“We laten de natuur haar werk doen. We zijn géén traditionele bakkerij. Dus geen pistolets op zondag of de klassieke aardbeientaarten. Maar wat we maken is gezonder, lekkerder én voedzamer. Het duurt drie dagen voor ons brood helemaal klaar is.” Yannick Daems (48) en Ann Vallé (48) openen vol enthousiasme de deuren van BOB Artisan Bakery in Knokke-Heist. Hier vind je zuurdesembrood met de smaak van pure ambacht en liefde voor het deeg, aangevuld met lokale producten en verse koffie.
Yannick en Ann verwelkomen ons vol enthousiasme in hun nieuwe zaak langs de Graaf d’Ursellaan in Knokke-Heist. Aan de overkant van de Heldentorens opende het koppel afgelopen weekend de deuren van BOB Artisan Bakery. Anders dan de naam het wellicht doet vermoeden is het géén doorsnee bakkerij vol gebakjes, pistolets en twintig verschillende broden. Een bewuste keuze, zegt Yannick.
Al bij het binnenwandelen van de hippe zaak merk je dat ze ‘anders’ zijn dan de gemiddelde bakkerij. “We kozen voor een interieur waar we ons zelf goed bij voelden. Tijd staat hier centraal”, zeggen Yannick en Ann. “En dat trekken we eigenlijk door in ons volledige concept. Het begint al bij de basis: ons brood. Het duurt drie dagen voor dat helemaal klaar is. Heel bewust kozen we voor zuurdesembroden. Het is lekker, gezonder, voedzamer en blijft langer vers. We voegen geen additieven toe.”
Gezonde voeding
Het koppel vertelt vol passie over hun concept. “Ik ben altijd wel al bezig geweest met gezonde voeding”, stelt Yannick. “Begrijp me niet verkeerd: er is helemaal niks mis met een klassieke bakkerij. Maar als je wat verder kijkt, is zuurdesem de next step. Het laat de natuur haar werk doen en daar sta ik volledig achter. We hebben niet de ambitie om massaproductie te doen. Het is 100 procent handwerk en ambacht. We bieden 5 à 6 verschillende broden aan en rolmopsen. Geen pistolets, neen. Dat past niet binnen ons concept en zou praktisch niet mogelijk zijn als we niet van ons basisidee willen afwijken.”
“We kregen de eerste dagen al héél veel positieve reacties. Al merken we tegelijk dat het voor sommige mensen aanpassen is en ze zich vragen stellen als ze zien dat we geen klassieke bakkerij zijn”, glimlacht Ann, die tot voor kort fulltime modefotografe was.
“We hebben jarenlang keihard gewerkt in onze fotostudio”, legt Yannick, die als kind opgroeide in de kustgemeente, uit. “Ann en ik leerden elkaar kennen toen we 17 waren. Hier in Knokke-Heist, op het Van Bunnenplein. Na onze studies besloten we ons in Antwerpen te vestigen. Zeker door de modefotografie was dat een logischere keuze. Maar ons hart bleef hier in Knokke-Heist liggen, en we kwamen er nog quasi elk weekend en elke vakantie. De voorbije vijf jaar bakte ik al zuurdesembrood, puur b2b, vanuit Antwerpen. Weet je, het speelde altijd al in ons achterhoofd om samen een nieuw project te starten. Toen onze dochter Billie Jean vorig jaar vroeg of ze hier in Knokke-Heist naar de middelbare school mocht komen, vielen de puzzelstukjes voor ons in elkaar. Het is iets waar ik wel sterk in geloof. En kijk, ons oog viel op dit pand en Ann en ik besloten de stap te wagen”, zegt Yannick trots.
Open atelier
Het resultaat mag gezien worden. “We wilden beleving in de zaak brengen. Daarom werken we met een open atelier zodat de klanten Yannick bezig kunnen zien”, pikt Ann in. “Maar nogmaals: we zijn niet de klassieke bakkerij. Net zoals mensen hier perfect een koffietje of aperitiefje kunnen drinken, maar we géén klassieke tearoom zijn. Wie een natuurwijntje bestelt, geven we bijvoorbeeld een sneetje brood met olijfolie bij. Ook daar wijken we niet af van ons basisidee. Net zoals we het belangrijk vinden om via de korte keten te werken. Onze melk? Komt van de melkboer even verderop in Westkapelle. De koffie? Van een vriend met een koffiebranderij. We willen zo dicht mogelijk bij de mensen en hun passie blijven”, besluiten Ann en Yannick, die ook take-awaykoffie en een selectie van de producten van hun leveranciers aanbieden.
Voorlopig is de zaak, gelegen in de Graaf d’Ursellaan 12, open op vrijdag, zaterdag en zondag voor alles. Op donderdag kan je er terecht voor koffie en zoetigheden. “Maar de precieze openingstijden kunnen nog veranderen. Op dat vlak moeten we alles nog wat aanvoelen. Op Instagram kunnen de mensen dat volgen”, besluit het sympathieke koppel. (MM)
The post Ann (48) en Yannick (48) geven leven nieuwe wending met BOB Artisan Bakery in Knokke-Heist: “Ambacht staat hier centraal” is provided by KW.be.