Bij een stalbrand in Alveringem kwamen 150 koeien om het leven. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidt nu schokkende beelden van de verkoolde runderen, maar ook van gewonde dieren die de vlammenzee overleefden. “Hoeveel dieren moeten nog sterven in brandende stallen voor onze politici in actie gaan schieten?”
In Gijverinkhove, een deelgemeente van Alveringem, brak vrijdag brand uit in een loods met 200 koeien. Voor 150 dieren, waaronder een vijftigtal kalfjes, kon geen hulp meer baten.
Gestikt en levend verbrand
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidt nu schokkende foto’s. Op de beelden zijn dode kalveren en runderen te zien, op een hoop bij elkaar. “De dieren zijn zwartgeblakerd en liggen als afval klaar om door destructiebedrijf Rendac opgehaald te worden. Deze dieren kenden een afschuwelijk einde in een vlammenzee waar ze geen kant op konden. De paniek en stress moet enorm geweest zijn voor de dieren die tevergeefs probeerden te ontsnappen”, aldus Els Van Campenhout, campagneleider bij Animal Rights.
“De rookontwikkeling zorgt ervoor dat de dieren sterven door verstikking. Door de brand kunnen daarnaast ook delen van het dak naar beneden storten waardoor de soms nog levende dieren worden verpletterd of terecht komen onder heet, gesmolten isolatiemateriaal. Dieren die zich dicht bij de brandhaard bevinden, kunnen levend verbranden in de vlammen.”
(lees verder onder de foto)

Slechts een vierde van de dieren kon op tijd uit de loods gehaald worden. “Een dierenarts kwam ter plaatse om geëvacueerde dieren met brandwonden te onderzoeken en de nodige pijnmedicatie toe te dienen”, zei Kristof Louagie van Brandweer Westhoek daarover.
“De overlevende runderen en klaveren werden ‘gered’. Op de foto’s zien we hoe een koe brandwonden heeft op de schouder, flank, kop en gezicht. De redding uit de brand is slechts een uitgestelde dood, want de dieren wacht uiteindelijk een einde in het slachthuis”, aldus Els Van Campenhout.
(lees verder onder de foto)

Voor Animal Rights is de maat vol. “Dit is nu al de zestiende stalbrand in ons land dit jaar, met meer dan 500 slachtoffers. Vorig jaar kwamen in België minstens 67.133 dieren om in stalbranden. En nog houden onze overheden geen cijfers bij van de stalbranden, dus doen we dat maar zelf. Hoeveel dieren moeten er nog sterven in brandende stallen voor onze politici in actie schieten? Dit probleem moet aangepakt worden.”
Onmogelijk om te ontsnappen
De dierenrechtenorganisatie wijst niet alleen naar de politiek, maar ook naar de veeteelt. “Het aantal slachtoffers tijdens één brand loopt snel op door de industriële wijze waarop landbouwdieren gehouden worden”, aldus Van Campenhout.
“In de stallen zitten dieren vaak ook nog opgesloten in groepskooien, kraamkooien of dekstallen. Dit zijn stuk voor stuk nauwe constructies van stalen pijpen en afscheidingsplaten. De dieren kunnen dus onmogelijk zelf ontsnappen bij brand en ook voor de brandweer is het moeilijk tot onmogelijk om hen te bevrijden. De kern van dit probleem is niet gebrekkige brandpreventie en -detectie, maar het op elkaar proppen van enorme aantallen dieren, die nooit buiten komen en in vele gevallen nooit daglicht zien. Zelfs al was er een ontsnappingsmogelijkheid, de dieren zouden zelfs niet weten hoe te vluchten.”
Geen wonderoplossing
Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is er wel degelijk al actie ondernomen. “Wij hebben hier federaal al op aangedrongen en blijkbaar is er sinds kort in de verslagen van de brandweer een aparte categorie voor landbouwgebouwen en stallen, zodat men in de toekomst meer betrouwbare cijfers moet krijgen”, klinkt het bij zijn kabinet.
“Vanuit onze bevoegdheid hebben wij een studie uitbesteed naar de oorzaken van stalbranden: dat onderzoek loopt. Op basis van dat onderzoek kunnen we waar nodig maatregelen nemen. We waarschuwen wel dat er niet meteen wonderoplossingen lijken te zijn: in Nederland zet men al langer in op goede datacollectie en een aangepast beleid, maar ook daar blijven deze drama’s voorkomen.”
(lees verder onder de foto)

Voor Animal Rights is er maar één echte oplossing: een transitie naar plantaardige voeding. “We moeten niet streven naar steeds veiligere stallen, maar naar lege stallen en vervolgens géén stallen.” De organisatie haalde al vaker het nieuws in West-Vlaanderen, onder meer door undercoverbeelden te maken in slachthuizen in Tielt en Izegem.
The post Animal Rights verspreidt schokkende foto’s van verkoolde koeien na stalbrand: “Hoeveel dieren moeten nog zo sterven?” is provided by KW.be.