Brandweer gaat nog altijd met CO² de brand in het cargoschip Delphine te lijf in voorhaven van Zeebrugge: temperatuur te hoog om vracht te lossen

Donderdagnamiddag wordt de tank van het cargoschip Delphine in het Brittanniadok in de Zeebrugse voorhaven opnieuw gevuld met CO². Zo hoopt de brandweer de temperatuur in het uitgebrande compartiment te doen dalen en kan de vracht uit het door brand geteisterde schip verwijderd worden.

Woensdag om 15.30 uur brak brand uit op het vrachtschip Delphine van de rederij CLdN – het vroegere Cobelfret – toen het aangemeerd lag in het Brittanniadok in de Port of Antwerp-Bruges. “Naast trailers had het cargoschip 190 voertuigen aan boord, waaronder 60 elektrische auto’s. De brand is ontstaan in het compartiment van de elektrische voertuigen”, vertelt burgemeester Dirk De fauw, die ondervoorzitter is van Port of Antwerp-Bruges.

Elektrische auto’s

“Eén van die elektrische auto’s moet vuur gevat hebben. De interne brandbestrijding van de Delphine heeft goed gewerkt: het compartiment met die auto’s werd onmiddellijk afgesloten. Met CO² probeerde de bemanning de vlammen te onderdrukken. Ze kregen kort nadien al hulp van twee sleepboten van de Spaanse rederij Boluda, die ook dienst doen als brandbestrijdingsvaartuigen. Die hebben de romp van het schip bespoten, om de Delphine af te koelen.”

“Uiteraard kwam de brandweer van Hulpverleningszone 1 snel ter plaatse, die gaf meteen het bevel aan de bemanning om het schip te verlaten. Enkel de kapitein bleef aan boord, omdat hij de technische installatie aan boord het best kent. Hij wordt aan boord bijgestaan door een brandweerman, dei contact houdt met zijn collega’s op de kade. Enkele brandweerlieden zijn met brandwerende pakken en zuurstofflessen het compartiment, waar de brand ontstond, binnen gedrongen. Er was daar een enorme rookontwikkeling, ze konden amper 20 centimeter ver zien.”

Te hoge temperatuur

“De brand was tegen de avond onder controle, maar de brandweer stelde vast dat de temperatuur in dat compartiment nog te hoog was. Bijgevolg is vanuit Antwerpen een container met stikstof naar Zeebrugge gebracht. Die arriveerde woensdagavond rond 22.30 uur in het Brittanniadok. Die extra CO² werd in het compartiment gespoten, waardoor de temperatuur van 100 naar 30 graden zakte. Toch is dit volgens de brandweer nog altijd onvoldoende, zelfs bij 30 graden kan het vuur opnieuw opflakkeren, als het zuurstof krijgt.”

“Bijgevolg mochten de deuren van het uitgebrande compartiment nog niet geopend worden. Donderdag wordt de CO²-tank van het schip opnieuw gevuld, maar die operatie kan tot acht uren duren. Pas als de temperatuur voldoende gezakt is, mogen de deuren geopend worden en kan de vracht van het schip gehaald worden.”

“Sowieso zal de brandweer nog een geruime tijd aanwezig blijven. Want zelfs op de kade kan het vuur in de uitgebrande auto’s opnieuw opflakkeren”, aldus Dirk De fauw.

The post Brandweer gaat nog altijd met CO² de brand in het cargoschip Delphine te lijf in voorhaven van Zeebrugge: temperatuur te hoog om vracht te lossen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij maakte plannen alsof hij het eeuwige leven had”: CEO van Golfkarton Soenen onverwacht overleden

Louis-Philippe Soenen, de CEO van Golfkarton Soenen, is zondag overleden. Compleet onverwacht, want de dag voordien had hij nog samen met zijn familie de communie van twee van zijn kleinkinderen gevierd. Hij werd 71 jaar oud.
The post “Hij maakte plannen alsof hij het eeuwige leven had”: CEO van Golfkarton Soenen onverwacht overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rwanda en VS onderhandelen over opvang afgewezen asielzoekers: “Gesprekken in vroeg stadium”

De Verenigde Staten en Rwanda onderhandelen over een akkoord waarbij het Oost-Afrikaanse land afgewezen asielzoekers uit de VS zou opvangen. Dat heeft de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Olivier Nduhungirehe, gezegd op nationale televisie. Volgens de minister bevinden de gesprekken zich in de beginfase. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump is op zoek naar meer landen die bereid

Lees meer »

Waar knelde het schoentje, en wat brengt de toekomst?: Na 17 jaar in hoogste afdeling is het Kortrijkse voetbalsprookje voorbij

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het onvermijdelijke werkelijkheid geworden: na 17 jaar valt het doek over KV Kortrijk in de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal. Wat ooit begon als een sprookje – met enkele deelnames aan Play-Off 1 en als hoogtepunt de bekerfinale – is de voorbije jaren langzaam afgegleden naar een verhaal

Lees meer »

Eén van deze 10 maakt het meeste kans om de nieuwe paus te worden

“Wie de Sixtijnse Kapel als gedoodverfde paus betreedt, stapt er als gewone kardinaal weer buiten”, zo klinkt het in Rome. Toch zijn er volgens Vaticaankenner Tom Zwaenepoel, verbonden aan de UGent en de Abdijschool van Zevenkerken, bij de start van het conclaaf woensdag tien kardinalen die kans maken op het hoogste ambt in de Kerk. Van de karaoke-kardinaal, de Leuvense

Lees meer »

Wat is de impact als Belgische regering de Palestijnse staat erkent?

Maakt het verschil als België straks de Palestijnse staat zou erkennen? En heeft een erkenning überhaupt enige invloed op de oorlog in Gaza? Het zijn vragen die zich opdringen nu premier Bart De Wever (N-VA) zich achter het Franse plan voor wederzijdse erkenning van Israël en Palestina schaart. Samen met professor internationaal recht Jan Wouters (KU Leuven) analyseren we de

Lees meer »

Dagboek van krijgsgevangene en Oostvleternaar Jozef Luyssaert in boek‘Ontwapend’: “Menselijke blik op een oorlogservaring”

Jozef Luyssaert leefde met zijn partner Suzanne Debruyne in Avelgem. Hij stierf op 2 augustus 2000 op 85-jarige leeftijd in Heestert. De leraar uit Oostvleteren was reserve-onderofficier bij het 23ste Linieregiment, 14de Compagnie en werd krijgsgevangen genomen op 26 mei 1940. Zijn verhaal komt aan bod in het boek ‘Ontwapend’ van Karel Strobbe over Belgische krijgsgevangenen in het Duitse Rijk

Lees meer »