Op de raad voor maatschappelijk welzijn werd het nieuwe reglement en de samenstelling van de adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) goedgekeurd. De aanpassingen botsten op heel wat kritiek en weerstand van de oppositie. Simon Wemel (Groen) reageerde emotioneel op het feit dat er in het LOK geen plaats meer is voor raadsleden. “Mijn expertise werd steeds gewaardeerd, nu ben ik plots niet meer welkom”, vertelt hij.
“Ik werd erg kwaad toen ik het nieuws in de commissie vernam”, zegt oppositieraadslid Simon Wemel (Groen). “Vijf dagen eerder vond de laatste samenkomst van het LOK plaats. Ik was er, net als de voorbije jaren, opnieuw bij. Niet om mij politiek te moeien, maar wel omdat ik een grote affiniteit voel met de sector kinderopvang. Een sector waar ik al 15 jaar nauw mee samenwerk vanuit mijn job als docent en onderzoeker van de hogeschoolopleiding ‘Pedagogie van het jonge kind’.”
“Vanuit die rol ben ik ook jarenlang voorzitter geweest van het LOK in Kortrijk. Zowel daar als hier in Waregem werd mijn expertise steeds gewaardeerd en mijn aanbevelingen vaak ter harte genomen. Ik durf zelfs stellen: als er in Waregem de afgelopen jaren al stappen genomen zijn op vlak van kinderopvang, dan is dat voor een groot stuk mijn verdienste. Maar ik vond het vooral fijn dat ik ook op die manier constructief kon bijdragen aan mijn geliefde stad.”
Verbazing
“Tot nu, want tot mijn grote verbazing kreeg ik op de afgelopen commissie te horen dat ik als raadslid niet langer welkom ben op het Lokaal Overleg Kinderopvang. Een boodschap die ik op die laatste bijeenkomst van het LOK kort daarvoor niet te horen kreeg. Dit college van burgemeester en schepenen lijkt er zijn deugd in te hebben om ons als oppositieraadsleden voor voldongen feiten te stellen, zonder enige communicatie in aanloop.”
“Als ik vraag naar argumenten om mij – of een raadslid – uit te sluiten, dan is het blijkbaar om de neutraliteit en een veilig klimaat rond de tafel te waarborgen. Vraag misschien eens aan de leden hoe zij zich bij deze beslissing voelen. En de CD&V-schepen mag wel blijven zitten? Zo neutraal is dat niet. Raadsleden zijn niet stemgerechtigd, maar ze ook als waarnemend lid weigeren, dat heb ik nog nergens gehoord. Is dat wel wettelijk?”
CD&V-kraam
“Het reglement was verouderd. Dat hebben we onderzocht en willen we nu professioneel aanpakken”, reageert schepen van Kinderopvang Cindy Vanhoutte (CD&V). “Het wordt niet voorzien dat raadsleden waarnemend lid kunnen zijn van het LOK. Het klopt dat ik er als schepen wel ben, maar dat is om vragen te beantwoorden en bepaalde zaken te duiden. Nadien vertrek ik en vergadert het LOK nog apart verder, zonder politici erbij.”
“En gaan jullie dan voor elke adviesraad politieke vertegenwoordiging verbieden?”, stelt Wemel. “Want bijvoorbeeld de GECORO en Minaraad hebben er wel nog. U sprak in de commissie de ambitie uit om de adviesraden op te waarderen. Ik hoop dat jullie die ambitie echt menen én waarmaken, maar niet enkel op manieren die in jullie CD&V-kraam passen.”
Burgemeester Kristof Chanterie (CD&V) benadrukt dat er ook raden zijn zonder gemeenteraadsleden. “Bij de sport-, jeugd- en cultuurraad is ook enkel de schepen betrokken, dat is altijd zo geweest en willen we nu gelijktrekken.” Ook de oppositie reageerde op de aanpassing van het reglement. “Ik begrijp de ontgoocheling van Simon”, zegt Guy Van den Eynde (Team Waregem).
“Wij betreuren dat de fracties geen afvaardiging mogen hebben. Dat men veel vrijer zou zijn zonder politiekers erbij? Wel, de schepen zit er telkens, dus dat is een vreemde uitleg.” Vlaams Belang en N-VA delen dezelfde bekommernissen. “De schepen is minder neutraal dan de fractieleden”, vertelt Michiel Vandewalle (N-VA). “Wij hebben serieuze bedenkingen bij deze aanpassing, zeker als die wordt doorgetrokken naar alle adviesraden.”
“En voor de CD&V-raadsleden aan de overkant. Besef goed dat dit dan ook voor jullie geldt.” N-VA, Groen en Team Waregem stemden tegen, Vlaams Belang onthield zich. De CD&V-meerderheid keurde het nieuwe reglement wel goed.
The post Oppositie niet te spreken over uitsluiting van raadsleden in adviesraad kinderopvang: “Is dit wettelijk?” is provided by KW.be.