Francis Devlamynck vertaalt het oorlogsdagboek van baron Albert van Caloen

Drie jaar bestudeerde Francis Devlamynck het oorlogsdagboek van baron Albert van Caloen, wiens kasteel in Loppem tijdens WO I door de Duitsers bezet werd. Na de bevrijding logeerde Koning Albert er een maand en werd daar het algemeen enkelvoudig stemrecht ingevoerd.

J’espère que je ne vous dérange pas trop. Met die gevleugelde woorden stapte Koning Albert I op 24 oktober 1918 het kasteel van Loppem binnen. Ze zijn tevens de titel geworden van het boek dat Francis Devlamynck (47) uit Westouter schreef.

Hij noemt zichzelf een amateur-historicus. Om den brode werkt hij voor Beweging.net, maar hij is sinds zijn jeugdjaren gepassioneerd door de Eerste Wereldoorlog. Hij is gids in het Passchendaele Museum 1917 en is lid van de Western Front Association.

Bunker

“Ik ben toevallig in Loppem verzeild geraakt. Een vriend van mij baat het Hopper Jeugdverlijf Merkenveld uit en organiseerde een inzamelactie om het domein rolstoeltoegankelijk te maken. Ik onderzocht enkele bunkers in Zedelgem en Loppem en organiseerde bunkerwandelingen om voor hem mee geld te vergaren.”

“Omdat er naast het kasteel van Loppem ook een bunker ligt, heb ik opzoekingswerk verricht in het archief van het kasteel. Daar trof ik het dagboek van baron Albert van Caloen aan. Dat was in het Frans opgesteld. Tot mijn grote verbazing was daar nog niet veel historisch onderzoek rond verricht. Nochtans belicht dat dagboek een zeer interessante periode in onze geschiedenis. Vier jaar lang werd het kasteel bezet door de Duitsers, nadien logeerde Koning Albert I er een maand.”

Dagboek

“Mijn groot geluk is dat de van Caloens grote verzamelaars zijn, ze gooien niks weg. Daarnaast kon ik het gastenboek van het kasteel napluizen. Tal van belangrijke figuren verbleven er of passeerden er. De Duitse Gruppe Diksmuide vestigde zijn hoofdkwartier in het kasteel van Loppem, met de Pruisische generaal Magnus von Eberhardt als aanvoerder van zes Duitse divisies.

Aan de hand van al de hogere officieren die in Loppem passeerden, kun je zo het verloop van WO I reconstrueren. Bovendien lieten de Duitse officieren zich graag fotograferen in het idyllisch park rond het kasteel.”

Groepsfoto met Koning Albert I en de Franse president Poincaré aan het kasrteel van Loppem.
Groepsfoto met Koning Albert I en de Franse president Poincaré aan het kasrteel van Loppem.

“Baron van Caloen, die burgemeester van Loppem was, zat vier jaar lang tussen hamer en aanbeeld gekneld: hij moest de Duitse bezetters gehoorzamen en tegelijkertijd zijn eigen bevolking beschermen. Hij moest continu op een dunne koord dansen.”

“Hij mocht niet teveel vriend zijn van de Duitsers, maar mocht ook niet tegen hun schenen schoppen. Zijn vrouw Marie-Thérèse van Ockerhout kreeg dertien kinderen, tijdens WO I woonden de vier jongste dochters nog thuis. Dat was niet evident, die meisjes moesten vier jaar leven tussen viriele Duitse officieren….”

Herverkozen

“De baron en zijn gezin hebben geen boterham minder gegeten tijdens de oorlog – hij was grootgrondbezitter en ongetwijfeld de rijkste mens in de regio – maar hij moest voortdurend plooien voor de Duitsers. Toch getuigde de pastoor van Loppem na de bevrijding dat de Loppemnaars blij mochten zijn dat Albert van Caloen burgemeester bleef gedurende de oorlog: het dorp is er goed van afgekomen. Na de oorlog werd Albert van Caloen overigens herkozen als burgemeester, zijn dorpsgenoten namen hem blijkbaar niks kwalijk.”

