De oude brandweerkazerne aan de Rijkswachtstraat in Kortrijk heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan. Wat ooit een symbool was van de kracht en de noodzaak van brandbestrijding, is nu een levende, bruisende plaats voor duurzame initiatieven en sociale vernieuwing: De Deelfabriek. Dit voormalige overheidsgebouw biedt nu plaats aan een breed scala aan activiteiten die de principes van delen, duurzaamheid en empowerment in de praktijk brengen. De Deelfabriek is een pionier in de herbestemming van leegstaande gebouwen en speelt een prominente rol tijdens Herbestemmingsdag.
Op zondag 18 mei wordt De Deelfabriek een van de grote trekkers van de tweede editie van de Herbestemmingsdag. Deze dag, die vorig jaar al duizenden bezoekers aantrok, zet herbestemde gebouwen en duurzame initiatieven in de schijnwerpers. Het doel is om te tonen wat er mogelijk is wanneer leegstand, verbeelding en duurzaamheid elkaar vinden. In 2024 werden maar liefst 25 herbestemde locaties in heel Vlaanderen bezocht. Gebouwen die ooit leegstonden, kregen een tweede leven als coworkingplek, circulaire hub of gedeelde woonruimte.
De editie van 2025 belooft nog groter en breder te worden. Naast de focus op vastgoed, worden dit jaar ook andere sectoren meegenomen die op een of andere manier bijdragen aan hergebruik en duurzaamheid. De Deelfabriek speelt hierbij een belangrijke rol, niet alleen als voorbeeld van hoe een leegstaand gebouw een nieuwe bestemming kan krijgen, maar ook als actieve deelnemer in de ontwikkeling van de lokale deeleconomie.
Slimme keuze
Herbestemming van oude gebouwen, zoals de transformatie van de brandweerkazerne naar De Deelfabriek, is vandaag de dag relevanter dan ooit. In Vlaanderen staat maar liefst een op drie gebouwen (deels) leeg. “De bouwsector is verantwoordelijk voor een significant deel van ons afval en de uitstoot van CO2. Herbestemming kan tot 70% CO2 besparen ten opzichte van nieuwbouw. Dit maakt het niet alleen een duurzaam alternatief, maar ook een economisch slimme keuze in tijden van schaarste en groeiende milieubewustheid”, aldus Pieter Verfaillie en Ruben Willaert.
“Deze nieuwe ontmoetingsplek is een belangrijke stap in de verdere opwaardering van de buurt”
Volgens Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing, “is de oude brandweerkazerne uit 1940 een mooi architecturaal pand, mede beeldbepalend door de glazen trappentoren. De restauratie van het gebouw en de herbestemming als De Deelfabriek doen het gebouw helemaal heropleven en tonen zijn ware architecturale pracht. Deze nieuwe ontmoetingsplek is een belangrijke stap in de verdere opwaardering van de buurt, waar onder andere de sociale huisvestingsmaatschappij het patrimonium aan het vernieuwen is.”
Sociale cohesie
De Deelfabriek heeft de potentie om voort te groeien en uit te breiden. Het concept vormt niet alleen een nieuwe, duurzame toekomst voor de oude brandweerkazerne, maar is ook een inspirerend voorbeeld voor andere steden die willen inzetten op de herbestemming van leegstaande gebouwen. Het biedt ruimte aan maatschappelijke en ecologische initiatieven en versterkt de sociale cohesie binnen de stad door initiatieven te herbergen die bijdragen aan gemeenschapsvorming en duurzaamheid.
Tijdens het weekend van Herbestemmingsdag zullen De Deelfabriek en BeFactory – een bedrijf dat biocirculair renoveert, unieke meubelen vervaardigt uit ontgonnen materialen en eetbare tuinen ontwerpt en aanlegt – hun deuren wagenwijd openen en fungeren als trekkers. Daarnaast is men nog op zoek naar nieuwe projecten; aanmelden kan via www.herbestemmingsdag.be/nl/project.
The post De Deelfabriek speelt hoofdrol tijdens Herbestemmingsdag: “Een inspirerend voorbeeld voor andere steden” is provided by KW.be.