Op de gemeenteraad donderdagavond in Moorslede kreeg fractieleider Ward Gillis (PRO) van gewezen schepen Geert Vanthuyne (Visie) een ferme slag onder de gordel. Gillis voegde over de uittredingsvergoeding voor een schepen of burgemeester een agendapunt aan de dagorde toe en vergeleek het met de Pak de poen-show, eind de jaren 80 op de toenmalige BRT.
Vanthuyne voelde zich duidelijk geviseerd. “O gie vule sos”, klonk het in een sappig dialect. “’t Is gie die het moet zeggen, Vandenbroucke (de federale minister van Vooruit, red) heeft miljoenen in de stove gestoken.” De poppen gingen meteen aan het dansen.
Besloten door Vlaamse regering
Lokale uitvoerende mandatarissen kunnen na beëindiging van hun mandaat een uittredingsvergoeding aanvragen en ontvangen. De modaliteiten met betrekking tot deze uittredingsvergoeding werden vastgelegd via een besluit van de Vlaamse Regering. Als de uittredende mandataris voldoet aan de voorwaarden, wordt er één maand uittredingsvergoeding toegekend per gepresteerd jaar als uitvoerend mandataris, dus burgemeester of schepen. Een mandataris kan maximum 12 maanden recht hebben op de vergoeding.
Het totale bedrag van de uittredingsvergoeding waarop de uittredende mandataris aanspraak kan maken, wordt vastgesteld op basis van de laatste jaarwedde in het uitgeoefende mandaat. Als de mandataris op het moment van de aanvraag een beroeps- of vervangingsinkomen ontvangt dat lager is dan het bedrag van de uittredingsvergoeding, kan de mandataris vragen om het verschil bij te passen.
“In de documenten voor de aanpassing van het meerjarenplan is te lezen dat het budget voor de bezoldiging van burgemeester en schepenen in 2025 met 53.000 euro opgetrokken wordt”, aldus Ward Gillis. “Dit bijkomend bedrag zou te maken hebben met verwachte aanvragen voor uittredingsvergoedingen.”
“Twee personen uit de vorige legislatuur konden aanspraak maken op een uittredingsvergoeding”, aldus schepen van Financiën Andries Sioen (Sterk). “Eén heeft dat gedaan. Wie dat is mag ik hier niet zeggen. Op basis van een realistische simulatie heeft onze financieel directeur berekend welk bedrag we moeten voorzien indien de tweede mandataris ook die uittredingsvergoeding vraagt. Voor alle duidelijkheid : ze hebben recht op die vergoeding, al zijn ze vrij om dat recht op te nemen. We kunnen dus niemand weigeren om het aan te vragen.”
Vangnet
“Die uittredingsvergoeding is een vangnet voor iemand die voltijds burgemeester of schepen is geweest en niet meer verkozen werd”, aldus Ward Gillis nog. “Met onze fractie hadden we drie uittredende schepenen die na de verkiezingen van 2018 daarop recht hadden (PRO belandde in de oppositie, red) maar we hebben die uittredingsvergoeding niet aangevraagd. Het gaat tenslotte om geld van de belastingbetaler.”
“Ik had contact met het Agentschap Binnenlands Bestuur en daar is men zich bewust van de misbruiken die gebeuren. We vinden het betreurenswaardig dat we nog dergelijke bedragen moeten uitbetalen.”
The post Uittredingsvergoedingen zorgen voor discussie op de gemeenteraad in Moorslede: “O gie vule sos” is provided by KW.be.