Na de 882 bezwaarschriften van de inwoners, dient nu ook het lokaal bestuur een negatief advies in tegen de geplande Dreefmolen. De windturbine zal onaanvaardbare effecten hebben op het vlak van geluid, slagschaduw, veiligheid, natuur, erfgoed en goede ruimtelijke ordening, luidt het. Tegen 1 juli beslist de Vlaamse overheid.
Een windturbine langs de Rijselsestraat van 7,5 megawatt en een tiphoogte van 238 meter zal de gezondheid van te veel inwoners schaden, maar ook nefast zijn voor het landschap, natuur en erfgoedwaarde, is de kritiek die in Loppem en ook Oostkamp groeide en leeft. Actiegroep WindMolenDreef organiseerde dit voorjaar meerdere infoavonden. Tijdens het openbaar onderzoek dienden uiteindelijk 882 bezorgde inwoners bezwaar in bij de gemeente. “We staan met het schepencollege achter onze inwoners”, sprak burgemeester Annick Vermeulen, toen WindMolenDreef alle bezwaarschriften kwam afgeven op het gemeentehuis.
Duidelijke overschrijdingen
In de lijn van het protest beslist het college van burgemeester en schepenen om ook als lokaal bestuur een negatief advies bij de Vlaamse overheid in te dienen. De argumenten volgen de inhoud van de vele bezwaarschriften, waarbij het college zwaar tilt aan de gezondheidsrisico’s die te verwachten zijn. “VLAREM II legt een norm op voor woningen van maximaal 8 uur slagschaduw per jaar, met een dagmaximum van 30 minuten. Voor bijna de helft van alle geanalyseerde woningen worden er zeer duidelijke overschrijdingen vastgesteld”, staat te lezen. Het is ook niet duidelijk of de geldende geluidsnormen overdag en ‘s nachts zullen gehaald worden. Zeker omdat bij de aanvraag het type windturbine niet gekend is, besluit het advies verder. Die hinder door geluid en slagschaduw is voor de gemeente nog meer onaanvaardbaar, omdat de afstand tot de dichtste woonwijk maar ruim 400 meter bedraagt.
Een ‘mastodont van een windturbine’ van 238 meter hoog past ook visueel niet in het open landschap, meent Zedelgem. Volgens het gewestplan horen windmolens stedenbouwkundig niet thuis in het landbouwgebied langs de Rijselsestraat, en is er ook een impact op het nabije erfgoed, zoals beschermde hoeves en het kasteeldomein Ter Mote. Verder zal de Dreefmolen ook het leef- en trekgebied van vogels en vleermuizen verstoren. Windenergie op die locatie is geen goede ruimtelijke ordening, stelt het bezwaar uitgebreid.
Gesteund
De aanvraag van Invento Energy om een omgevingsvergunning te bekomen is te onduidelijk en bevat te weinig informatie. Invento stelt de ernstige impact te rooskleurig voor, besluit de gemeente. WindMolenDreef ziet in het negatief advies van het bestuur een sterke steun opdat de Vlaamse overheid de omgevingsvergunning niet zou toekennen. Het volledige advies van de gemeente is op de website van Zedelgem te lezen. Ten laatste op 1 juli wordt een beslissing verwacht. (HV)
The post Ook burgemeester en schepenen geven negatief advies over Dreefmolen in Loppem: “We steunen onze inwoners” is provided by KW.be.