Het gezin Van Caloen tijdesn WO I.
Het gezin Van Caloen tijdesn WO I.

Hoe hij zelf de oorlog beleefde, geeft baron van Caloen niet kwijt in zijn dagboek. Hij geeft enkel een opsomming van feiten. Slechts af en toe ventileert hij zijn woede of frustratie. Van emoties is weinig sprake, een gevoelsmens was hij niet. In zijn dagboek bespeur ik zelfs geen affectie voor zijn echtgenote. Hij was een man van adel, een heer voor wie je je hoed hoorde af te nemen. In zijn omgeving was uiterlijk vertoon belangrijker dan je echte gevoelens uiten.”

“Na de bevrijding werd het kasteel van Loppem voor één maand de residentie van Koning Albert I. Het werd het hoofdkwartier van de Legergroep Vlaanderen en het zenuwcentrum van de nieuwe Belgische regering in wording. Een regering van nationale eenheid werd in Loppem gevormd en besliste om bij de volgende verkiezingen het principe van enkelvoudig stemrecht in te voeren. Zij het nog niet voor vrouwen. Voordien had de rijkere klasse recht op meerdere stemmen.”

Coup

“Uit de conservatieve katholieke hoek, die buitenspel was gezet, kwam de stelling dat de regeringsvorming van Loppem een staatsgreep was. Ze werd door deze tegenstanders benoemd als le coup de Lophem of de ‘staatsgreep van Loppem’. Is alles niet wettelijk verlopen?”

“Die kritiek is in zekere zin terecht. De eerste parlementsverkiezingen in 1919 volgens het algemeen enkelvoudig stemrecht vonden immers plaats twee jaar voordat dit nieuwe stemrecht in de grondwet werd ingeschreven. Na WO I kon de regering het zich niet meer permitteren om dat systeem te handhaven, gezien zovele arbeiders hun leven verloren hadden voor het vaderland.”

Syndicale vrijheid

“Een tweede belangrijke beslissing was het verlenen van meer vrijheid voor de arbeidersbeweging. De beslissingen leidden tot de erkenning van syndicale vrijheid als onderdeel van de algemene vrijheid van vereniging.”

“Hierdoor lag voor de arbeidersbeweging de weg open om de belangen van de werknemers – als syndicale en politieke entiteit – collectief te verdedigen”, aldus Francis Devlamynck, die aan de ingang van het kasteel van Loppem wijst op twee inscripties in de muur: getuigenissen van het bezoek van de Engelse koning George en van de Franse president Poincaré.

J’espère que je ne vous dérange pas trop van Francis Devlamynck telt 347 pagina’s en 280 foto’s en kost 23 euro. Het boek kan besteld worden via [email protected]

The post Francis Devlamynck vertaalt het oorlogsdagboek van baron Albert van Caloen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaamse tieners terug thuis na maand in Keniaanse cel voor mierensmokkel: “Nu onze grootouders bezoeken, we zijn hen grote uitleg verschuldigd”

David (19) en Seppe (18), de twee jongens die sinds begin april in Kenia in de gevangenis zaten voor mierensmokkel, zijn terug thuis. Ze landden donderdagochtend op de luchthaven van Zaventem. Ze moesten van de rechtbank elk 1 miljoen Keniaanse shilling (6.800 euro) betalen om vrij te komen. “Wij zijn opgelucht dat we terug thuis zijn. Nu onze grootouders bezoeken,

Lees meer »

Wereldwijd 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen slachtoffer van seksueel geweld vóór 18de verjaardag

Wereldwijd zijn naar schatting ongeveer een op de vijf vrouwen (18,9 procent) en een op de zeven mannen (14,8 procent) het slachtoffer van seksueel geweld voor ze achttien jaar oud zijn. Die cijfers zijn sinds 1990 grotendeels onveranderd gebleven. Dat blijkt donderdag uit een studie van de Universiteit van Washington in Seattle die gepubliceerd is in The Lancet.

