Sterrenchefs koken het liefst in een keuken van dit familiebedrijf uit Kuurne

Wat hebben toprestaurants als Boury, Hof van Cleve, The Jane, Castor, De Jonkman en Hostellerie St-Nicolas gemeen? Niet alleen minstens één Michelin-ster aan de muur, maar ook een keuken die eigenhandig is gebouwd en geplaatst door Bossuyt uit Kuurne, dat ook grootkeukens ontwikkelt voor onder meer bedrijven, scholen en zorgcentra. Het familiebedrijf, dat straks zijn honderdste verjaardag viert, zet al sinds jaar en dag in op flexibiliteit en persoonlijke service. En dat levert op. “Voor veel chefs telt elke centimeter.”

Iedereen in de horecawereld en zeker de chefs die afgelopen maandag het podium mochten bestijgen, weten het als geen ander. Het verschil wordt gemaakt in de details. Om op topniveau te kunnen presteren, is het voor de sterrenchefs uitermate belangrijk dat ze zo vlot en efficiënt mogelijk kunnen werken in het hart van hun zaak: de keuken.

Hof van Cleve, Zilte, Boury, Castor, De Jonkman, Sir Kwinten, Vol-ver, M Bistro en Hostellerie St-Nicolas zijn maar enkele van de klinkende namen op het palmares van Bossuyt Kitchen. Het bedrijf uit Kuurne wordt gerund door Karl Bossuyt, die het zakelijke luik voor zijn rekening neemt, en zijn broer Steven, die de praktische uitwerking opvolgt. Zij zijn de derde generatie van het bedrijf dat bijna 100 jaar geleden ontstond. In 1926 stampte grootvader Leon de zaak uit de grond, en spitste hij zich toe op slagersmateriaal, koelkasten en koeltogen. De tweede generatie – zonen Erik en Johan – pakten het winkelgedeelte verder aan.

Ook de keuken van sterrenchef Tim Boury werd geproduceerd in Kuurne.
Ook de keuken van sterrenchef Tim Boury werd geproduceerd in Kuurne. © GF

De vader van Karl en Steven focuste zich gaandeweg op keukenapparatuur. Zo ontstond vrij organisch een tweedeling in het bedrijf. Dat werd nog duidelijker geformuleerd door de intrede van de derde generatie een kwarteeuw geleden: Jan en Tom focussen zich vandaag op winkelinrichting, Karl en Steven op grootkeukens. Dat doen ze allebei onder de naam Bossuyt, maar het gaat wel degelijk om twee bedrijven. Beide segmenten maakten intussen een stevige groei én evolutie door. “Een goeie 15 jaar geleden hebben we met onze keukens een gok gewaagd door in te zetten op productie binnenshuis, terwijl onze concurrenten steeds meer naar het buitenland keken”, aldus Karl. De overname van Maes Inox vijf jaar geleden bracht alles in een stroomversnelling. Vandaag werken er meer dan 65 mensen in het bedrijf.

Uitdoofscenario

“Wij hebben als grote voordeel dat we zo veel meer op maat kunnen werken, dus flexibeler én sneller. Die aanpak is ook veel interessanter voor sterrenchefs, die hele specifieke eisen hebben. Voor hen maken details het verschil en telt elke centimeter. De afgelopen 25 jaar zijn hier geen twee dezelfde keukens de deur uitgegaan. Bij voorkeur vertrekken we vanuit een wit blad. Alles valt of staat met het stellen van de juiste vragen. Een gastronomische keuken voor 25 couverts vereist een heel andere aanpak dan pakweg een brasserie die mikt op 80 couverts. De prijsklasse is dan ook erg afhankelijk van het resultaat. Voor een kleinere keuken kom je al snel rond de 100.000 euro, voor een grote rond de 150.000 à 200.000 euro. Dat is veelal exclusief dampkap, koel- en vriescel. Voor zaken aan de andere kant van het land verwijzen we graag door naar lokale koelinstallateurs, die nog sneller een dienst na verkoop kunnen leveren. Het uitvallen van een koelsysteem wil je immers als chef zo snel mogelijk opgelost zien.”

