110 jaar na eerste gasaanval: Ieper en Langemark herdenken keerpunt in oorlogsvoering

In Ieper en Langemark-Poelkapelle is dinsdag de 110e verjaardag herdacht van de eerste grootschalige inzet van gifgas tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 22 april 1915 lieten Duitse troepen honderden gascilinders met chloorgas leeglopen, waardoor een dodelijke gifwolk zich verspreidde over de geallieerde linies. De aanval betekende een schokkend keerpunt in de geschiedenis van de oorlogsvoering.

Aan het Kruis der Verzoening in het gehucht Steenstrate vond dinsdagnamiddag een eerste herdenking plaats, op de exacte locatie waar de aanval plaatsvond. Daarna volgde om 17u30 een herdenking aan het monument Brooding Soldier in Langemark-Poelkapelle, dat de Canadese soldaten eert die standhielden ondanks zware verliezen. Op de twee locaties waren de ambassadeurs van Duitsland, Ierland en Canada aanwezig, ze legden bloemenkransen neer. Verschillende nationale volksliederen weerklonken.

De gasaanval van 1915 trof vooral Franse koloniale troepen uit Algerije, die onbeschermd waren tegen de verstikkende werking van het chloorgas. In de dagen die volgden, vielen ook slachtoffers uit Frankrijk, Canada, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Algerije, Tunesië, India, Pakistan, Bangladesh, Nepal en België. Meer dan 1.200 soldaten stierven ter plaatse of kort daarna. Ook honderden burgers verloren het leven.

© BELGA

In zijn speech aan het Kruis der Verzoening lichtte Flanders Fields directeur Stephen Lodewyck toe dat de aanval een nieuw tijdperk inluidde: “Voor het eerst had men op grote en systematische schaal af te rekenen met chemische oorlogsvoering. Voortaan zou de mensheid zich bedienen van massavernietigingswapens”.

Na de plechtigheden volgde een bezoek aan een tentoonstelling over chemische wapens in het Museumcafé in Ieper. De herdenkingsdag wordt afgesloten met een ingetogen Last Post onder de Menenpoort, de dagelijkse hulde aan de gesneuvelden zonder bekend graf. Daarbij zullen extra veel Fransen aanwezig zijn.

Met de herdenking willen de steden Ieper en Langemark-Poelkapelle niet alleen het verleden eren, maar ook een krachtig signaal geven tegen het gebruik van chemische wapens.

© BELGA

The post 110 jaar na eerste gasaanval: Ieper en Langemark herdenken keerpunt in oorlogsvoering is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kapot brugdek in Stalhille gedemonteerd, straks wellicht opnieuw scheepvaartverkeer

Vrijdagmorgen heeft de Vlaamse Waterweg de kapotte brug in Stalhille over de Oostendse Vaart laten verwijderen door een gespecialiseerde aannemer. Duikers onderzoeken nu nog of er brokstukken in het water zijn, die de scheepvaart kunnen belemmeren. Indien dit niet het geval is, kan het scheepvaartverkeer opnieuw opgestart worden. De tijd dringt, voor de vele binnenschippers, maar ook voor vijftig schepen

Lees meer »

Demir zet opnieuw in op opleiding voor gedetineerden: “Klemtoon ligt op diploma secundair onderwijs”

Vanaf september kunnen gedetineerden opnieuw rekenen op begeleiding om een diploma te behalen. Vlaams minister van Justitie en Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) trekt daarvoor 1 miljoen euro voor uit. Dat blijkt uit een antwoord van de minister op vragen van Vlaamse parlementsleden Manu Diericx (N-VA) en Bart Van Opstal (Vlaams Belang) in de commissie Onderwijs, schrijft De Morgen donderdag.

Lees meer »

Brand in Brussels metrostel: 3 stations ontruimd, verkeer op 2 metrolijnen onderbroken

In Brussel zijn de metrostations Ribaucourt, Simonis (Elisabeth) en IJzer ontruimd wegens rookontwikkeling in een metrostel aan Ribaucourt. Dat bevestigen de Brusselse brandweer en de Brusselse maatschappij voor Openbaar Vervoer MIVB. Er was brand uitgebroken in het metrostel, maar de brandweer kreeg die snel onder controle. De metrogangen worden nu nog geventileerd. 2 metrolijnen zijn onderbroken.

Lees meer »

Kinderen geven mening over opvang en vrije tijd

In buitenschoolse kinderopvang De Paddestoel in Staden mochten kinderen hun mening delen over hun opvang en vrije tijd. Onder begeleiding van een ‘reporter’, een vermomde medewerker, vertelden ze wat ze leuk vinden, wat ze missen en waar ze hun vrije tijd graag doorbrengen.
The post Kinderen geven mening over opvang en vrije tijd appeared first on KW.be.

Lees meer »

IN BEELD. Volgt iedereen de nieuwe ‘anti-naaktregels’ op filmfestival in Cannes? Sterren houden het opvallend zedig

De rode loper van het Filmfestival van Cannes staat ieder jaar opnieuw garant voor glitter, glamour… en gewaagde keuzes. Maar daar komt vanaf nu verandering in – of dat is toch de bedoeling. De organisatie kondigde namelijk aan dat de kledingregels verstrengd worden. Zo is naaktheid voortaan verboden, en ook “te omvangrijke outfits” kunnen niet meer door de beugel. Op

Lees meer »

Eén op zeven scholen krijgt onvoldoende van onderwijsinspectie

Eén op de zeven doorgelichte scholen kreeg in het schooljaar 2023-2024 een ongunstig advies van de Vlaamse onderwijsinspectie. Dat zijn beduidend meer scholen dan het schooljaar voordien, zo schrijft de krant De Tijd. Om beter zicht te krijgen op de werking van scholen, zal de onderwijsinspectie controles voortaan niet meer ­aankondigen.

Lees meer »

Buitenlandse media reageren verbaasd op Belgische uitschakeling op Eurovisiesongfestival: “Een shock dat België niet door is, en dat op zijn verjaardag”

Geen verjaardagscadeau voor Red Sebastian: onze landgenoot heeft zich dinsdag in het Zwitserse Bazel onverwacht niet kunnen plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Met de poppy dancesong ‘Strobe lights’ wist hij de publieksjury blijkbaar niet te overtuigen. En dat heeft nogal wat emoties losgemaakt. Niet in het minst bij de Belgische delegatie die in shock achterbleef, maar zeker ook

Lees meer »

Pastorie in Houwaart wordt pop-up zomercafé

In Tielt-Winge komt er nu ook een pop-up zomerbar in de pastorie van Houwaart. Op die manier wil de gemeente inspelen op de vele wandelaars en fietsers die in de zomer het Hageland verkennen en op zoek zijn naar een café om iets te drinken. Ook aan de bekende Vlooybergtoren in Tielt-Winge komt er zo’n zomerbar. Die gaat zaterdag open.

Lees meer »

Tussen drones en bommen: 48 uur aan het front in Oekraïne

Terwijl wereldleiders onderhandelen en grote verklaringen afleggen, vechten soldaten aan het front in Oekraïne onverminderd verder. Journalist Arnaud De Decker volgde voor VRT NWS 48 uur lang het Kastu? Kalino?ski-regiment, een eenheid van Wit-Russische vrijwilligers die sinds februari 2022 aan Oekraïense zijde meevecht. Ze verlaten hun posities nauwelijks. Elke beweging kan fataal zijn. "Van diplomatie merken we hier niets. De

Lees meer »