In het West-Vlaamse dorp Boezinge worden Mariabeeldjes in kleine kapelletjes op hun hoofd gezet. Het blijkt een nieuw, maar hardnekkig fenomeen dat ook voor schade zorgt. “Bij mij is het al zeker vier keer gebeurd de voorbije weken”, zegt inwoonster Mia Vanderjeugt.
“De Beeldenstorm is terug.” Een oudere man kan nog lachen met z’n Mariabeeldje dat de voorbije weken meermaals op haar hoofd werd gezet in het kapelletje aan de zijgevel van zijn woning in het centrum van de Ieperse deelgemeente Boezinge. Het fenomeen duikt ook elders op in de dorpskern.
“Bij ons was er schade: het voetstuk van het beeldje was gebroken toen het voor het eerst omgedraaid werd in het kapelletje voor het huis”, vertelt kinesiste Mia Vanderjeugt. “De eerste keer dachten we dat het beeldje van haar sokkel gevallen was en dat een passant dit omgekeerd had teruggezet in het kapelletje.”
Doelbewust
Dorpsgenoot Hans Robyn (63) kwam het beeldje van Mia herstellen. “Maar een week later stond het beeldje opnieuw op haar hoofd”, aldus Mia.
“Intussen is Maria al zeker vier keer op haar hoofd gezet in het kapelletje. Ook mijn klanten merken het op en zetten haar telkens terug recht. Dit fenomeen is nieuw. We weten totaal niet waarom men dit doet. Het gebeurt doelbewust: het beeldje kan niet zomaar vallen: men moet het van een piek halen in het kapelletje. Hopelijk stopt het nu. Als iemand een reden heeft om dit te doen, dat hij of zij het dan kenbaar maakt.”
Overdag?
“Het omdraaien van die beeldjes zou volgens mijn informatie overdag gebeuren: wanneer de eigenaars thuis vertrekken staat Maria nog goed, maar bij hun thuiskomst prijkt ze op haar hoofd”, vertelt Hans. “Waarom of hoe? Dat weten we niet, maar het blijft gebeuren. Het is belachelijk. Die beeldjes en kapelletjes zijn ons erfgoed, een Boezingse trots.”
Boerenjeugdbond
De geviseerde kapelletjes lijken op elkaar. Volgens Hans gaat het om zogenaamde BJB-kapelletjes van de vroegere Boerenjeugdbond.
“Ze zijn gemaakt in de jaren 1930 op initiatief van kapelaan Demey. Het zijn er meer dan dertig en je vindt ze overal in het dorp, ofwel alleenstaand ofwel in de muren van huizen verankerd. Als redactielid van heemkundig tijdschrift De Boezingenaar weet ik veel over de lokale geschiedenis en verhalen.”
Sociale controle
Hans lanceerde intussen een oproep op sociale media. “Welke geestigaard in Boezinge heeft het lef om de Mariabeeldjes ondersteboven te zetten in de kapelletjes”, klinkt het.
“Respecteer de beelden van eender welke religie. Spijtig dat dit moet gebeuren.” In het dorp wordt de sociale controle opgevoerd. “We gaan elke eigenaar van een kapel waarschuwen en goed uitkijken.”
(TP)
The post Hier wordt Maria al weken lang op haar hoofd gezet: “Men blijft dit doen, waarom toch?” is provided by KW.be.