Sociaal engagement, het is Bart D’ooghe niet vreemd. Toen hij van Zwevezele naar het dorpje Schuiferskapelle verhuisde, was het voor hem evident om op die plek meer animo te krijgen. Dankzij punkrockband The Dirty Scums en zijn betrokkenheid bij het Bewonersplatform van Schuiferskapelle is het in het dorpje meermaals per jaar feest.
Bart D’ooghe is intussen op pensioen, maar stilzitten, dat blijft erg moeilijk. Momenteel is hij in de volle voorbereiding van TieltRockt!, het driedaagse rockfestival op 26 april, 3 en 10 mei waarop de meeste Tieltse bands present tekenen. Dat organiseert hij samen met de andere Dirty Scums, de vrienden met wie hij de gelijknamige punkrockband vormt.
Wanneer ontdekte je je muzikale kant?
“Dat was in 1977, het heilige jaar van de punk. Een van de dingen die punk eigen maakt, is DIY, do it yourself. Ik heb dan maar de koe bij de horens gevat en ben muziek gaan leren. Ik was toen 16 jaar en twee jaar later speelde ik al in mijn eigen band. In het laatste jaar van het middelbaar ben ik klassieke gitaar beginnen te volgen en ik speelde ook een tijdje viool.”
“Ik werkte intussen in Brussel en zat daar ook op kot. Op vrijdagavond of zaterdagochtend kwam ik dan naar huis en ik bracht de hele zaterdag door in de muziekschool, om dan ’s avonds nog te repeteren of op te treden met de band. Ik deed daarnaast drie jaar muziekgeschiedenis en wilde graag lessen harmonie starten, maar toen was het al te druk met The Dirty Scums. Ik hoor veel muziekgenres graag, zeker ook klassiek.”
Hoe zijn The Dirty Scums eigenlijk ontstaan?
“Ik werd gevraagd door een Roeselaarse band om er gitarist te zijn en met die drummer heb ik dan uiteindelijk The Dirty Scums opgericht. Ik woonde toen in Zwevezele en ging daar op zoek naar een zanger, daar kwam al snel iemand op af. Toen was het eind 1981. Ons muziekgenre was direct bepaald, we deelden echt wel de liefde voor de punk.”
Hoe zijn jullie op de naam van The Dirty Scums gekomen?
“We zochten iets dat met punk te maken had, dus ‘dirty’ was voor de hand liggend. Scums kwam van een film en paste er goed bij.”
Was de band meteen een hit?
“We hadden heel snel ons eerste optreden. We zijn opgericht op kerstdag 1991 en ons eerste optreden was al op 6 maart 1982. Ons tweede optreden was meteen een dag later en die maand hadden we er nóg twee. We speelden toen al met eigen materiaal en sporadisch eens een cover.”
“We zijn 44 jaar actief met The Dirty Scums en bezig aan onze 30ste plaat, daar ben ik trots op”
“The Dirty Scums is gestart met vier leden en in september 1983 lag de bezetting uiteindelijk vast. Onze bassist heeft gespeeld tot 1997, de drummer is er nog steeds. We zijn ook echte vrienden en gaan geregeld samen naar andere optredens.”
Je hebt drie kinderen. Gaf je de liefde voor de muziek aan hen door?
“Ze hebben alle drie muziek gespeeld, we hadden zelfs even een familiebandje met een van mijn zonen, mijn dochter en schoonzoon. Maar niemand van hen speelt nog muziek. Dat is wel jammer. Al zie ik de kleinkinderen intussen gefascineerd naar de drum kijken.”
Je bent een gekend gezicht in Schuiferskapelle, ook door je engagement binnen het Bewonersplatform. Kreeg je dat van thuis mee?
“Toch wel, mijn vader was bijvoorbeeld bij de vrijwillige brandweer en werd er onmiddellijk secretaris. We zijn ook kinderen van de jaren 60 en 70, voor wie sociaal engagement misschien evidenter was dan nu. Anderzijds heb je ook organisatietalent nodig, iets wat ik blijkbaar wel bezit. Ik doe het allemaal graag en de fijne reacties zijn ook leuk.”
Wat vind je zelf de mooiste verwezenlijkingen van het Bewonersplatform?
“We zijn een goede equipe en daardoor leeft Kapelle wel. Vier keer per jaar doen we feesten in Kapelle, we hebben ook een wandelroute volledig zelf georganiseerd. Nu spreek ik vanuit mijn werkgroep ‘feest’, maar ook de werkgroep ‘leefbaarheid en infrastructuur’ heeft veel verwezenlijkt. Denk aan de snelheidsbeperking, het tonnageverbod en de zebrapaden. Naar veiligheid in het dorp heeft de werkgroep veel gedaan. Zeker voor een landelijk dorp als Schuiferskapelle is het belangrijk dat die dingen er zijn. Er is sowieso veel veranderd toen café ’t Een en ’t Ander er kwam en ook de school die er nu opnieuw is, doet veel. Mensen leren elkaar zo beter kennen.”
Waar ben je bij The Dirty Scums het meest trots op?
“Op het feit dat we nog altijd bezig zijn. Dat is dit jaar 44 jaar. We hebben ook al 29 platen uitgebracht en zijn bezig met de 30ste. Er zijn ook nog heel veel optredens, gemiddeld toch eentje per maand, daar kunnen we echt niet van klagen. We organiseren ook veel zelf, zoals Schuimend Klassiek, TieltRockt!, Rock@Schuiferskapelle, de Scumprijzen… Ook ons openluchtcafé is intussen een gevestigde waarde. We repeteren elke week en na elke repetitie is er ook een vergadering om al die dingen te bespreken. It’s a way of life, het is absoluut meer dan de band alleen.”
Bart D’ooghe
Privé: Bart (63) woont met zijn echtgenote in Schuiferskapelle. Het stel heeft drie kinderen en vier kleinkinderen.
Studies en loopbaan: Informaticus van opleiding, iets wat hij studeerde in Brugge. Hij werkte eerst een tiental jaar in Brussel, vooraleer hij de dienst informatica van het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis vervoegde. Daar werkte hij tot aan zijn pensioen.
Vrije tijd: Veel tijd gaat naar repetities, optredens en events van The Dirty Scums. Daarnaast is Bart secretaris bij het Bewonersplatform van Schuiferskapelle en vind je hem regelmatig in zijn moestuin.
The post “Kapelle leeft, de mensen kennen elkaar”: Bart D’ooghe zorgt voor ambiance in Schuiferskapelle is provided by KW.be.