April is Maand van de Markt. Bij wijze van afsluiter eindigen we de reeks met een bijzonder verhaal. Joris en Kathy zijn een klein decennium geleden tot marktkramers gebombardeerd, toen werd aangekondigd dat ze een jaar lang met wegenwerken zouden kampen in hun Stadense thuisbasis. Ze pasten zich feniksgewijs aan en staan ondertussen op verschillende markten over de hele provincie – zo ook op woensdagochtend in Rollegem.
“Vlam in mij, laai weer op, hart in mij, heb geduld.” Het kan tellen, het gedicht Phoenix van de Nederlandse dichter Hendrik Marsman citeren wanneer het gaat over een hoeveslagerij uit Staden. Toch heeft Fenix, het geesteskindje van Joris Parmentier (62) en Kathy Stragier (50), z’n naam niet gestolen. Wanneer het koppel, dat een boerderij-hoeveslagerij runde, met een jaar vol wegenwerken in de Stadense Drevestraat te maken kreeg, moesten ze zichzelf heruitvinden. En dat deden ze.
De feniks herrijst in de Griekse en Chinese mythologie telkens weer uit z’n as. Niet langer bereikbaar voor het cliënteel? Dan komen we wel tot bij jullie. Zo’n negen jaar geleden begonnen Joris en Kathy markten aan te doen in de hele provincie, eerst zelfs nog met een tractor én aanhangwagen. Ondertussen zijn ze al twee marktwagens verder. In Rollegem spreken we Joris op de wekelijkse markt op woensdagochtend. Hij is er al zo’n vijf jaar deel van het decor.
Planning
“In het begin deden we nog markten aan dicht van huis”, legt hij uit. “Op vraag van de gemeente zijn we destijds bijvoorbeeld begonnen met de markt van Westrozebeke. Wat bleek? Vele mensen waren er niet meer goed ter been en dus hadden ze er alle belang bij dat we zo dichtbij mogelijk kwamen. Dat was ook nog in de covidperiode.”
“Als slager ben je dezer dagen ook traiteur”
Fenix staat zoveel jaar na datum nog steeds elke maandagnamiddag op de markt in Westrozebeke. De maandagvoormiddag vind je hen in Diksmuide. Ze hebben inmiddels een strak afgelijnde weekplanning: dinsdag is de sluitingsdag, op woensdag is het aan Rollegem, op donderdagvoormiddag is er gewoonlijk een thuismatch in Staden – of trekken ze één keer per maand naar Lo – gevolgd door een uitmatch in Kemmel, vrijdag is een sluitingsdag, op zaterdag kan je hen vinden in de hoevewinkel in de Drevestraat 4 in Staden en op zondag is Fenix paraat voor de inwoners van de kleinste stad van België, Mesen. “Ons kraam staat op wieltjes, hé”, benadrukt Joris. “We kunnen ons altijd makkelijk verplaatsen.”
Er zijn in deze mythe van de feniks gelukkig ook drie zonen die hem helpen herrijzen uit z’n as.
Hulp van zonen
Frank, Brecht en Wout timmeren alle drie op een of andere manier mee aan de weg voor de hoeveslagerij van hun ouders. “Frank zit in de landbouw en kweekt zelf ook een deel van de dieren. Brecht is slager van opleiding en is al een paar jaar op zelfstandige basis traiteur. Hij helpt ons vaak met het klaarzetten. Wout heeft net zijn opleiding tot koeltechnicus afgerond. Hij helpt ons sowieso al wat met de dieren en zal ons met zijn kennis nu ook nog kunnen helpen.”
Kortom, het is een goed geoliede machine. Dé specialiteit is de Angus-biefstuk. In totaal heeft de familie zo’n honderd dieren onder z’n hoede. Elke maand slacht Joris er wel eentje. Hij gaat er dan zorgvuldig – volgens de Angus-formule – mee aan de slag. “Vers vlees, da’s mijn deel van het werk. Mijn vrouw doet de bereide gerechten. Ik bedank Kathy bij deze ook graag eens uitdrukkelijk. Ik ben vaak het gezicht van het bedrijf – ik ben ook de chauffeur, dus ben er altijd bij – maar ze doet enorm veel werk achter de schermen, waarvoor ik haar eens in de bloemetjes wil zetten.”
Traiteur
Zonder Kathy dus geen bereide gerechten. En die blijken de laatste jaren juist belangrijker geworden te zijn. “Het gedrag van de consument is ook veranderd. Vroeger kookten grote gezinnen één grote maaltijd, met veel vlees. Dat is nu wat anders. Er zijn bijvoorbeeld al meer vegetariërs. En als je heel de dag gewerkt hebt, heb je ook al minder zin om nog aan het koken te gaan. Dan zijn die bereide gerechten ideaal. Als beenhouwer ben je tegenwoordig eigenlijk ook sowieso traiteur. Je moet je toog niet vol leggen met vlees als niemand het gaat kopen.” Een feniks is zodoende ook wel een beetje een kameleon. En zo blijft de feniks telkens maar weer uit z’n as herrijzen en mee evolueren met z’n tijd.
The post “Je moet altijd mee evolueren met de tijd: Hoeveslagerij Fenix al vijf jaar vast decor van de markt van Rollegem is provided by KW.be.