Focus op maatwerk

Het segment van de grootkeukens bij Bossuyt – dat zestig procent van hun omzet bedraagt – gaat ook veel breder dan de horecazaken. Zo realiseren ze ook professionele keukens voor scholen, woonzorgcentra en ziekenhuizen. “Bedrijfsmatig is dat minstens even interessant en belangrijk voor ons”, aldus Karl. Zo zijn de keukens van onder meer Barco, Volvo, Nike, Ter Groene Poorte, Hotelschool Ter Duinen, Spermalie, AZ Delta en AZ Groeninge van hun hand. Ook voor privékeukens kon je bij hen aankloppen, al is dat aandeel verwaarloosbaar en bezig aan een uitdoofscenario. Buitenlandse ambities hebben ze eveneens opgeborgen. “Je moet al heel concurrentieel uit de hoek komen. De loon-, verblijfs- en transportkosten voor de installateurs alleen al…”

Karl runt de zaak samen met zijn broer. Hun neven focussen zich op winkelinrichting.
Karl runt de zaak samen met zijn broer. Hun neven focussen zich op winkelinrichting. © Jan Stragier

Karl steekt niet weg dat de sector in woelige wateren verkeert. “De coronaperiode was niet eenvoudig, maar de laatste twee jaar zijn de kosten enorm gestegen. In een paar jaar tijd gaat het om een globale stijging van 20 à 25 procent. Voor een keuken van 100.000 euro zou je vandaag bij wijze van spreken 120.000 à 125.000 euro moeten aanrekenen ten opzichte van drie jaar geleden. Het gaat om dezelfde keuken, maar die stijging kan je niet helemaal doorrekenen, waardoor de marges enorm onder druk staan. Bovendien blijft horeca een moeilijke sector als het gaat over het vinden van mensen én financiering, en ook de overheid heeft er de laatste jaren niet bepaald op ingezet. Voor onszelf hebben we ons voorgenomen om nog meer de focus te leggen op maatwerk en naamsbekendheid. Daarnaast bestaan we volgend jaar 100 jaar, en dat zullen we ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Of ik zelf ook ga eten in de zaken met onze keukens? Klanten staan er vaak op, ja, al lukt het niet altijd of duurt het even. Maar het is geen straf, nee”, glimlacht Karl. “Laat ons zeggen dat mijn broer en ik langs beide zijden uit bourgondische families afstammen, dus dat zit goed.”

The post Sterrenchefs koken het liefst in een keuken van dit familiebedrijf uit Kuurne is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Driekwart van de Vlamingen vindt dat Israël genocide pleegt in Palestina, toont peiling van ‘Tafel van Gert’ aan

Driekwart van de Vlamingen vindt dat Israël een genocide pleegt op de Palestijnse bevolking van Gaza. Dat blijkt uit een peiling die ‘De Tafel van Gert’ liet uitvoeren door onderzoeksbureau iVox. De resultaten van het onderzoek bespreekt Gert Verhulst vanavond met zijn gasten Els Hertogen (11.11.11), advocaat Walter Damen en regisseur Jan Verheyen.

Lees meer »

Conrad Janssens: “Ik ben ooit van de unief thuisgekomen met een 15 op 20 maar ik vond het te weinig en besloot het examen in de zomer opnieuw af te leggen”

Als kind van een gewezen Miss België en een selfmade businessman kwam Conrad Janssens in zijn leven weinig tekort. Er was geld, er was aandacht en er was luxe, maar één ding heeft hij moeten missen. De liefde van een hecht gezin. “Ik heb het mijn ouders nooit kwalijk genomen dat ze uit elkaar zijn gegaan. Maar dat ze geen

Lees meer »

Club NXT neemt Rayan Buifrahi over van MVV Maastricht

Club NXT, de beloftenploeg van Club Brugge, heeft zijn rangen versterkt met Rayan Buifrahi. Dat bevestigde blauw-zwart donderdag via zijn website. De Marokkaanse Belg komt over van de Nederlandse tweedeklasser MVV Maastricht en ondertekende een contract tot 2027.
The post Club NXT neemt Rayan Buifrahi over van MVV Maastricht appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Medisch Centrum West’ met Kürt Rogiers in de hoofdrol vanaf 15 juni te zien op televisie

