“Het jaarboek is ons paradepaardje”: Heemkundige Kring ‘Karel Van de Poele’ viert 40-jarig bestaan met tentoonstelling

De Heemkundige Kring ‘Karel van de Poele’ bestaat dit jaar exact 40 jaar, en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Met een jubileumtentoonstelling en een feestweekend willen ze de rijke geschiedenis van hun werking extra in de verf zetten. “We blijven bouwen aan een erfgoedwerking waar iedereen welkom is”, aldus voorzitter Filip Van Devyvere.

De heemkring werd officieel opgericht in 1985, maar dat was niet de eerste keer. Er bestond al vroeger een heemkundige kring, maar die werd in 1965 opgedoekt, door een gebrek aan belangstelling. Georges Vandewalle, destijds secretaris van de Heemkundige Kring, gaf echter niet op. Twintig jaar later sprak hij enkele gelijkgestemde zielen aan. Drie van hen – Luc, Frans en Filip – zitten vandaag nog altijd in het bestuur. “We wilden een frisse start maken en dat is gelukt. We kozen voor een naam met betekenis: Karel Van de Poele, een Lichterveldenaar die in Amerika de elektrische tram uitvond. We vonden het een mooi eerbetoon aan iemand met durf en visie”, vertelt Filip.

Vandaag telt de kring een driehonderdtal leden en tegelijk is ook de werking sterk geëvolueerd. Wat altijd is gebleven, is het jaarboek. “Dat is echt ons paradepaardje”, zegt Filip. “We zijn begonnen met een gestencild boekje van 100 pagina’s. Jaar na jaar werd er meer en meer werk in gestoken. Nu maken we een professioneel gedrukt en rijk geïllustreerd jaarboek van zo’n 220 pagina’s. De inhoud is heel divers: een bloemlezing van artikels over Lichtervelde en zijn inwoners uit het verleden. Elke editie bevat een vijftiental artikels, die geschreven worden door een auteurs van eigen bodem. Ze zijn allemaal vrij om te kiezen waarover ze schrijven. Zelf zorgen we voor de eindredactie en de lay-out.”

Uitgebreid documentatiecentrum

Naast het jaarboek organiseert de kring heel wat activiteiten doorheen het jaar: tentoonstellingen, wandelingen en lezingen. Dit is meestal in combinatie met een belangrijk evenement zoals Erfgoeddag of Open Monumentendag. “We hebben een uitgebreid documentatiecentrum met een bibliotheek, leeszaal en een grote digitale collectie. Donderdagnamiddag zijn we open voor bezoekers en elke tweede zondag van de maand organiseren we een ledencafé. Veel van onze bezoekers zijn mensen die meer willen weten over hun stamboom of die bezig zijn met een scriptie. Erfgoed leeft hier dus wel.”

“Ons biertje Lichtervelds Blond is een knipoog naar het verleden”

Een opvallende heropleving in die veertig jaar is die van het bier ‘Lichtervelds Blond’. “Dat bier heette oorspronkelijk La Blonde des Flandres. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog werd het hier gebrouwen door de brouwerij Labens. De brouwerij werd evenwel in 1938 stopgezet. Wij hebben het opnieuw laten brouwen bij brouwerij de Dolle Brouwers en het valt duidelijk in de smaak”, glimlacht Filip. “Het is een knipoog naar het verleden én een manier om mensen op een gezellige manier kennis te laten maken met onze werking.”

© Foto Kurt

In het kader van het veertigjarig bestaan organiseert de kring een jubileumtentoonstelling. Die vindt plaats tijdens het weekend van Erfgoeddag en heeft als thema ‘Game On’. “We hebben gekozen voor volksspelen als insteek. Bezoekers kunnen niet alleen komen kijken, maar ook zelf deelnemen. De tentoonstelling loopt in ons lokaal en op onze website vind je alle info.”

De toekomst van de kring? Die ziet Filip hoopvol tegemoet. “Wat ik doe, doe ik graag. En ik hoop dat er ook in de toekomst mensen zijn die het willen overnemen. Er is nog zoveel te verzamelen, te bewaren en vooral te ontsluiten voor een breder publiek. Dat is ook wat we willen blijven doen. We zullen ons zeker niet vervelen. Iedereen die zin heeft, mag zijn steentje bijdragen.”

Samenhorigheid

De persoonlijke drijfveer van Filip is overduidelijk: “Ik heb er altijd belangstelling voor gehad. Ik kreeg dit mee van thuis en vanop school. Nochtans heb ik geen job gedaan in deze sector, maar ik ben toch blij dat ik hier mijn schouders onder kan zetten.” Een ander positief punt van de werking is de samenhorigheid. “We zijn allemaal vrijwilligers, maar iedereen zet zich met hart en ziel in. Of het nu gaat om een jaarboek afwerken of een tentoonstelling opzetten, het is die samenwerking die het verschil maakt.”

