De raad voor maatschappelijk welzijn gaf maandagavond groen licht voor het nieuwbouwproject van Veurnes bijzondere jeugdzorg, het project Zonnewende 2.0. Zo komt er eindelijk schot in het dossier dat eerder al werd aangepast en uitgesteld om budgettaire redenen. Als alles meezit, zouden de werken dit najaar kunnen starten.
Een renovatie van de bestaande oude paviljoenen van Zonnewende is geen optie, want economisch niet haalbaar. Om in de toekomst een kwalitatieve begeleiding te garanderen aan de kinderen en jongeren in kwetsbare situaties die er sinds 1962 een warme thuis vinden, viel de keuze op een ambitieus nieuwbouwproject met vier gloednieuwe paviljoenen, die elk een thuis bieden voor een leefgroep, en die het kloppende hart van een nieuw Zonnewende vormen.
Mijlpaal
Het Veurnse Architectenburo Janis Filieux startte in 2016 met het ontwerp van de vier nieuwe paviljoenen. De vijf bestaande gebouwen worden afgebroken, de hele buitenomgeving wordt heraangelegd. De groene omgeving blijft behouden, met extra bomen en natuurlijke rustgevende elementen als opwaardering. Duurzaamheid en milieuvriendelijke energievoorziening staat centraal: zonnepanelen, geothermische warmtepompen, HR-glas en performante isolatie en verdienen zich binnen twaalf jaar terug. Dit project is financieel en organisatorisch een mijlpaal, en het grootste investeringsproject in de geschiedenis van stad Veurne.
De meest recente raming van maart 2025, komt uit op 13.273.374,80 euro inclusief btw. VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden, red.) zorgt voor een subsidie van zo’n 5 miljoen euro. Achter de schermen is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de voorbereiding. Na jaren van plannen, studiewerk en afstemming is het aanbestedingsdossier nu volledig goedgekeurd en klaar om naar de geselecteerde kandidaat-aannemers gestuurd te worden. De werken zullen gefaseerd verlopen om de dagelijkse werking van Zonnewende niet te hinderen. In deze gezamenlijke opdracht treedt het OCMW Veurne op als leidende instantie en voert namens Golfbreker vzw de gunningsprocedure. In mei 2024 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de selectieleidraad en gunningswijze goed. Nu kunnen de geselecteerde aannemers officieel worden uitgenodigd om hun prijsvoorstellen in te dienen.
Toekomstgericht
Schepen Michèle Note: “De kracht van Zonnewende zit in het dagelijkse werk dat grotendeels onzichtbaar gebeurt, maar onmiskenbare resultaten oplevert. Kinderen en jongeren in kwetsbare situaties vinden hier de rust, zorg en structuur die ze nodig hebben om te groeien. De medewerkers begeleiden 47 jongeren intensief en zetten zich dag na dag in om elke vorm van kansarmoede maximaal uit te sluiten. De ligging van Zonnewende is daarbij een belangrijke troef. In de onmiddellijke omgeving bevinden zich vier secundaire en vijf basisscholen, het rijke vrijetijdsaanbod draagt bij aan een vlotte integratie in het maatschappelijke leven. Zonnewende is diep verweven met het stadsweefsel en speelt een essentiële rol in het leven van vele Veurnaars.”
“Met het nieuwe Zonnewende bouwen we niet alleen aan stenen, maar ook aan een toekomst. Daarom investeert het stadsbestuur fors in de jeugdhulp van morgen. De nieuwbouw biedt een kwalitatieve, goed geïsoleerde en energiezuinige leefomgeving waarin kinderen en jongeren zich geborgen voelen. Dat is ook een geruststelling voor hun ouders. Met het nieuwe Zonnewende
bouwen we verder aan dit engagement: toekomstgericht, duurzaam en diep verankerd in het lokale jeugdhulp-landschap. De gebouwen zullen voldoen aan de strenge bouwnormen van VIPA. Deze overheidsinstelling verleent financiële steun voor de bouw, verbouwing of renovatie van infrastructuur binnen sectoren die te maken hebben met zorg en welzijn. Met 5 miljoen euro Vlaamse steun (VIPA), sterke samenwerkingen zoals met Golfbreker vzw, en een nieuwe infrastructuur die ontmoeting en vorming stimuleert, blijft Zonnewende een plek waar jongeren kunnen groeien, bloeien en hun weg vinden in het leven.”
Oppositieraadslid Jan Verfaillie (team 8630) waarschuwt echter: “Het kostenplaatje aan dit project is in de loop der jaren fors gestegen, en het netto te financieren bedrag door Stad Veurne zal om en bij de 9 miljoen euro liggen. Zijn jullie wel ingedekt voor ‘meerwerken’, die 100% gedragen moeten worden door het lokaal bestuur? Er zijn al eerder uitspraken gedaan dat dit project de draagkracht en de middelen van Stad Veurne te boven gaat!” Burgemeester Peter Roose merkt op dat Jan Verfaillie de vorige legislatuur wel zijn inbreng had in dit dossier als schepen van Financiën. Oppositieraadslid Noel Van Kerckhove (Vlaams Belang) besluit: “Ik heb recent de instelling bezocht. Wat ik aantrof was ontluisterend: gebouwen in verval, een verouderde, kille infrastructuur. Hier primeert het welzijn en de toekomst van deze jongeren, niet het financiële plaatje!”
The post Groen licht voor nieuwbouw Jeugdhulp Zonnewende, het grootste Veurnse investeringsproject ooit: “Bouwen niet alleen aan stenen, maar ook aan een toekomst” is provided by KW.be.