Het bekendste ziekenhuis van Nederland opent binnenkort weer de deuren. Vanaf 15 juni is het nieuwe seizoen van ‘Medisch Centrum West’ te zien op VTM. Een van de hoofdrollen is alvast weggelegd voor Kürt Rogiers (54). De ‘Familie’-acteur kruipt in de reeks in de huid van psychiater Casper en schittert naast enkele Nederlandse topacteurs zoals Susannah El Mecky en Frans

Lees meer »

Soumaya en Oostendenaar Eros winnen hun woning met Huis Gemaakt: “We beseffen het nog niet zo goed, het is echt ongelooflijk”

Na maanden van hard werken en ontelbare verbouwingsuren is het eindelijk zover: Soumaya (27) en haar man Eros (28) uit Oostende, mogen zich de trotse winnaars noemen van het vierde seizoen van het populaire renovatieprogramma Huis Gemaakt. Maandenlang renoveerden zij een huis in Haasdonk, en nu mogen zij deze woning hun thuis noemen. Nu blikken ze terug op hun hele

Lees meer »

Te weinig training voor crisismomenten en rapporten die blijven liggen: criminologe over problemen bij politie na overlijden Fabian (11)

Rapporten van het Comité P die geen opvolging krijgen, te weinig training voor agenten om om te gaan met crisismomenten en wantrouwen tussen burgers en politie. Die problemen haalt criminologe Sofie De Kimpe (VUB) aan na het tragische overlijden van de 11-jarige Fabian bij een politieachtervolging in Brussel. "Er moet meer aandacht komen voor de humane aanpak."

Lees meer »

Hexahub biedt straks plaats voor 37 ondernemingen in Roeselare: “Toonbeeld van reconversie, duurzaamheid en samenwerking”

Langs de Kwadestraat is Hexagon gestart met de bouw van Hexahub, een nieuw bedrijvenpark waar ruimte is voor 37 ondernemingen en de eigen kantoren van de projectontwikkelaar. “In Roeselare is er vraag naar ruimte om te ondernemen.”
The post Hexahub biedt straks plaats voor 37 ondernemingen in Roeselare: “Toonbeeld van reconversie, duurzaamheid en samenwerking” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorwaardelijke celstraf voor medewerker Torhouts boekhoudkantoor die coronapremies van klanten verbraste aan alcohol en games

Een 33-jarige Hoogledenaar heeft voor de Brugse rechtbank twintig maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor misbruik van vertrouwen en valsheid in informatica. Als medewerker van een Torhouts boekhoudkantoor stak M.D. liefst 77.000 euro aan coronapremies van klanten in eigen zak.
The post Voorwaardelijke celstraf voor medewerker Torhouts boekhoudkantoor die coronapremies van klanten verbraste aan alcohol en games appeared first on

Lees meer »

Tweede helft afgetrapt: kunnen de Red Flames 0-1 voorsprong vasthouden?

De Red Flames spelen op dit moment hun Do or die-wedstrijd. De Belgische vrouwenploeg moét vanavond winnen in Portugal, wil ze nog kans maken op het behoud in de A-divisie van de Nations League. Lukt dat niet, dan is degradatie een feit. Voorlopig staan de Flames met 0-1 voor door een doelpunt van Vanhaevermaet. Kunnen ze zich naar het behoud

Lees meer »

Hofconcerten, een initiatief voor en door Wevelgemnaren: “Veel muziek en gezellige sfeer”

De nieuwe vzw Hofconcerten, bestaande uit twaalf Wevelgemse enthousiastelingen, organiseert deze zomer zes zwoele donderdagavonden vol muziek en sfeer. Onder meer Yevgueni, Belle Perez, Guy Swinnen Band en 2Fabiola komen deze zomer langs in Wevelgem. Er is lokaal bier en lokale muziek. Hofconcerten is een initiatief voor én door Wevelgemnaren.
The post Hofconcerten, een initiatief voor en door Wevelgemnaren:

Lees meer »