petitie startte in de hoop dat de beslissing nog wordt teruggedraaid. “Dat we tijdig op de hoogte werden gebracht? Nog één seizoen krijgen we. Weet je, ik vind dat de kiosken bij de kust horen. En wie gaat de mensen van ijsjes voorzien als wij verdwijnen? Dan blijven enkel nog de ijssalons op de dijk zelf over. Maar die kunnen al dat volk onmogelijk bedienen én er zijn er niet genoeg. Ik tel er vier, op de volledige dijk tussen Heist en Het Zoute. Dat strandbars voorverpakte ijsjes zullen mogen verkopen in de toekomst? Ach, mensen hebben véél liever schepijs. Donderdag stond aan de kiosken een massa volk.”

Geen garantie

Bij het gemeentebestuur blijven ze bij hun standpunt en stellen ze dat het een doordachte beslissing is. “De concessie loopt eind dit jaar af, dat wisten de uitbaters al van het begin en nergens stond dat die sowieso zou verlengd worden. Bij een openbare aanbesteding zou er ook geen enkele garantie geweest zijn over de toekomstige uitbaters”, zegt schepen De Brabandere. “Voor ons is de aanpak van leegstand en een handelskernversterkend beleid een belangrijk aandachtspunt. We moedigen hen dan ook aan om – als ze op de Zeedijk of omgeving willen blijven – daar een geschikt leegstaand pand te zoeken om te kopen of huren.”

Voor Christian is dat evenwel géén oplossing. “Ik heb daar al voor geïnformeerd en dat is quasi onbetaalbaar. Bovendien zijn veel panden niet meteen geschikt om een ijssalon in te starten”, zegt Walckiers, die een petitie startte en ook van plan is flyers uit te delen. (MM)

The post “Waarom moeten we weg? Dit hoort bij de kust”: ijskiosken in Knokke-Heist verdwijnen, maar uitbater wil dat stoppen en start petitie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK – Marino Punk brengt schwung op Avelgemse markt: “Puur genieten”

Wie zaterdag zijn boodschappen deed op de markt, kreeg er gratis muziek en een vleugje vrolijkheid bovenop. Tijdens de Maand van de Markt zette niemand minder dan Marino Punk de toon. “Allen welkom!”, klinkt burgemeester Lut bijzonder opgewekt. Nog tot 12.30 uur. “Met volop zon, de prijzenactie van de Provincie en Marino Punk is onze markt een bezoekje meer dan

Lees meer »

Vastgoedprijzen stegen in 2024 nog licht in Vlaanderen: dit kost een huis of appartement in jouw gemeente

Wie vorig jaar een vrijstaand huis kocht in Vlaanderen, betaalde daar een mediaanprijs van 414.000 euro voor, oftewel 1,2 procent meer dan in 2023. Ook appartementen, rijhuizen en halfopen bebouwingen stegen maar licht in prijs, zo blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel. Maar de prijsverschillen tussen de gemeenten kunnen groot zijn: zo vinden we zowel het duurste als het goedkoopste

Lees meer »

Laatstejaars Poperinge speeddaten met ondernemers op kartingcircuit: “Hopelijk vergeten ze niet wat voor mooie bedrijven we hier hebben”

In Poperinge werd op vrijdag 25 april Werkplek InZicht boven de doopvont gehouden. Alle zesde- en zevendejaars van de middelbare scholen uit de Hoppestad bezochten drie bedrijven of zorginstellingen. Achteraf werd er ook nog eens gespeeddatet met lokale ondernemingen op een afterschoolevent. Dat mag je letterlijk nemen, want Worldkarts Poperinge was de locatie voor event.
The post Laatstejaars Poperinge

Lees meer »

Christophe Deborsu slachtoffer van diefstal tijdens opnames reportage over racisme: “Ons brein heeft neiging om racistisch te zijn”

De Waalse journalist is slachtoffer geworden van diefstal tijdens de opnames van een reportage over racisme. In een interview met het Waalse magazine Ciné Télé Revue getuigt de RTL-journalist over zijn eigen reactie na het incident. “We moeten oppassen voor ons brein, dat een natuurlijke neiging heeft om racistisch te zijn”, klinkt het.

Lees meer »