Tornado’s najagen in de Verenigde Staten: het is de stoutste droom van menig weerman. Nicolas Roose maakt die momenteel waar, want nog tot 10 mei doorkruist De Anzegemnaar de Amerikaanse Midwest, op zoek naar het extreme weerfenomeen. “Maar onze veiligheid primeert altijd”, beklemtoont hij.
Nicolas Roose (35) heeft in de meteorologische sector zijn strepen al ruimschoots verdiend. De van Waregem afkomstige Anzegemnaar is oprichter en zaakvoerder van MeteoSupport, waarmee hij weeranalyses voor bedrijven en organisaties uitvoert. Hij stond ook mee aan de wieg van de populaire app Weerflash en NoodweerBenelux op sociale media.
“Ik sta op en ga slapen met wat de weergoden voor ons in petto hebben”, doet hij zijn passie uit de doeken.
Die heeft hij onrechtstreeks te danken aan een zomers onweer boven Middelkerke. “Ik was een jaar of acht toen het erg hevig aan het regenen was, terwijl de hemel helder blauw was. Ik kon het fenomeen toen gewoon niet verklaren. Terwijl het gewoon een stevig onweer was boven zee waarvan de regen door de hevige wind vooruit gestuwd werd.”
‘Way of life’
Het bleek de kiem voor een vuur dat niet meer te doven viel. De Pukkelpopstorm van augustus 2011 gaf het definitieve zetje om zijn fascinatie voor het weer ook in de praktijk om te zetten. “Net als iedereen keek ik met grote ogen naar wat er zich toen in Kiewit afspeelde. Toen werd het me duidelijk dat we een platform nodig hadden om noodweer tijdig te melden.”
Vandaag telt de Facebookpagina NoodweerBenelux 184.000 volgers en staat Roose met MeteoSupport in voor hyperlokale weerbewaking. Maar ook buiten de kantooruren laat het weer hem amper los. “Het is een way of life”, glimlacht hij.
En die bracht hem nu tot in de Verenigde Staten. Samen met collega-weermannen Jony Verhaegen uit Vlaams-Brabant en Gentenaar Jan Rousseau vertoeft Nicolas momenteel Kansas en Oklahoma, met één grote missie: tornado’s zoeken – en hopelijk vinden.
“Wanneer het over tornado’s gaat, zijn de States de heilige graal”
“Een droom die in vervulling gaat”, glimlacht hij. “In het verleden heb ik al in Duitsland en Frankrijk op tornado’s gejaagd, maar die komen minder vaak voor en door de dichte bebouwing zijn ze ook erg moeilijk te spotten. Op de uitgestrekte Amerikaanse vlaktes moet dat een pak makkelijker zijn. Wanneer het over tornado’s gaat, zijn de States de heilige graal.”
Tornado Alley
Nicolas heeft zijn trip minutieus voorbereid, zegt hij. “We willen het weerfenomeen van dichtbij onderzoeken en in kaart brengen hoe de bijhorende zware onweersbuien de ondergrond impacteren. Kennis waar we in eigen land mee aan de slag kunnen, want extremere weersomstandigheden zullen door de klimaatverandering ook steeds vaker bij ons voorkomen.”
Dat Kansas en Oklahoma regelmatig tornado’s zien voorbij razen, heeft te maken met het feit dat de koude lucht uit de Rocky Mountains er botst met de warme lucht van de Golf van Mexico. “De regio heeft niet voor niets de bijnaam Tornado Alley. Ik heb als weeranalist niet echt een bucket list, maar een tornado met eigen ogen zien, is toch zowat het summum.”
Al zullen Nicolas en co ten allen tijde zo voorzichtig mogelijk te werk gaan. “Onze veiligheid primeert, laat dat duidelijk zijn. Zo zullen we actief deelnemen aan het lokale waarschuwingsnetwerk en hebben we een duidelijk escape plan klaar. Elke situatie brengen we vooraf zo goed mogelijk in kaart en we zullen altijd ten zuiden van een supercell blijven. Tornado’s bewegen zich immers altijd in noord-noordoostelijke richting voort. Duimen dat we de komende dagen enkele exemplaren met eigen ogen zien!”
The post “Duimen dat we enkele exemplaren met eigen ogen zien”: weerman Nicolas Roose (35) jaagt op tornado’s in de States is provided by KW.be.