De gemeenteraad van Tielt buigt zich volgende donderdag over de omgevingsvergunning voor de heraanleg van de Neringenstraat. De heraanleg van de geklasseerde kasseistrook tussen Aarsele en Kanegem sleept al sinds 1989 aan, maar komt nu dus weer een stap(je) dichterbij.
De geschiedenis van het dossier is minstens even hobbelig als de kasseiweg zelf. De straat tussen Aarsele en Kanegem, die dateert uit 1856, moet grotere rioleringsbuizen, een stevigere fundering en een gescheiden dubbelrichtingsfietspad in de richting van Kanegem krijgen. Maar omdat het om een geklasseerde weg gaat, moet elke kassei na de werken bij wijze van spreken op dezelfde plek teruggelegd worden. En dat maakt de boel er niet eenvoudiger op. In 1989 al was de heraanleg van de weg ‘een van de prioriteiten’ van het toenmalige stadsbestuur. In 2017 was het bijna effectief zo ver. De subsidies waren aangevraagd bij het Fietsfonds en bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, een (onbestaande) voetweg die roet in het eten kon gooien werd afgeschaft en alle betrokken partijen en instanties zaten op dezelfde lijn.
Protest
Maar tot de frustratie van het toenmalige bestuur bleef het dossier in 2018 steken door een procedure bij de Raad van State. Enkele buurtbewoners waren het niet eens met de vastlegging van de rooilijn.
Het grote struikelblok was (en is) dat de plannen de aanleg van een nieuw fietspad naast de weg omvatten. En dat laatste gaat gepaard met onteigeningen. Nog steeds zijn lang niet alle buurtbewoners voorstander. Zo doken er in september vorig jaar nog protestborden op langs de weg. Tijdens het jongste openbaar onderzoek werden er twaalf bezwaren ingediend. Aan de plannen die donderdag op de raad komen is sinds 2017 op zich weinig veranderd, al werd er wel weer onderhandeld met de grondeigenaars.
Evenwicht zoeken
“Het gaat om een herbevestiging van het eerder goedgekeurde rooilijnplan, weliswaar met enkele optimalisaties naar aanleiding van de onderhandelingen”, aldus burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V-Lijst Burger). “Zo wordt er voor een kleine asverschuiving gezorgd. “Het gaat inderdaad om een dossier met een lange voorgeschiedenis en we hopen dit nu eindelijk tot een goed einde te kunnen brengen.”
“We kunnen niet anders dan binnen het bestaande kader verder werken, of we zouden helemaal vanaf nul opnieuw moeten beginnen”, vult mobiliteitsschepen Vincent Byttebier (CD&V-Lijst Burger) aan. “Aangezien het om een beschermde weg gaat en zowel de provincie als het Agentschap Erfgoed betrokken partij zijn, is er echter heel weinig marge voor wijzigingen. De kasseien moeten per slot van rekening behouden blijven. We moeten dus een evenwicht zoeken tussen de noodzakelijke grondverwervingen en het feit dat mensen nu eenmaal niet staan te springen om een deel van hun eigendom af te staan.”
Nog volgens de schepen zijn de meeste grondverwervingen inmiddels wel achter de rug, al ziet het er wel naar uit dat er ook onteigeningen nodig zullen zijn. Die gaan gepaard met procedures, terwijl er ook nog steeds beroep aangetekend kan worden tegen de vergunning. De eerste spadesteek zal dus vermoedelijk nog wel even op zich laten wachten. (SV)
The post Gemeenteraad buigt zich over omgevingsvergunning voor heraanleg Neringenstraat: “We hopen dit na 30 jaar eindelijk tot een goed einde te brengen” is provided by KW.be.