“Het lijkt meer op een label kopen dan er één verdienen”: Schepen uit Harelbeke reageert op verlies titel ‘Faire gemeente’

Schepen Lynn Callewaert vindt dat Harelbeke zich wel degelijk inzet voor eerlijke handel. “FairTrade en duurzaam aankopen zijn verankerd in het beleid van Harelbeke. Maar we kijken verder dan onze eigen stad”, klinkt het. De reactie komt er na een artikel op VRT NWS over Faire Gemeenten van de hand van Nanouk Lemmerling. Daarin staan 18 gemeenten vermeld, waaronder Harelbeke, ‘die zich (voorlopig) niet meer willen inzetten om hun titel van Faire Gemeente te behouden’.

“18 gemeentes in Vlaanderen willen zich (voorlopig) niet meer inzetten om hun titel van Faire Gemeente te behouden. Tegelijk daalt de wereldwijde ontwikkelingssamenwerking voor het eerst in 5 jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)”, staat in het artikel van Nanouk Lemmerling te lezen.

Een Faire Gemeente is een gemeente die zich inzet om eerlijke handel te ondersteunen. De campagne kwam tot stand in 2004 en wordt getrokken door 4 organisaties: Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam België en 11.11.11. Aan de hand van 6 criteria kan je als gemeente de titel Faire Gemeente verkrijgen.

“De cijfers zijn opvallend. De titel wordt om de 2 jaar herzien en het aantal gemeentes dat hun titel deze keer niet wil verlengen, is verdrievoudigd”, zegt Lemmerling nog.

Meer kopen dan verdienen

Lokaal bestuur Harelbeke reageert op het artikel via schepen Lynn Callewaert, bevoegd voor onder meer Welzijn, Zorg en Lokaal Mondiaal beleid. “In dat artikel wordt Harelbeke opgelijst bij de steden en gemeenten die zogezegd niet meer gemotiveerd zijn om zich te engageren voor eerlijke handel en mondiale solidariteit. Maar er was geen ruimte om ook de werking en impact van de campagne kritisch in vraag te stellen”, stelt Lynn Callewaert.

Harelbeke blijft een geëngageerde stad op vlak van lokaal mondiaal beleid. Alleen vallen onze inspanningen, die de zes standaardcriteria vaak ruim overstijgen, buiten het keurslijf van het label Faire Gemeente.

De campagne Faire Gemeenten werd gelanceerd in 2004 en Harelbeke sloot zich in 2007 met overtuiging aan. In 2018 vernieuwde de campagne met tien criteria, waaronder ook ecologische en sociale duurzaamheid, dit volledig in lijn met de visie van onze stad als SDG-pionier. De SDGs (Sustainable Development Goals) zijn zeventien wereldwijde doelstellingen van de Verenigde Naties die tegen 2030 een einde willen maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering en streven naar een duurzame en rechtvaardige toekomst voor iedereen.”

“Jammer genoeg werd dat bredere kader snel losgelaten. De campagne keerde terug naar de oorspronkelijke zes criteria en koppelde daar bovendien een jaarlijkse bijdrage aan vast aan om het label te mogen behouden. Dat roept vragen op. Het lijkt meer op het kopen van een label dan op het verdienen ervan,” aldus Callewaert.

Andere projecten

“FairTrade en duurzaam aankopen zijn verankerd in het beleid van Harelbeke. Maar we kijken verder dan onze eigen stad. Met het project ‘Sterke vrouwen, hier én daar’ ondersteunen we de alfabetisering en zelfredzaamheid van vrouwen in Marokko. Tegelijk brengen we hun verhalen in contact met die van vrouwen uit Harelbeke, wat leidt tot een inspirerende uitwisseling en solidariteit. Ook binnen onze stedenband met Eenhana in Namibië, zetten we samen in op projecten rond sport, ICT en milieu. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen maken we zo op het terrein een tastbaar verschil in mondiale solidariteit.”

De stad kiest bewust voor partnerschappen en initiatieven waarvan de impact zichtbaar en voelbaar is voor haar inwoners. “Dat vraagt een doordachte inzet van middelen en mensen. Harelbeke blijft een geëngageerde stad op vlak van lokaal mondiaal beleid. Alleen vallen onze inspanningen, die de zes standaardcriteria vaak ruim overstijgen, buiten het keurslijf van het label Faire Gemeente,” besluit Callewaert.

