Elie Debaecke (47) is sinds kort de nieuwe wijkinspecteur voor Zuienkerke. Hij nam de fakkel over van Tine Van Ruyskensvelde en is enthousiast om aan de slag te gaan. “In een hechte gemeenschap als Zuienkerke heb je als wijkinspecteur nog een zichtbare impact”, zegt hij.
De nieuwe wijkinspecteur voor Zuienkerke woont zelf in Vosseslag, De Haan. Na een carrière als zelfstandige – Elie was jaren de uitbater van De Lispanne – koos hij in 2014 voor een nieuwe uitdaging en trok hij naar de West-Vlaamse politieschool in Zedelgem. “Na mijn opleiding werd ik afgedeeld naar de politiezone Bredene/De Haan, waar ik deel uitmaakte van de dienst interventie. Een jaar later maakte ik de overstap naar de politiezone Blankenberge/Zuienkerke. Ik ben dus al met Zuienkerke vertrouwd”, vertelt hij.
Historisch en nieuw
Zijn impressies? “Zuienkerke is een charmante, landelijke gemeente met een unieke mix van rust en natuur. Het gebied is omgeven door de polders wat zorgt voor een prachtig open landschap. Bovendien ligt het pal tussen Brugge en de kust, dat maakt het ook perfect voor een rustige ‘ontsnapping’ zonder ver van de stad te zijn. De nabijheid van Brugge en de kust opent een wereld van mogelijkheden. Wat Zuienkerke voorts nog bijzonder maakt, is de combinatie van historische elementen zoals de Blankenbergse Dijk – in de 18de eeuw een belangrijke verkeersader – en nieuwe wijken zoals het Lindenhof en de Vagevuurwijk. Mooi hoe de gemeente erin slaagt die balans te bewaren tussen traditie en moderniteit. Maar dit is ook een plek waar je de tijd kunt vergeten, genietend van de natuur en de eenvoud van het leven”, klinkt het.
Hoewel hij als wijkinspecteur geen directe verwachtingen heeft, ziet Elie Zuienkerke met zijn hechte gemeenschap als een fijne plek om aan de slag te gaan. “De nadruk zal hier waarschijnlijk wel wat meer op die persoonlijke connectie liggen, op het bevorderen van de sociale samenhang. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de typische uitdagingen van een landelijke omgeving. Ik denk bijvoorbeeld aan de verkeersveiligheid in een dorpskern zoals Zuienkerke, met veel doorgaand (landbouw)verkeer in de smalle dorpsstraten.”
Directe interactie
“Maar ik vermoed dat mijn nieuwe job ook voldoening zal brengen door die directe interacties, door de zichtbare impact die je hier als wijkinspecteur nog kunt hebben op het dagelijkse leven van de mensen. En de job zal vast ook wel kansen bieden om te helpen bij evenementen, tijdens gemeenschapsinitiatieven en voor het versterken van de band tussen bewoners en lokale overheid – een band die nu sowieso al sterk is, lijkt me. Mijn vorige beroep als zelfstandige, meer bepaald als uitbater van een café/feestzaal, heeft mij overigens ook geleerd om sociaal en respectvol te zijn tegenover de lokale overheden en bewoners. Als wijkinspecteur wil ik zichtbaar, aanspreekbaar, kortom heel bereikbaar zijn voor de bevolking. Dat is ook de taak van een wijkinspecteur: hij is een contactpersoon voor de buurt; een schakel tussen bevolking en lokale overheden. Een eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen”, gaat Elie voort.
Communicatief
Wat hem een goede wijkinspecteur zal maken? “Een goede wijkinspecteur is sociaal vaardig, betrokken en oplossingsgericht. Ik héb sterke communicatieve vaardigheden, een probleemoplossend vermogen en een grote betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. Daarnaast kan ik ook goed zelfstandig werken, en neem ik graag initiatief. Tot slot heb ik een nuchtere, empathische houding, wat neerkomt op een combinatie van het bewaren van kalmte in uitdagende situaties, en begrip kunnen tonen voor verschillende perspectieven en standpunten”, aldus Elie.
Nog een leuk weetje: Elies partner is hoofdinspecteur bij de politie. “Met ons nieuw samengesteld gezinnetje wonen we in De Haan, meer bepaald Vosseslag. Ik ben papa van twee dochters, een pluszoon en een plusdochter”, besluit de nieuwe wijkinspecteur van Zuienkerke.
The post Elie Debaecke is de nieuwe wijkinspecteur voor Zuienkerke: “Sociale samenhang bevorderen” is provided by KW.be.