Avelgem verlengt label van Faire Gemeente niet

Avelgem draagt sinds 2012 de titel van ‘Faire Gemeente’, een erkenning voor steden en gemeenten die eerlijke handel actief promoten. Toch besloot het gemeentebestuur de titel niet te verlengen. Avelgem is zo een van de 18 Vlaamse gemeenten die die keuze maakten. “We blijven wel trouw aan de principes van duurzaamheid”, klinkt schepen van Internationale Solidariteit Bram Van den Bunder (Team Avelgem).

Ook elders daalt het aantal: van 285 naar 167 gemeenten in 2025. “We blijven producten aankopen via de wereldwinkel, communiceren over eerlijke handel en voorzien ruimtes”, zegt schepen Van den Bunder. “Maar we willen geen politieke windowdressing. De zelfevaluatie positief invullen enkel om het label te behouden, dat 302,50 euro jaarlijks lidgeld bedraagt, strookt niet met eerlijk beleid. De subsidie aan de Gemeentelijke raad voor Internationale solidariteit (Gris) voor noord-zuidwerking van 17.000 euro per jaar, blijft behouden.”

Wrang

De beslissing stuit op kritiek. Een Avelgemnaar uitte zijn ongenoegen op Facebook: “In een steeds minder faire wereld hebben we net méér gemeenten nodig die zo’n label uitdragen. Dat Avelgem, puur door de alfabetische volgorde, bovenaan dit trieste lijstje staat, maakt het extra wrang. Het gaat om de principes: racisme, homofobie en afkeer van solidariteit, groeien stilletjes overal, ook in scholen.” Van den Bunder antwoordde dat de beslissing in goed overleg was gebeurd met alle stakeholders, met name de Gris en trekkersgroep. “Het engagement neemt af en dan moet je eerlijk zijn en niet hypocriet.”

Korte keten

“De gemeente blijft zich 100 procent engageren om producten te kopen, reclame te maken en huisvesting te voorzien. Ondanks het schrappen van de titel, hebben we als bestuur de intentie om eerlijke handel lokaal te blijven versterken.”

“Daarnaast is korte keten mijns inziens ook belangrijk en daar worden wel degelijk ook initiatieven voor genomen, zoals de jaarlijkse boerenmarkt. “We sluiten niets uit. Als we opnieuw engagement voelen vanuit bestuur én burgers, kunnen we binnen twee jaar het label ‘Faire Gemeente’ herevalueren.” (GV)

The post Avelgem verlengt label van Faire Gemeente niet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ook Bart De Wever begint stilaan te begrijpen waarom Trump het graag over Sleepy Joe had”

Er zijn verschillende manieren om te kijken naar de algemene stakingsdag vandaag. Zo was er vrijdag dit droge commentaar op de situatie in België door Standard & Poor’s (S&P), een van de ratingbureaus die de kredietwaardigheid van landen beoordelen: ‘De uitvoering van de begroting wordt geconfronteerd met hindernissen, waaronder sociaal protest tegen de verlaging van de uitgaven.’ Vrij vertaald: de

Lees meer »

Fotoclub SO-ISO stelt tentoon in De Hazebrug

Fotoclub SO-ISO hield een tentoonstelling in OC De Hazebrug in Sint-Juliaan. De club werd destijds gesticht door Guido Jerusalem die een twintigtal mensen kon begeesteren om zich ook aan te sluiten.
The post Fotoclub SO-ISO stelt tentoon in De Hazebrug appeared first on KW.be.

Lees meer »

Petra De Sutter wordt nieuwe rector UGent

Groen-boegbeeld Petra De Sutter heeft de eerste ronde van de rectorverkiezing aan de UGent gewonnen, met een meerderheid van de stemmen bij iedere kiesgroep. Ze mag zich dus met zekerheid de nieuwe rector van de Gentse universiteit noemen. Herwig Reynaert wordt vicerector.

Lees meer »

‘Assisen’-collega Maksim onthult: dit doet Erik Van Looy als hij last heeft van stress op de set

Een moord op een internaat en een lijst verdachten waar je spontaan van gaat twijfelen: welkom in het nieuwe seizoen van de misdaareeks ‘Assisen’. Producent James Cooke wist eindelijk zijn wishlist af te vinken door acteur Maksim Stojanac (27) te strikken. Jarenlang bekend als brave Vince uit ‘#LikeMe’, maar wie weet nu wel een turnleerkacht met een moord op zijn

Lees meer »

Leerlingen College Ieper duiken in WO I-archeologie in docu ‘Vermist en Gevonden’

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen naar schatting 600.000 slachtoffers in België, duizenden van hen zijn tot op de dag van vandaag vermist. Als er menselijke resten worden gevonden, doen archeologen er alles aan om die persoon te identificeren. De documentaire ‘Vermist en Gevonden’ volgt achttien leerlingen van het College van Ieper die het proces van vondst tot identificatie en de

Lees meer »