Dalende cijfers

Volgens Bianca De Wolf, coördinator van de campagne, is een van de verklaringen voor het dalende aantal deelnemers dat er na de verkiezingen van 2024 in veel gemeentes nieuwe besturen kwamen. Sommige van die besturen hebben definitief afgehaakt. Andere besturen zullen later opnieuw aansluiten.

Een Faire Gemeente blijven, vraagt zowel inzet als financiële middelen. Maar niet elke gemeente blijft daarvoor gemotiveerd.

The post “Het lijkt meer op een label kopen dan er één verdienen”: Schepen uit Harelbeke reageert op verlies titel ‘Faire gemeente’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De drukte van mijn agenda heb ik een beetje onderschat”: John Crombez (Vooruit Plus) over zijn eerste maanden aan het roer van Oostende

John Crombez is zes maanden aan de slag als burgemeester van de grootste kuststad. In belangrijke dossiers werden beslissingen genomen, maar zijn ploeg is wel al gehavend want twee schepenen vielen uit. Crombez zette zich de voorbije maanden in voor zijn nieuwe job met werkdagen van 6 uur ’s morgens tot ’s avonds laat. “In het bouwverlof ga ik halve

Lees meer »

Minister Crucke te gast bij BMW Group Belux in Bornem: hoofdkwartier wordt uitgebreid met investering van 30 miljoen

Hoog bezoek op het hoofdkwartier van BMW Group Belux afgelopen woensdag. Federaal minister voor Klimaat en Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) kwam kijken naar de plannen voor een verdere uitbreiding van de campus in Bornem. De Beierse autofabrikant gaat er meer dan 30 miljoen investeren om meerdere BMW-afdelingen onder één dak samen te brengen.

Lees meer »

Zenuwachtigheid over invoerheffingen neemt weer toe: Trump haalt uit naar BRICS-landen, deadline voor akkoorden nadert

De Amerikaanse president Donald Trump is kwaad op de BRICS-landen, een groep van 10 opkomende economieën. Hij verwijt hen een "anti-Amerikaans" beleid te voeren en dreigt met bijkomende invoerheffingen voor alle landen die dat beleid steunen. Intussen komt de deadline van 9 juli voor handelsakkoorden met de VS dichterbij. Al lijken de betrokken landen nog wat extra tijd te krijgen.

Lees meer »

Ook voor jonge royals is zomervakantie begonnen: van zeven weken stage tot dromen van Tomorrowland

Nu het school- en academiejaar erop zit, kennen ook onze jonge royals hun resultaten. Hoe hebben de zonen en dochters van koning Filip, prins Laurent en prinses Delphine het ervan afgebracht? Wat zijn hun plannen voor volgend jaar? En zet prins Emmanuel alles op zijn dj-carrière of blijft het bij een “hobbyproject”, zoals mama Mathilde het noemt? Wij zetten alles

Lees meer »

Teleurstelling in Leest en Battel omdat Mechels stadsbestuur ‘Samen aan Tafel’ niet meer steunt: “Goedkope maaltijd haalt inwoners uit isolement”  

In Leest en Battel (Mechelen) zijn inwoners teleurgesteld nu het stadsbestuur geen geld meer geeft aan maandelijkse warme maaltijden. De voorbije 6 jaar namen vooral senioren 1 keer per maand voor weinig geld deel aan het project ‘Samen aan tafel’. "Het initiatief miste zijn doel om ook nieuwe buurtbewoners en mensen met een andere achtergrond met elkaar in contact te

Lees meer »

Groep mannen gooit ruiten van bus in en bedreigt buschauffeur, personeel van De Lijn legt werk neer 

Een groep mannen heeft dinsdagmiddag tot tweemaal toe een chauffeur en bus van De Lijn aangevallen. Nadat de chauffeur kort toeterde omdat een voorligger niet onmiddellijk vertrok aan het groene licht, stapten enkele mannen uit. Ze gooiden ruiten van de bus in en uitten bedreigingen. Dat gebeurde nadien aan een halte opnieuw. Woensdag legden buschauffeurs in de Vlaamse Rand het

Lees meer »

Speedpedelecs toegelaten op Vlaamse jaagpaden

Speedpedelecs zijn voortaan toegelaten op alle jaagpaden in beheer van de Vlaamse Waterweg. De nodige verkeerssignalisatie is intussen aangebracht. Dat verklaarde Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement op vragen van Kris Poelaert (CD&V) en Andy Pieters (N-VA).

Lees meer »