Oppositieraadslid Tom Vandendriessche (VB) beweerde maandagavond tijdens de Brugse gemeenteraad dat het stadsbestuur 2,3 milojoen euro investeert in onnodige ontwikkelingssamenwerking terwijl er onvoldoende geld is voor de sociale noden van onze mensen: “Mondiaal beleid is geen kerntaak van een lokaal bestuur.” Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) gaf hem lik op stuk: “Uw cijfers kloppen niet.”
“Het stadsbestuur wil solidair zijn met de rest van de wereld, maar laat onze mensen gewoonweg in de steek”, beweerde Tom Vandendriessche (VB). “Ontwikkelingshulp levert misschien leukere reizen en betere foto’s op voor burgemeester De fauw, maar is gewoonweg geen kerntaak van een lokaal bestuur. Bovendien zal Brugge budgettair de volgende jaren de broeksriem moeten aanhalen. Dus moeten we terug focussen op kerntaken en op dienstverlening aan de gewone Bruggeling.” stelt hij.
Mondiaal beleid
Tom Vandendriessche beweert dat het stadsbestuur 2,3 miljoen euro uitgaf aan personeelskosten, werkingsmiddelen en subsidies tijdens de vorige legislatuur aan het ‘mondiale beleid’. “Tegelijk investeerde men amper 7.000 euro per jaar in de strijd tegen kinderarmoede. Dit terwijl één op de vier kinderen in Brugge-centrum in armoede opgroeit. Een op de acht gezinnen heeft volgens het Brugse OCMW moeite om rond te komen. Desondanks liggen de prioriteiten van het stadsbestuur niet bij onze mensen, maar in het buitenland”, aldus Tom Vandendriessche.
Vlaams Belang stelt dat ontwikkelingshulp geen taak is voor lokale besturen. “Brugge beschikt niet over de nodige expertise, noch over de schaalgrootte om effectief impact te hebben in het buitenland. Het merendeel van de ontwikkelingshulp ging immers ook op aan personeelskosten. Het huidige beleid is niet alleen inefficiënt en ineffectief, het is bovenal economisch onverantwoord en dus geen goed bestuur.”
Kerntaak
Het Vlaams Belang roept het Brugse stadsbestuur op om zich opnieuw te focussen op de kerntaken en dienstverlening voor onze mensen. “De Bruggeling heeft nood aan betaalbare woningen, degelijke kinderopvang en gerichte armoedebestrijding. Niet aan dure prestigeprojecten aan de andere kant van de wereld. Deze manier van ontwikkelingshulp is achterhaald.”
Karin Robert (Groen) noemde solidariteit een kerntak, geen luxe: “Onze keuzes als fair trade stad hebben hun impact wereldwijd. Brugge moet inzetten op armoede en op mondiaal beleid. De federale regering heeft 25 procent van de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking geschrapt, dus is het stedelijk beleid belangrijker geworden.”
Demagogisch
In zijn antwoord zei burgemeester Dirk De fauw (CD&V): “We kennen de visie van het Vlaams Belang over het mondiaal beleid. Maar ik stoor mij aan uw demagogische woorden. U stelt mij als Sinterklaas voor die leuke reisjes maakt. Ik heb al dertien jaren de verantwoordelijkheid over dit beleidsdomein en ben één keer naar Kameroen geweest.”
“Mijn verplaatsingskosten zijn niet te vergelijken met Europarlementsleden als u. Uw cijfers kloppen niet. Waar haalt u dat Brugge slechts 7.000 euro besteedt aan armoedebestrijding. De welzijnsschakel Spoor alleen al heeft twintig personeelsleden in dienst om kinderarmoede te bestrijden. Brugge past 18,5 miljoen euro bij voor de werking van het OCMW, dat op jaarbasis 1,6 miljoen heeft aan personeelskosten, 150 medewerkers begeleiden leefloners.”
“Hoe komt u aan 2,3 miljoen euro aan ontwikkelingssamenwerking? Onze mondiale raad spendeert 40.000 euro aan projecten met Brugse link. Zelfs met de organisatie van Feest in ‘t Park en de 243.000 euro aan personeelskosten voor ons mondiaal team komt u daar bij lange niet aan.”
The post Tom Vandendriessche (VB): “Ontwikkelingssamenwerking is geen kerntaak van het Brugs bestuur” is provided by KW.be.