The post “Het jaarboek is ons paradepaardje”: Heemkundige Kring ‘Karel Van de Poele’ viert 40-jarig bestaan met tentoonstelling is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dylan Delrue wil Brielen Sport verlaten met de promotie

Na een mooi seizoen wist Brielen Sport zich te verzekeren van een plaatsje in de eindronde van vierde provinciale. Het doel van coach Michiel Logie is daarmee bereikt, maar binnen de club is de honger zeker nog niet gestild. Iedereen wil nu ook absoluut promoveren. Voor de 32-jarige Dylan Delrue zou het een mooi afscheidscadeau zijn.
The post Dylan

Lees meer »

Noord-Korea kent families van gesneuvelde soldaten bijzonder privilege toe om woede over slachtoffers te temperen

Noord-Korea belooft nabestaanden van soldaten die sneuvelden aan het Russische front een zeldzaam privilege: ze mogen verhuizen naar Pyongyang. Een buitengewone stap in een land waar toegang tot de hoofdstad voorbehouden is aan de politieke elite. Maar achter dit gebaar schuilt een regime dat grip probeert te houden op het groeiende onbehagen over de inzet van troepen in een verre

Lees meer »

Knokke-Heist kiest voor groene toekomst voor gemeenteschool De Pluim: “Contact met natuur is essentieel voor kinderen”

Gemeenteschool De Pluim in Knokke-Heist wordt een stuk groener. Het gemeentebestuur en VZW Groene Gevels bundelden de krachten om de school om te toveren tot een levendige, biodiverse en klimaatvriendelijke plek. “Deze samenwerking is een volgende stap in ons engagement om meer in te zetten op natuurinclusieve infrastructuur”, zegt het gemeentebestuur.
The post Knokke-Heist kiest voor groene toekomst voor

Lees meer »

“Ik heb hier als tiener zelfs nog de muren geverfd”: maak kennis met Essevee-clubleider Michiel Beeuwsaert (22), de jongste voetbal-ceo van het land

SV Zulte Waregem heeft de poort richting hoogste voetbalafdeling opnieuw opengebeukt. Dat heeft het uiteraard te danken aan het sterke collectief op de grasmat, maar ook aan het keiharde werk áchter de schermen. Die ploeg wordt door Michiel Beeuwsaert in goede banen geleid. Met zijn 22 lentes is hij de jongste voetbal-CEO van het land – en misschien wel van

Lees meer »

Poetin en Xi versterken front tegen Trump

Vladimir Poetin gebruikt de militaire parade ter herdenking van de overwinning op nazi-Duitsland om het Russische bondgenootschap met China verder te versterken. “China en Rusland zijn vrienden van staal.” De relatie met Trump lijkt te verzuren.

Lees meer »

Pakistan noemt Indiase luchtaanvallen “oorlogsdaad”

India heeft dinsdagavond raketaanvallen uitgevoerd op Pakistaans grondgebied. Onder meer het Pakistaanse deel van het betwiste gebied Kasjmir werd onder vuur genomen, net als plekken in de dichtbevolkte provincie Punjab. In Pakistan zijn al zeker 26 doden gevallen, onder wie een 3-jarig meisje. In India is er sprake van zeker tien doden. De spanning tussen de twee buurlanden is de

Lees meer »

Onderzoekscentrum bouwt ‘ideale’ kippenstal in Merelbeke- Melle: “Beter voor dierenwelzijn en milieu” 

In Merelbeke-Melle is gestart met de bouw van de ‘ideale’ kippenstal. Het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, bouwt de proefstal om er onder meer het perfecte klimaat voor pluimvee te onderzoeken. Door de klimaatveranderingen is het voor pluimveehouders steeds moeilijker om de ventilatie en verwarming in de kippenstallen op de juiste temperatuur te houden.

Lees meer »

Aanpassingswerken aan tramhaltes

Door de inzet van de nieuwe CAF-voertuigen van de Kusttram zijn niet alle haltes volledig toegankelijk en/of moet de tram soms zodanig halt houden dat de achterste deur niet aan het perron staat. De Lijn maakt er in 2025 volop werk van om de haltes waar nodig aan te passen om dit te verhelpen.
The post Aanpassingswerken aan tramhaltes

Lees meer »

Renners beginnen aan zware slotklim, wat kan Evenepoel?

4.126 hoogtemeters in amper 118,2 kilometer. De koninginnenrit in de Ronde van Romandië belooft zwaar te worden, mede door het grimmige weer. Met de klim naar Thyon 2000 als stevige uitsmijter. “Toch al gauw bijna een vol uur klimmen”, weet Evenepoel. Wat kan hij?

Lees meer »

“Geur van bedrijf dat pluimvee verwerkt maakt inwoners Dendermonde ziek”: toxicoloog waarschuwt voor gezondheidsrisico’s

Geurhinder in de regio Dendermonde: in Lutterzele en Baasrode hebben ze last van een indringende lijkgeur. Volgens een lokaal actiecomité komt die stank van een bedrijf dat pluimvee verwerkt voor dierenvoeding en cosmetica. "De geur van een pluimveeverwerkend bedrijf is de ergste die er is", zegt toxicoloog Jan Tytgat in De Wereld Vandaag op Radio 1, "en een geur kan

Lees meer »