Restaurant Flavie’s Tafel in de Langestraat in Nieuwpoort sluit op 5 mei de deuren, want zaakvoerders Andy Jonckheere (51) en Valérie Ryssen (52) hebben andere plannen. “We zijn content met het verhaal dat we hier hebben geschreven, maar het is tijd voor een nieuw avontuur. Dat beleven we binnenkort in Frankrijk waar we een pand aan het verbouwen zijn tot Maison Cirounié, een B&B en gîte”, laat het koppel weten. We schuiven aan voor een gesprek over liefdevolle ouders, Mc Kenzie en verse vis.
Andy en Valérie bouwen straks hun nieuw leven uit in het Franse dorpje Pampelonne, niet ver van Albi en op een uur rijden van Toulouse. Valérie haar ouders, Annie Moeyaert (76) en Pierre Ryssen (79), hebben jaren het eet- en koffiehuis Mc Kenzie op de Kaai in Nieuwpoort gerund. Dochter Valérie nam het in 2007 over. Haar man Andy zei zijn job als vrachtwagenchauffeur op en met zijn tweetjes hebben ze Mc Kenzie laten uitgroeien tot een restaurant. Sinds april 2014 is de Langestraat de nieuwe thuishaven van hun restaurant dat de naam Flavie’s Tafel kreeg. ‘Flavie’ is de bijnaam van Valerie.
Buikgevoel
“Noch Andy, noch ik hebben enige horeca-opleiding genoten aan een hotelschool. Andy schoolde zich wel bij tot sommelier. Koken doe ik vanuit de buik”, lacht Valérie.
En haar buikgevoel zit duidelijk goed, want hun restaurant staat zowel in de Michelingids als in de Gault&Millau genoteerd. “Dat is een leuke appreciatie, maar het mooiste compliment is toch dat dat ik van mijn vele vaste klanten krijg. Ons concept? Een typische vrouwenkeuken. Ik houd van een kleine kaart waar alles vers wordt bereid met hier en daar een frisse toets. Mijn ouders springen trouwens nog steeds bij en verhuizen straks ook mee naar Frankrijk. We zouden ze niet kunnen missen. Zij spelen een heel belangrijke rol in ons leven.”
En die verhuisplannen zijn concreet. Het koppel heropende vrijdagavond 4 april Flavie’s Tafel voor een maand. Op 5 mei is dat hoofdstuk voor Andy en Valérie uitverteld. “Onze zaak in Nieuwpoort is verkocht en blijft een restaurant. Zelf verbouwen we in Frankrijk een huis tot twee gîtes voor in totaal twaalf personen. Voor wie dat wil, maken we graag een ontbijtje of diner”, belooft Valérie.
Topsport
De twee, die geen kinderen hebben, snakken naar een leven ‘à l’aise’, zoals ze dat in Frankrijk zo goed kennen. “Onze zaak in Nieuwpoort, dat was topsport. Wij twee, bijgestaan door mijn ouders, hebben het met veel passie gedaan, maar we voelen dat het tijd is voor die andere droom: een gîte met B&B runnen op een plek waar de ratrace minder voelbaar is. Tijdens onze zoektocht van een jaar hebben we in Frankrijk 31 panden bezochten, maar we verloren ons hart, tot onze eigen verbazing, aan het verrassende plekje Pampelonne in een minder toeristische buurt. We hopen binnen een jaar onze eerste gasten te kunnen verwelkomen.”
(GUS)
Wie nog een laatste keer wil genieten van de keuken van Flavie’s Tafel kan reserveren via https://www.flaviestafel.be.
The post Andy en Valérie ruilen bekend restaurant Flavie’s Tafel in Nieuwpoort in voor Maison Cirounié in Frankrijk: “Een nieuw leven ‘à l’aise” is provided by KW.be.