Zeven steden en gemeenten slaan met ‘Wij Doen Mee Middenkust’ de handen in elkaar om met Perspectief het inburgeringstraject van nieuwkomers te versterken. Ze delen daarbij ervaringen en projecten om inburgeraars nog beter te laten integreren. “Zo willen we tot een meer duurzame samenleving komen.”
Sinds 1 januari 2023 voegde de Vlaamse overheid een zogenaamde vierde pijler toe aan het inburgeringstraject van nieuwkomers, namelijk participatie en netwerk. Dit komt naast Nederlandse les, maatschappelijke oriëntatie en begeleiding naar werk of opleiding. Die vierde pijler legt de focus op sociale participatie en netwerkversterking. Het doel: vlotter kunnen integreren in onze samenleving. Tijdens het participatie- en netwerktraject worden dus niet alleen de nodige vaardigheden bijgeschaafd om Nederlands te leren en werk te vinden, maar ook de mogelijkheid geboden om zich te verbinden met de samenleving en actief deel te nemen aan het lokale leven. Besturen van steden en gemeenten hebben de opdracht om een divers en toegankelijk aanbod te voorzien om nieuwkomers te ondersteunen in hun integratie. Dit hoeven ze niet alleen te doen: ze kunnen zich aansluiten bij een organisatienetwerk, een partnerschap dat wordt gefinancierd door Vlaanderen en Europa. Binnen dit netwerk worden niet alleen verbindingen gelegd in de regio, maar ook concrete acties opgezet om nieuwkomers de kans te geven te netwerken in een Nederlandstalige context.
Samenwerking
In de regio Middenkust hebben alle lokale besturen – Oostende, Middelkerke, Bredene, De Haan, Oudenburg, Gistel en Ichtegem – zich aangesloten bij het regionale organisatienetwerk met projectvereniging Perspectief als promotor. De officiële ondertekening vond plaats in lokaal dienstencentrum Biezenbilk in Oudenburg. Verder maken ook het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering en verschillende sociale organisaties deel uit van het partnerschap. “In de regio Middenkust wordt samengewerkt met het organisatienetwerk ‘Wij Doen Mee’ om deze doelstellingen te realiseren. Vanuit Vlaanderen wordt er financieel en via vormingen en begeleiding ondersteund”, aldus Wouter Vanhecke van Perspectief. “De bedoeling is om nieuwkomers niet alleen te helpen bij het leren van de taal en het vinden van werk, maar ook bij het opbouwen van sociale netwerken en het actief deelnemen aan het lokale leven. Deze samenwerking versterkt niet alleen de nieuwkomers, maar ook de gemeenschap als geheel.”
Elke deelnemer aan dit partnerschap heeft een inbreng vanuit eigen ervaringen en expertise. “In Oudenburg hebben we bijvoorbeeld al Praattafels en ontmoetingsmomenten waarbij inburgeraars hun Nederlands kunnen oefenen, of Digipunten en Digibanken waarbij digitale vaardigheden worden aangescherpt”, kadert burgemeester Romina Vanhooren (Voor Oudenburg). “In de vierde pijler dienen inburgeraars 40 uur aan sociale participatie en netwerking te doen. Dit kan bij ons bijvoorbeeld door mee te helpen bij de sociale kruidenier, sportactiviteiten, activiteiten van Huis van het Kind, Oudenburg Zomert of het buurthuis in Roksem.”
Uitdagingen
De ambitie van het organisatienetwerk is hoe dan ook zorgen voor een ontvangende samenleving, een divers, toegankelijk en kwaliteitsvol aanbod participatietrajecten, en een duurzame verankering. “In Oostende bijvoorbeeld tellen we 140 verschillende nationaliteiten. Dit gaat gepaard met enkele uitdagingen. Deze samenwerking geeft richting om tot een duurzame samenleving te komen”, zegt Oostends bevoegd schepen Maxim Donck (N-VA), die onder meer sterker wil inzetten op wijk- en buddywerking. Van 1 januari 2023, de start van het participatietraject, tot 31 december 2024 telde de regio Middenkust 882 inburgeraars die het traject volgen. 255 inburgeraars hebben het participatietraject al doorlopen of kregen een vrijstelling. In Oostende bijvoorbeeld zijn er op dit moment 573 personen die het participatietraject aan het doorlopen zijn of er nog mee moeten starten, al dan niet met een vrijstelling. Oostende steekt er gezien het hoge inwonerscijfer bovenuit. In Oudenburg (32), Ichtegem (10), Middelkerke (29), De Haan (21), Bredene (32) en Gistel (16) liggen de cijfers een flink stuk lager.
Elke organisatie kan trouwens zelf aanbod creëren binnen de vierde pijler. Dankzij het platform ikdoemee.be zet je als sportclub, vereniging of bedrijf activiteiten, stageplaatsen of plekjes voor vrijwilligerswerk in de kijker bij nieuwkomers.
Als je als burger iets wil betekenen binnen het participatietraject, kan je contact opnemen met [email protected].
The post Middenkustgemeenten en Perspectief werken samen rond inburgering: “Naar sterkere samenleving” is provided by KW.be.