De politie heeft woensdagochtend het Gravensteen in Gent gesloten na een bezettingsactie van Extinction Rebellion. Een tiental klimaatactivisten was omstreeks 10 uur, vlak na openingstijd, het kasteel binnengedrongen om aandacht te vragen voor klimaatrechtvaardigheid. Met banners, trommels en toespraken vroegen ze om ambitieuzer klimaatbeleid en meer burgerinspraak. “We willen het klimaatbeleid uit de vergeetput halen”, zegt woordvoerder Lode Buelens.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”
Aan drie zijden van het Gravensteen hingen slogans als “Act Now” en oproepen tot democratie. Op het Veerleplein hielden deelnemers een burgerberaad. Enkele actievoerders klommen op de muren van het kasteel, anderen posteerden zich aan de poort. Eén van hen, Wouter Mouton, kleefde zich met zijn hand vast aan de kasseien voor de ingang. Hij werd relatief snel losgeweekt en weggeleid.
Pv en GAS-boete
Volgens Matto Langeraert van de Gentse politie zijn de actievoerders zonder te betalen en “met duw- en trekwerk” binnengedrongen. “Ze krijgen allemaal een proces-verbaal voor die feiten én een GAS-boete, aangezien de manifestatie niet was aangevraagd”, aldus Langeraert.
Omstreeks 10.45 uur werd beslist het Gravensteen te sluiten, vermoedelijk om de banners te verwijderen en de actie af te bouwen. “Voor de veiligheid van de toeristen en om ons werk te vergemakkelijken, hebben we het kasteel gesloten. Bezoekers kregen een voucher om later terug te keren”, zegt Langeraert. De actievoerders weigerden vrijwillig te vertrekken en worden bestuurlijk aangehouden voor identificatie. “Ze verzetten zich passief, maar werken niet mee”, aldus nog de politie.
Er was een zestal politievoertuigen aanwezig, naast brandweerwagens voor veiligheid bij hoogtes en een medische eenheid.
Meeste weer vrijgelaten
Volgens de activisten werden vier personen bestuurlijk aangehouden, van wie er drie intussen opnieuw zijn vrijgelaten. De banners die aan het monument hingen, zijn intussen verwijderd. Extinction Rebellion blikt tevreden terug op de actie, die volgens hen vreedzaam verliep en de aandacht vestigde op de nood aan klimaatrechtvaardigheid en burgerinspraak. “Het klimaatbeleid mag niet in de vergeetput belanden”, herhalen ze.
Wouter Mouton was niet aan zijn proefstuk toe:
Brugse klimaatactivist Wouter Mouton lijmt zich vast in Wetstraat – KW.be
Brugse klimaatactivist lijmt zich vast aan topwerk van Jan van Eyck in Groeningemuseum – KW.be
The post KIJK – ‘Klimaatklever’ Wouter Mouton plakt zich vast voor Gravensteen in Gent is provided by KW.be.