Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen is de afgelopen jaren in ons land aanzienlijk gestegen. Behalve in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die recentelijk werden opgevraagd door cd&v-Kamerlid Franky Demon bij de federale politie. In onze provincie staan de politiezones Brugge, Oostende en Grensleie in de tabellen op kop. “We moeten dringend werk maken van een verhoogd aantal wijkagenten om deze opmars in te dijken”, zegt de Brugse politicus.
Tussen 2020 en 2023 is het aantal geregistreerde diefstallen uit voertuigen in België gestegen met maar liefst 8.390 incidenten. In 2023 werden er uiteindelijk 41.878 feiten geregistreerd. In het eerste trimester van 2024 waren dit al 9.069 incidenten. Kamerlid Franky Demon noemt de toename van het aantal diefstallen ‘zorgwekkend’.
Zevende plaats
Het aantal incidenten verschilt sterk per regio, Brussel is de koploper is in het aantal geregistreerde feiten. West-Vlaanderen doet het in vergelijking met de andere provincies goed. West-Vlaanderen staat op de zevende plaats qua geregistreerde diefstallen, met een licht fluctuerende trend van 1.633 in 2020 naar 1.930 in 2023. In het eerste trimster van 2024 waren er in onze provincie 332 diefstallen uit of aan voertuigen.
“Koplopers in 2023 zijn politiezones VLAS, Brugge, Oostende en Grensleie. Er chter dient er wel benadrukt te worden dat het aantal geregistreerde feiten gedaald zijn in de politiezones Grensleie, Brugge en Oostende”, relativeert Franky Demon. In Brugge ging het om 268 feiten, in Oostende 255 en in Vlas 271 feiten.
Buit maken
Mercedes wordt het vaakst getroffen, gevolgd door Volkswagen en Renault. De meest gestolen onderdelen van personenauto’s zijn uitrustingen voor de wagen, de vaste GPS en wielen, banden en velgen. Maart ook autosturen. In de categorie voorwerpen die uit voertuigen worden gestolen, worden lederwaren (of imitatie), geld en documenten het vaakst ontvreemd.
Een opvallende stijging binnen de algemene trend is het aantal diefstallen uit of aan lichte vrachtwagens. Opnieuw behalve in West-Vlaanderen, met uitzondering van .de politiezones Grensleie, Midow en Kouter.
Cyberaanval
Federaal parlementslid Franky Demon (cd&v) hoopt dan ook dat de cijfers een sensibiliserend effect kunnen hebben: “In de eerste plaats blijft het belangrijk om voertuigen steeds goed af te sluiten en om waardevolle voorwerpen niet onbewaakt in het voertuig achter te laten.”
“Daarnaast merken we dat dievenbendes steeds meer innovatieve technieken gebruiken om wagens open te breken, zoals de relay attack-technologie. Dat is een soort cyberaanval met meerdere mobiele apparaten die de auto kan ontgrendelen en opstarten. Het is belangrijk dat burgers de politie verwittigen wanneer ze verdachte bewegingen rond geparkeerde voertuigen waarnemen. Op die manier kan er snel en adequaat ingegrepen worden.”
Wijkagenten
Volgens Franky Demon is het inzetten van wijkagenten een duurzame oplossing voor het probleem van wagendiefstallen: “Wijkagenten zijn en blijven namelijk de spilfiguur in het detecteren van verdachte activiteiten en het inlichten van bewoners. Onze expliciete vraag om het aantal wijkagenten op te drijven in ons land is des te relevanter.”
“Zoals overeengestemd in het regeerakkoord, zal de federale regering hier werk van maken. Concreet gaat het om een verhoging, en waar nodig zelfs een verdubbeling, van het aantal wijkinspecteurs zodat de norm van 1 wijkagent per 2000 inwoners wordt gerespecteerd. Voor cd&v gebeurt dat liever dat liever vandaag dan morgen.”
The post Kamerlid Franky Demon vraagt 1 wijkagent per 2.000 inwoners om diefstallen uit auto’s in te perken is provided by KW.be.