Een balletje heen en weer slaan over een net: West-Vlamingen blijven fan. Hun aantal groeit nog elk jaar, al is er wel een verschuiving bezig: tennissers grijpen steeds vaker naar een padelracket. En daar spelen clubs op in. “Maar tennis zal nooit verdwijnen.”
De lente is in het land, dus ontwaken (outdoor) tennis- en padelclubs stilaan uit hun winterslaap. Hun 653 buitenterreinen zullen de komende maanden weer druk bespeeld worden. Vorig jaar waren bijna 35.000 West-Vlamingen aangesloten bij een tennis- of padelclub, een kleine duizend meer dan het jaar ervoor en 8.000 meer dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Tennis en Padel Vlaanderen. (lees verder onder de grafiek)
Opvallend is de verdeling van deze sportievelingen: waar drie jaar geleden nog meer dan de helft van alle aangesloten leden uitsluitend tennis speelde, is het aandeel van die groep geslonken tot 43 procent. Ook in absolute cijfers daalt hun aantal: van 17.577 in 2022 naar 14.876 in 2024. (lees verder onder de grafiek)
Het aantal padelspelers neemt gestaag toe tot bijna 10.000 mensen, maar de sterkste groei zien we bij de leden die zowel tennis als padel spelen. Die groep telt ondertussen meer dan 10.000 sportievelingen, wat het aantal padellende West-Vlamingen op meer dan 20.000 brengt.
Hype
Dat steeds meer West-Vlamingen met balgevoel (ook) het padelracket opnemen, merken de clubs uiteraard ook. Ostend Tennis Club, die al bestaat sinds 1901 en daarmee de op een na oudste van West-Vlaanderen is, legde al in 2016 een padelterrein aan. Daarmee was de kustclub de tweede in West-Vlaanderen.
“We zijn begonnen met vier padelvelden, intussen hebben we er 15”
“We hadden eigenlijk nog nooit gehoord van die sport”, vertelt voorzitter Manu Beuselinck. “Tijdens een reis in Spanje keken we vanuit ons hotel uit op een padelclub. Vanop ons balkon zagen we hoe de terreinen tot ‘s avonds laat propvol zaten. En het zag er ook wel leuk uit. Terug in België besloten we om het eens te gaan uittesten in Gent. Niet veel later hebben we een oud hockeyveld omgetoverd tot vier padelvelden. Ondertussen hebben we er al vijftien.”
Andere doelgroepen

Met succes: van de 1.562 leden die de club telt – het hoogste aantal van West-Vlaanderen – spelen er ondertussen dubbel zoveel padel als tennis. Toch vreest de voorzitter niet voor een volledige kannibalisatie tussen de twee. “Tennis zal altijd blijven bestaan. Vooral bij de kinderen en tieners blijft het populair. Tennis is de koning van de racketsport: als je kunt tennissen, kun je ook padellen, pingpongen… Omgekeerd is dat veel moeilijker.”
Beuselinck meent dat er twee verschillende doelgroepen zijn voor beide disciplines. “Het publiek voor padel is heel breed. Het heeft dezelfde aantrekkelijke eigenschappen als tennis, maar het is veel minder technisch en veel eenvoudiger onder de knie te krijgen. We zien daardoor veel twintigers en dertigers die anders zelden of nooit aan sport deden, maar padel laagdrempelig en plezant vinden om mee te beginnen. Heel veel nieuw volk dus. Maar ook oude bekenden, die in hun jeugd kwamen tennissen en nu als veertigers met padel beginnen. Ik geloof heel sterk dat beide sporten naast elkaar kunnen bestaan en dat ook nog heel lang zullen doen. De hype van padel is zeker nog niet voorbij, maar tennis zal nooit verdwijnen.”. (lees verder onder de grafiek)
In West-Vlaanderen zijn 101 clubs aangesloten bij Tennis en Padel Vlaanderen, tien meer dan vijf jaar geleden. 45 clubs kiezen ervoor om zowel tennis als padel aan te bieden. Dat aantal stijgt al jaren, net als het aantal clubs waar je alleen padel kunt spelen. Alleen het aantal tennisclubs daalt. Die evolutie zien ze ook bij Tennis en Padel Vlaanderen.
“Padelterreinen aanleggen kan voor tennisclubs een manier zijn om financieel gezonder te worden”
“In heel wat clubs zien we nog altijd mooie ledenaantallen op tennisvlak, maar tegelijk zijn er ook organisaties waar niet alle tennisterreinen ten volle benut worden. In dat geval is het logisch dat die clubs overwegen om die minder bezette terreinen te vervangen door padelterreinen. Een verbreding van het aanbod kan namelijk helpen om financieel gezond(er) te worden”, aldus woordvoerder Leslie Van Ingelgem.
Ledenstop
Toch is niet iedereen van plan om al toe te geven aan de padelgekte… “Hier kan en mag het gewoon niet”, klinkt het bij Nicole Devriese van KTG Houtland in Torhout, een club van ruim 500 leden.
“Wij hebben vier tennisvelden en kunnen niet uitbreiden. We zitten al met een ledenstop, het is ondenkbaar om een tennisveld op te geven om er een padelterrein van te maken. Jammer vind ik dat niet echt, mensen uit de buurt die willen padellen – ook sommige van onze eigen leden – gaan gewoon naar Kortemark of Roeselare. Ik zie momenteel geen noodzaak om ook op die kar te springen. Mocht ons ledenaantal drastisch dalen, kunnen we dat altijd nog overwegen.”
The post Padel wint terrein op tennis: 35.000 West-Vlamingen zijn aangesloten bij een tennis- of padelclub is provided by KW.be.