Globetrotter Isaak Vanthomme (36) is net een weekje terug uit Zuid-Amerika. Hij fietste in vijftien maanden van Colombia tot in Ushuaia, goed voor 20.000 kilometer en dat met een fiets die hij tweedehands kocht voor 350 euro. Zijn belevenissen en vooral veel anekdotes komt hij uit de doeken doen tijdens een vertelmoment in buurthuis Inval op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt.
60.000 kilometer staat er nu sinds 2019 op de teller van wereldfietser Isaak ‘Jacky’ Vanthomme waarbij hij maandenlang door Europa, Canada en Mexico en Midden-en Zuid Amerika trok. Zijn jongste fietstocht begon in januari 2024 in Zuid-Amerika , startplaats was Cartagena om langs de Andes via Colombia, Ecuador, Bolivië en Chili naar Argentinië te fietsen. Ik zoek altijd de niet zo gekende en vooral ongeasfalteerde routes maar ik doe niet zomaar wat. De reisweg is zorgvuldig voorbereid. Ik heb op mijn google maps zesduizend sterren staan van zaken die ik mijn leven ooit nog eens wil zien en die probeer ik tijdens mijn fietstochten met elkaar te verbinden met dank voor de informatie aan de vele andere wereldreizigers die ik onderweg of op het internet leerde kennen.”
Low budget
“En dat alles zo low budget mogelijk. De reis van vijftien maanden heeft zonder vliegtuigtickets drieduizend euro gekost waarbij ik gemiddeld op zeven euro per dag leefde. Het menu bestond vooral uit noten en stoofpotjes met linzen, quinoa en heel veel groenten. Slaatjes maakte ik van paardenbloemen. Dat was mijn rucola en verder vind je uiteraard heel veel in de natuur. Af en toe kon ik eens stevig bij-eten als ik logeerde bij een kennis.”
“Grote delen van de tocht heb ik afgelegd met andere fietsers die ik toevallig tegenkwam. Achteraf gezien is dit zowat de meeste sociale reis die ik ooit maakte. Vooral het zuiden, zeg maar Chili, is zeer populair. Opvallend veel vrouwen zijn tegenwoordig op wereldreis met de fiets. Ik ben er weinig alleen geweest en trok vaak op met mensen waarmee ik anders nooit zou reizen maar je gaat het gezelschap na maanden dag en nacht samen zijn wel koesteren. Een aantal van hen zijn vrienden voor het leven geworden.”

“Af en toe was het wel eens op de tanden bijten als het weer tegensloeg of toen ik dengue of knokkelkoorts kreeg, wat een beetje lijkt op corona veroorzaakt door een muggenbeet. Ook de vele hoogtemeters deden zich voelen. Op de duur rekende ik niet meer in kilometers maar in afgelegde hoogtemeters. Mijn lichaam had tijd nodig om daar aan te wennen. Eigenlijk moet je opnieuw leren ademen. In de bergen in Peru op 5000 m hoogte werd het ’s nachts ook tot min tien. Ik zorgde er voor dat mijn tent altijd op een plekje stond waar de zon ’s morgens scheen. Mijn drinkwater bevroor er voortdurend.”
Uitdagingen
“En ook de fiets heeft afgezien, maar alles toch redelijk doorstaan. Ik rijd met een gewone mountainbike die ik tweedehands op marketplace kocht voor 350 euro. Ik zette er steviger pedalen op en ook sterkere handvaten, maar dat is het zowat. Het zwakke punt blijft het achterwiel. Iedere reis breek ik er wel eentje. Dit keer had ik ook een breuk aan de versnellingen. Dagenlang moest ik 1.500 hoogtemeters per dag rijden op slechts drie versnellingen. Het wisselstuk bracht een kennis die toevallig naar Peru kwam mee vanuit België.”
“De zoutvlaktes in Bolivia waren een andere uitdaging. Altijd rechtdoor, 140 kilometer lang, niets anders dan zout, wit en verblindend licht. Ik reed er zelfs ’s nachts wat achteraf gezien levensgevaarlijk was want eigenlijk rijd je op een meer. Jaarlijks verdwijnen er volledige auto’s met hele families onder het zout.”

“In Argentinië reed ik in tien dagen zowat 1.500 kilometer. Soms was het ploeteren en moest ik mijn fiets door het zand sleuren. Chili was dan weer een verademing. Alles was er groen, de rivieren ongelooflijk blauw en dat in combinatie met de laatste sneeuw. Dat het land populair is, was meteen duidelijk. Soms vond ik dat er té veel fietsers rondreden.”
“De plannen voor volgende fietsreis zijn al aan het groeien”
Ondertussen is Isaak weer thuis in Roeselare. “Ja, weer bij papa en mama. ’t Is nog maar eens aanpassen aan de vele hier heel normale regeltjes en afspraken. Vijftien maanden lang mocht ik vuil zijn, ongewassen rondlopen en me daar ook niet schuldig hoeven over voelen. Maar ik klaag niet, ik zal nooit vergeten dat ik al die ongelooflijke reizen vooral dankzij mijn ouders kan maken. Zij staan altijd klaar om op afstand te helpen waar nodig.”
Nieuwe plannen
“Het plan is om nu minstens een jaar in België te blijven en wat geld te verdienen als huisschilder in losse projecten. Maar de plannen voor nieuwe tochten liggen al klaar.”
“Afrika is nog onverkend gebied alsook het Midden-Oosten en de Himalaya maar veel zal afhangen van de politieke toestand in die streken. “En zeilen, ook dat wil ik ooit nog leren. Eens ik alle continenten met de fiets heb afgereisd wil ik de wereldzeeën verkennen. Er is nog tijd. Ik ben nu 36 en denk nog lang niet aan settelen”, besluit Isaak aka Jacky Minetti .
Isaak komt vertellen over zijn jongste reis in buurthuis Inval op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt op 25 en 27 april. Tickets via www.inval.be.
Volg Isaaks reisverhalen via Instragram op ‘World of Jacky’.
The post Isaak uit Roeselare terug thuis na fietstocht van 20.000 km op 15 maanden van Colombia tot Ushuaia: “Met tweedehands fiets van 350 euro” is provided by KW.be.