Bewonerscharter voor Begijnhof in Brugge goedgekeurd: voorlopig nog enkel voor vrouwelijke huurders

De Brugse gemeenteraad heeft maandagavond een bewonerscharter voor het Begijnhof goedgekeurd. Het stadsbestuur wil stilzwijgend de eeuwenoude regel voortzetten, die (voorlopig) enkel alleenstaande vrouwen toelaat op de Unesco Werelderfgoedsite. Raadslid Jasper Pillen (Voor Brugge) vindt dit discriminerend.

800 jaar hebben in het Begijnhof enkel dames gewoond, eerst Begijnen, later Benedictinessen. Op de site worden ook 33 begijnenhuisjes verhuurd. Aan dames, op één uitzondering na: de rector van het Begijnhof.

Discriminatie

Oppositieraadslid Jasper Pillen (Voor Brugge) vindt het niet kunnen dat anno 2025 mannen uitgesloten worden van de huur van een begijnenhuisje: “Dat is pure discriminatie en zal voor een rechtbank nooit juridisch stand houden. Discriminatie op de huurmarkt is sinds 2007 verboden. Er moet maar een man of een anti-discriminatie instelling een klacht indienen, dan heeft Brugge een groot probleem. Bovendien worden de huurprijzen à la tête du client bepaald, niet eens aan marktconforme prijzen.”

Volgens schepen van Patrimonium Pieter Marechal (CD&V) stelt er zich voorlopig geen enkel probleem: er is een grote wachtlijst vol vrouwen die een huisje willen huren in het Begijnhof. Die lijst wil de stad eerst uitputten, vooraleer nieuwe kandidaten te aanvaarden…

Masterplan

De stad Brugge heeft in 2020 de verhuringen van de woningen van het Begijnhof overgenomen, en is sinds september 2024 gestart met de opmaak van een masterplan. In 2023 werden de immateriële erfgoedwaarden in kaart gebracht. “Stad Brugge doet al het nodige om op een voorbeeldgevende manier te zorgen voor deze Werelderfgoedsite. Ook de vorm van bewoning maakt daar deel van uit. Het is dan ook van belang dat ook de bewoners weten op welke site zij komen wonen, en respect hebben voor al haar waarden”, aldus de schepen van Patrimonium.

Daarom zal Pieter Marechal maandag aan de gemeenteraad vragen om het bewonerscharter goed te keuren: “Dit is een soort van huishoudelijk reglement waarin – naast de juridische zaken die normaal gezien in een huurcontract staan – gevraagd wordt aan de bewoners om dit te ondertekenen en zich zo te engageren voor het verder goed behoud van de plek samen met de stad Brugge.

Huurafspraken

Bij het onderdeel ‘woonfunctie en huurafspraken’ staat de volgende vermelding: “Bewoning door vrouwen. Het begijnhof van Brugge werd 800 jaar lang bewoond door een solidaire gemeenschap van alleenstaande vrouwen. Dit biedt vandaag een antwoord op maatschappelijke noden, zoals zorg en welzijn voor vrouwen. Daarom kiest Stad Brugge ervoor om deze bewoning maximaal te behouden.”

Pieter Marechal wijst erop dat de huidige bewonersgroep volledig uit vrouwen bestaat, die daar al jaren wonen, elk vanuit hun eigen achtergrond en beweegredenen, vanuit de veronderstelling dat die traditie door hen en toekomstige bewoners zal verdergezet worden: “Als stad nemen de verantwoordelijkheid op om daar maximaal rekening mee te houden.”

Wachtlijst

“De wachtlijst hanteert een chronologische volgorde: nieuwe inschrijvingen komen onderaan de lijst. Wij werken nog steeds verder op de lijst die er reeds was en die werd opgemaakt door de zusters. Huurders die willen verhuizen binnen het begijnhof kunnen zich aanmelden voor een aparte ‘interne verhuislijst’ en krijgen voorrang op de wachtlijst voor nieuwe huurders.”

“ Maar we zeggen niet dat mannen zich niet kandidaat mogen stellen om op die wachtlijst mogen gaan staan. Ze moeten akkoord zij met het charter: de poorten sluiten om 19.30 uur, het is een stilteplaats en het is een gemeenschap van vrouwen. Mijns inziens doen er zich geen juridische problemen voor”, aldus Pieter Marechal.

Jasper Pillen (Voor Brugge) repliceerde: “Welk antwoord zal een man concreet als antwoord krijgen, als hij zich per e-mail kandidaat stelt bij de dienst Patrimonium van de Stad Brugge. Deze tekst is flagrant in strijd met de Belgische wetgeving. Als mannen toch welkom zijn, is er geen charter nodig.”

Amendement

Eva Vanhoorne (Groen) diende tevergeefs een voorstel tot amendement in: “We hebben geen probleem met een huishoudelijk reglement, maar er wordt ook goedkeuring gevraagd voor de verhuur door de stad. In afwachting van een masterplan bepaalt het college de huurprijzen. De overheid mag niet discrimineren op basis van geslacht en willekeurige huurprijzen vastleggen. Brugge zal zich in de miserie werken. Splits beide zaken en stel het reglement over het huren uit.”

