Op de hoek van de Rijksweg en de Abeelestraat werd 40 jaar geleden letterlijk een frituur uit de grond gestampt, sinds dik vijf jaar zijn het Stéphanie Borra (33) en Bram Van den Heede (27) die er aan zet zijn. Zij doopten de frituur om tot Frituur Fanniej.
Een nieuwe naam was wel aangewezen, voor de overname door Stéphanie en Bram ging de horecazaak door het leven als Frituur Vivianne. Het waren immers Vivianne Bouckhuyt en Patrick Haerynck die 34 jaar lang hun schouders zetten onder de frituur. Vivianne was destijds met een frituur begonnen op aanraden van… haar huisdokter. Met haar vader trok Vivianne op pad, ze stootten op een stukje bouwgrond met een ideale ligging. Er werd een frituur op gebouwd, in 1985 ging men van start en met haar man bouwde Vivianne die uit. Bijna zes jaar geleden, op hun 60ste hielden ze het voor bekeken. En het was eigenlijk omdat Stéphanie en Bram bij hen binnen stapten, dat ze overstag gingen om te stoppen.
Jeugd- en danscafé
Het jonge koppel is afkomstig uit Nokere. Stéphanie: “Zelf ben ik al vanaf mijn 14de beginnen helpen in een frituur in Kruishoutem en ik ben naast mijn vaste job ook altijd in de horeca blijven werken.” Bram had in Deinze een eigen jeugd- en danscafé: Black Box.
“Maar in corona was dat natuurlijk dicht. Omdat het steeds moeilijker wordt in het nachtleven, besloot ik het gebouw eerst te verhuren en uiteindelijk te verkopen. We wilden ook samen iets doen en gezien Stéphanies ervaring in de frituren, zochten we er eentje voor ons zelf. We hebben er veel bezocht en zijn uiteindelijk ook hier binnen gestapt. De frituur stond niet over te nemen, maar we lieten de vorige uitbaters verstaan dat ze ons altijd mochten bellen, als ze alsnog de zaak willen overlaten. Enkele dagen later kregen we al een telefoontje.”
“Sinds kort hebben we ook een mobiele frituur voor feestjes”
In februari 2020 was het zover. “Even later ging het land in lockdown. Als frituur mochten we al snel weer mensen frietjes laten afhalen, we gingen op dat moment ook uitleveren. En dat heeft de zaak ook een boost gegeven. Klanten die de frituur niet kenden, kwamen zo in aanraking met ons en velen bleven ook klanten.”
Mama als vaste kracht
Aan het gebouw is niet echt veel veranderd. “Het was vroeger een kotje, de wielen staan er nog onder, waarrond de zaak werd uitgebouwd tot wat ze nu is.” De manier van werken werd wel grondig aangepakt. “Alle respect voor Vivianne en Patrick uiteraard, maar zij deden alles met hun tweetjes. Wij wilden een grotere groep klanten aanspreken, dus moest je ook sneller kunnen schakelen. De mensen willen vandaag de dag ook zeer snel bediend worden, er is niet veel tijd of over de middag willen ze een snelle hap. Dus moest er volk bij komen. In die tijd was ik ook nog zelfstandig grondwerker, ik werkte ook met een vijftal mensen. Nu werk ik vooral nog in onderaanneming en spring ik bij in de frituur wanneer nodig. Stéphanie is hier het vaste gezicht van de zaak en kan een beroep doen op een uitgebreid team.”
“Ik maak altijd een rooster voor drie maanden ver, dat is een hele puzzel”, gaat Stéphanie verder. “We hebben een goede ploeg, maar we proberen hen ook veel terug te geven. Ook mijn mama Annie Willemijns, die hier nog in De Spar in Wielsbeke heeft gewerkt, is hier een vaste kracht. Zij kent hier ook heel wat volk en ik mag altijd op haar rekenen.”
Dochtertje Marilou
Het koppel woont nog altijd in Nokere. “Quasi op de grens met Waregem, in een kwartiertje staan we hier.” Ondertussen hebben ze met Marilou (2,5) ook al een dochtertje, die de producten van het huis net aan het proeven was toen wij passeerden. “Het smaakt haar”, knipoogt mama. Voor de vijfde verjaardag van de frituur waren er wel plannen, maar gescheurde kruisbanden bij Stephanie tijdens een skireis gooiden roet in het eten.”
De manier van werken mag dan veranderd zijn, sommige zaken blijven ook exact hetzelfde. “We hebben van Vivianne en Patrick ook de stoofvleessaus overgenomen, daarvoor stonden ze bekend.” De aankleding binnen werd ook aangepakt, in de frituur kunnen 40 mensen zitten, buiten nog eens evenveel. “Een grote troef van onze zaak is de ruime parking hier voor de deur. Het uitleveren hebben we stop gezet. Je kan online bestellen of hier in de rij komen aanschuiven. Daarmee is het al druk genoeg.”
De FrietBarn
Maar een dag telt 24 uur en die willen Bram en Stéphanie optimaal gebruiken. “Met enkele bevriende collega’s hebben we daarom FrietBarn in het leven geroepen. Dat is een foodtruck waarmee we naar feestjes kunnen gaan. We werden al vaker gevraagd op allerlei gelegenheden, nu zijn we dus van start gegaan. Met Frietparadijs Kruisem en Ninofriet (Nieuwenhove, Waregem) slaan we de handen in elkaar. We verdelen het werk wat, van de boekingen tot de facturatie. Omdat we met zes zijn, kunnen we ook voor elkaar invallen waar nodig. Voor onze mobiele frituur er was, niemand had ze al gezien, hadden we al negen boekingen. Dus dat zal wel los lopen. Zelf zal ik er veel mee op de baan zijn”, verklapt Bram.
En dan neemt Stéphanie de honneurs waar in Frituur Fanniej. “Als sinds ik jong was, werd ik zo genoemd. Een naam voor de frituur was dus snel gevonden. En ondertussen is de naam hier ook goed ingeburgerd. Onze klanten komen dan ook uit de regio, naast Wielsbeke ook Wakken en Oostrozebeke, de verste komen zelfs uit Beveren-Leie.”
Lekkere spaghetti
De frituur is gesloten op dinsdag en op zondagmiddag. “Alle andere middagen en avonden zijn we open. We zijn dus bekend om onze stoofvleessaus, maar ook voor de klassiekers als een Julientje”, zegt Stéphanie die ook nog een tijdje in een grootkeuken werkte. “En ook onze spaghetti’s draaien hier enorm goed. Dat is een eigen recept dat ik zelf met veel liefde klaar maak”, besluit Fanniej.
The post “Ruime parking is een van onze grote troeven”: Stéphanie (33) en Bram (2è) Nokere doopten Frituur Nicole om tot Frituur Fanniej is provided by KW.be.