KSA De Kouter viert 40 jaar: “Spel en vriendschap nog steeds belangrijk”

KSA De Kouter uit Poperinge pakt op 9 en 10 mei groots uit: de jeugdvereniging viert haar 40-jarig bestaan met een feestweekend vol nostalgie, spelplezier en verbondenheid. “Wat in 1985 begon met een handvol geëngageerde jonge vrouwen, is vandaag uitgegroeid tot een bloeiende jeugdbeweging die elke zaterdag klaarstaat voor kinderen en jongeren”, zegt Jolien Cambie van KSA De Kouter.

“KSA De Kouter werd in 1985 opgericht. Maar in 1930 was er al een voorloper, opgericht door de heer Lowie, toen nog onder de naam VKSJ Roodkapjes – de vrouwelijke katholieke studerende jeugd. In de jaren ’30 en ’40 richtten jeugdbewegingen zich vooral op jongeren ouder dan 14 jaar. Dat veranderde in 1978, toen de VKSJ haar naam inkortte en ook jongere leden vanaf 12 jaar verwelkomde”, vertelt Jolien.

Elke zaterdag

“Door een gebrek aan opvolging verdween de vereniging echter een jaar uit het straatbeeld van Poperinge. Tot in 1985 Ann Deheegher en Sabien Butstraen de draad opnieuw oppikten, samen met onder andere Sabien Dessein, Roos Platteau, Nancy Verheyde, Pascale Samyn, Anja Bortier, Marijke Boucneau, Kristel Marchand, Karine Depuydt en Ellen Verheyde. Hun voorbereiding wierp vruchten af, want op 21 september 1985 ging de eerste activiteit van start.”

KSA De Kouter staat bekend als een meisjes ksa met een groot hart voor inclusiviteit. “Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond. We zetten bewust in op inclusiviteit, met onder andere vormingen voor de leiding en het gebruik van de UiTPAS. Elk kind moet zorgeloos kunnen spelen. Ons doel is om elke zaterdag een activiteit te voorzien waar zowel leiding als lid zich kan rot amuseren ongeacht hun achtergrond.”

Dezelfde spirit

De werking is opgedeeld in zeven leeftijdsgroepen, van vijf tot zestien jaar. Daarna kunnen jongeren doorgroeien naar de leiding. Elke zaterdagmiddag van 14 tot 16.30 uur staat er een activiteit op het programma aan de lokalen op De Kouter, Komstraat 30 in Poperinge. Daarnaast organiseert de KSA ook activiteiten zoals een streekbieravond, ouderavond, burgerfestijn en de jaarlijkse fuif Déjà vù?!. Inkomsten die mee het zomerkamp mogelijk maken.

Voor het jubileum spraken de huidige leden af met de oorspronkelijke leidingsploeg. “Wat vooral opviel waren niet de verschillen als we over de KSA spraken, maar wel de gelijkenissen. Een hechte vriendengroep staat nog elke zaterdag paraat om activiteit te geven. Spel en engagement is nog steeds heel belangrijk. Sinds 1985 zijn we wel enorm gegroeid en zijn er enkele evenementen bij gekomen, maar de KSA zelf – de spirit, ons doel en de focus – is nog steeds hetzelfde gebleven en zal volgens mij ook nooit veranderen”, vertelt Jolien.

Feestweekend

“We bestaan 40 jaar dus halen we alles uit de kast. We willen dat iedereen zich kan amuseren van jong tot oud, dus hebben we voor ieder wat wils. Vrijdagavond 9 mei trappen we het weekend af om 19.30 uur met een KSA-Museum. Oude uniformen, krantenartikels, aftermovies van kampen… Je krijgt het er allemaal te zien. Daarna kun je rustig genieten bij een vuurkorf met een hapje en een drankje, waar we een gezellige vuurtjes avondbar houden met sfeervolle achtergrondmuziek”, legt Jolien uit.

“Na een gezellige avond starten we zaterdag 10 mei om 10.30 uur met een fietssmultocht doorheen het prachtige landschap van Poperinge waar verschillende stops worden voorzien van eten en drank. Om onze jongsten niet te vergeten is er zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur een kindernamiddag met springkastelen, eendjes viskraam en nog veel meer levensgrote spellen. Terwijl de ouders van een drankje kunnen genieten op ons zomerterras. We eindigen de avond met een knalfuif waar iedereen kan feesten tot in de vroege uurtjes. Het wordt een druk weekend, maar we zien het helemaal zitten.”

The post KSA De Kouter viert 40 jaar: “Spel en vriendschap nog steeds belangrijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het is de grootste moordzaak die zich vorige eeuw in Vlaanderen heeft afgespeeld”: waarom advocaat Jos Vander Velpen zijn derde boek over de gruwel van Breendonk uitbrengt

De Antwerpse advocaat Jos Vander Velpen (76) heeft met Vandaag ik, morgen jij zijn derde boek geschreven over het voormalige nazi-kamp Breendonk. “Ja, dat was nodig. Breendonk is lang een blinde vlek in onze Belgische geschiedenis gebleven. Mensen zijn er gefolterd en vermoord, vaak door Vlaamse SS’ers. Dat mogen we nooit vergeten, zeker niet in deze donkere tijden waarin populistische

Lees meer »

Minister Vandenbroucke bezoekt kinderobesitascentrum UZ Brussel: “nood aan multidisciplinaire aanpak”

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bezocht maandagmiddag het kinderobesitascentrum van het UZ Brussel. Dit centrum, dat sinds eind 2023 erkend is als Pediatrisch Multidisciplinair Obesitascentrum (PMOC), presenteerde tijdens het bezoek de eerste resultaten van zijn werking. Het bezoek benadrukte de noodzaak van een uitgebreide aanpak tegen obesitas bij kinderen en jongeren.

Lees meer »

Waarom liep de eerste dag van het conclaaf vertragingen op? “Onervaren kardinalen keken film ‘Conclave’ om zich voor te bereiden”

Gisteren startte in de Sixtijnse Kapel het conclaaf waarbij 133 kardinalen kiezen wie de nieuwe paus wordt. De menigte die in Vaticaanstad op de uitslag van de eerste stemronde wachtte, moest daar woensdag behoorlijk wat geduld voor opbrengen. Rond 21 uur kwam er pas zwarte rook uit de schoorsteen op het dak van de Sixtijnse Kapel. Er zijn verschillende redenen

Lees meer »

KU Leuven ontwikkelt genetisch model om Alzheimer te voorspellen

Onderzoekers van de KU Leuven komen met een belangrijke doorbraak in het voorspellen van het begin van Alzheimer. Met behulp van een nieuw genetisch model kunnen wetenschappers nu beter inschatten wanneer de erfelijke vorm van de ziekte zich zal manifesteren. De resultaten van dit onderzoek werden maandag gedeeld door Stichting Alzheimer Onderzoek.

Lees meer »