Lees meer »

Foto van Trump als paus krijgt kritiek uit Italiaanse en katholieke hoek: “Spot niet met ons”

Dat de Amerikaanse president Donald Trump een foto deelde van zichzelf als paus, terwijl het Vaticaan nog door een periode van nationale rouw gaat na het overlijden van paus Franciscus, stuit op veel kritiek in Italië. De voormalige centrumlinkse premier Matteo Renzi schreef in een bericht op X dat de afbeelding “gelovigen beledigt en instellingen beledigt”.

Lees meer »

Jules Verhaeghe naar Kattekoers: “Positioneren een pijnpunt”

Tweedejaarsbelofte Jules Verhaeghe (19) heeft een eerste podiumplaats beet. In de beloftenkoers in Herfelingen moest hij enkel Yarno Van Herck laten voorgaan. Zondag waagt de Dovy Keukens-FCC-pion zich aan de Kattekoers.
The post Jules Verhaeghe naar Kattekoers: “Positioneren een pijnpunt” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE CERCLE-KORTRIJK. Kerels duiken met dubbele voorsprong de rust in, Cercle was helemaal nergens

Het is van moeten vandaag voor KV Kortrijk. Wint het niet op bezoek bij Cercle Brugge, dan is rechtstreekse degradatie altijd een feit. Grijpt KVK de laatste strohalm? Of bezegelt de Vereniging het lot van de Kerels en van Bernd ‘Houdini’ Storck? Zelf is groen-zwart al verzekerd van minstens barragematchen. Het behoud helemaal veilig stellen kan vandaag nog niet. Cercle

Lees meer »

Nieuw epos van Geert Mak, de biografie van Yoko Ono en een verzetsverhaal uit de Tweede Wereldoorlog: dit zijn de 5 boeken van de week

Geert Mak vist Harry Hopkins op uit de plooien van de geschiedenis. Hopkins was de rechterhand van Amerikaans president Franklin Roosevelt, raakte bevriend raakte met Churchill en onderhandelde met Stalin. Onder Beatles-fans heeft Yoko Ono niet de beste reputatie. David Sheff toont in haar biografie de vrouw waarop John Lennon verliefd is geworden. Filmhistorica Anke Brouwers schrijft het verzetsverhaal van

Lees meer »

Josje Huisman slaat een nieuwe weg in: “Ik mis de glamour van de showbizz, maar kies heel bewust voor mijn kinderen”

Als zangeres is Josje Huisman (39) voorlopig uitgezongen, maar het voormalige K3-lid zet vol in op een ander carrièrepad. Naast haar job als fulltime mama komt ze met haar eigen lijn voedingssupplementen: ZenZip-it. Ze voerde met HLN een exclusief gesprek over haar nieuwe kindje, de liefde en haar voormalige K3-collega’s, die nu een grootse reünie plannen zonder haar. “We leiden

Lees meer »

Politie onderschept twee voertuigen op E40: vier mannen aangehouden

De onderzoeksrechter in Brugge heeft vier mannen aangehouden voor twee afzonderlijke feiten op zaterdag 3 mei 2025. De vier verdachten verschijnen vrijdag 9 mei voor de raadkamer, die zal beslissen over hun verdere aanhouding.
The post Politie onderschept twee voertuigen op E40: vier mannen aangehouden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Liggen, staan of hurken: experts pleiten voor meer beweging tijdens bevalling

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) en de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG) hebben maandag een nieuwe campagne gelanceerd om vrouwen te stimuleren meer te bewegen tijdens de bevalling. Veel Vlaamse vrouwen bevallen nog steeds op hun rug, ook al is dit geen verplichting, en andere houdingen bieden aanzienlijke voordelen. De campagne wil meer bewustzijn creëren over de

Lees meer »

Zevende plaats voor Michael Obasuyi op Grand Slam Track in Miami

Voor het eerst zijn in de nacht van zaterdag op zondag (Belgische tijd) in Miami twee Belgen in actie gekomen bij de Grand Slam Track, de nieuwe atletiekcompetitie van bezieler Michael Johnson. Michael Obasuyi was zevende op de 110 meter horden, Naomi Van den Broeck eveneens zevende op de 400 meter horden.
The post Zevende plaats voor Michael Obasuyi

Lees meer »