Dolores David (Vooruit) juichte de ambitie van de stad om het Begijnhof als stilteplek te bewaren toe, maar hekelde de toestroom van grote groepen toeristen. Pol Van Den Driessche (N-VA) noemde het een goede zaak dat er respect is voor sacrale tradities: “Als de Stad de huurders toewijst, heb je risico op vriendjespolitiek.”

Traditie

Stefaan Sintobin (VB) : “Ik had CNN op deze gemeenteraad verwacht. Ik heb collega Jasper Pillen nog nooit gehoord over het feit dat er in de moskee in Brugge aparte ingangen zijn voor mannen en vrouwen. Een 800 jaar oude traditie moet gerespecteerd worden.”

Over de huurprijs zei schepen Pieter Marechal: “In veel van die panden is er bijgebouwd. We houden rekening met basiselementen en correcties, zoals al of niet dubbele beglazing. Sommige huisjes zijn niet goed verwarmbaar en zeer vochtig. Vandaar het verschil in huurprijzen. Splitsen van het charter is niet nodig, want we nemen de manier van werken van de zusters over.”

Juridisch advies

“Ik heb juridisch advies ingewonnen bij Vlaams mensenrechteninstituut, dat het charter getoetst heeft aan het gelijke kansendecreet. Zelfs studentenresidenties in Leuven worden voorbehouden voor een geslacht. Als een nam absoluut in het Begijnhof wil gaan wonen, moet hij rekening houden met de bepalingen van het charter en met de traditie van de medebewoners”, besloot de schepen.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) vulde aan: “Als we de traditie van het Begijnhof niet bewaren, riskeert de site haar statuut van Werelderfgoed te verliezen. In feite moest deze collegebeslissing niet eens aan de gemeenteraad voorgelegd te worden.”

The post Bewonerscharter voor Begijnhof in Brugge goedgekeurd: voorlopig nog enkel voor vrouwelijke huurders is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na protest bij leerlingen en leerkrachten: provincie stelt sluiting kappersschool Oudenaarde uit en zoekt overnemers 

Over de provinciale kapperschool in Oudenaarde nam de provincieraad vanmiddag toch nog geen definitieve beslissing. Het provinciebestuur wil de school sluiten, omdat er te weinig leerlingen en te weinig opleidingen zijn. Tegen de beslissing kwam heel veel protest. Daarom gaat de provincie nu eerst kijken of andere onderwijsnetten de kappersschool willen overnemen.

Lees meer »

OPINIE – Christian Burgess is voor de Clubfans de nieuwe Deschacht

Toen hij nog voetbalde, was Olivier Deschacht voor de Club Brugge-fans lang dé personificatie van de gehate aartsrivaal RSC Anderlecht. Zelfs in die mate dat het Anderlecht-icoon naar eigen zeggen nooit ging shoppen in het Brugse stadscentrum: “Ik ga het niet zóéken.”
The post OPINIE – Christian Burgess is voor de Clubfans de nieuwe Deschacht appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fluvius neemt zijn intrek op de Blauwe Toren

Deze week hebben de 250 werknemers van Fluvius hun intrek genomen in het imposante, nieuwe en duurzame regiogebouw langs de Blankenbergse Steenweg op industrieterrein De Blauwe Toren, op de plek waar vroeger een bandencentrale gelegen was.
The post Fluvius neemt zijn intrek op de Blauwe Toren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brugse volksverhuizing voor finale van de Croky Cup: 22.000 Clubsupporters trekken naar Brussel

22.000 Clubsupporters trekken zondag 4 mei naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel voor de finale van de Croky Cup tegen Anderlecht. Voor de thuisblijvers zet Ultim Events aan het Jan Breydelstadion in Sint-Andries een groot scherm voor 6.000 fans op.
The post Brugse volksverhuizing voor finale van de Croky Cup: 22.000 Clubsupporters trekken naar Brussel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Willem (69) is priester én homo: “En toen werd ik betrapt door een parochiaan, in een sauna voor gays”

“Schaf het celibaat met onmiddellijke ingang af en beschouw homoseksuele relaties niet langer als zondig.” Dat is wat twee Vlaamse priesters aan de vooravond van het conclaaf vragen van de toekomstige paus. En het zijn geen gewone priesters: ze zijn allebei gay, hebben allebei een partner. Anders gezegd: in de ogen van de Rooms-Katholieke Kerk – die volgens kerkjurist Rik

Lees meer »

Politie Westkust zwaait twee collega’s uit die met pensioen gaan: “Dankjewel, Nick en Marc, voor jullie jarenlange inzet en collegialiteit”

Het politiecollege van zone Westkust zwaaide deze week twee collega’s uit die met pensioen gaan. Ze werden maandag na het politiecollege in de bloemetjes gezet.
The post Politie Westkust zwaait twee collega’s uit die met pensioen gaan: “Dankjewel, Nick en Marc, voor jullie jarenlange inzet en collegialiteit” appeared first on KW.be.

Lees meer »