Alstom uit Brugge krijgt gelijk: Raad van State schorst keuze NMBS voor Spaanse CAF voor nieuwe treinstellen

De Raad van State schorst de beslissing van de NMBS om het Spaanse CAF aan te duiden als voorkeursbieder voor de aankoop van nieuwe treinstellen. De spoorwegmaatschappij is volgens de Raad onvoldoende transparant geweest in haar beslissing.

De NMBS lanceerde eind 2022 een aanbesteding voor de levering van honderden nieuwe MR30-motorstellen, treinstellen waarbij de motor is ingebouwd en die dus niet door een locomotief moeten worden getrokken. De spoorwegmaatschappij ontving drie offertes. Naast die van het Spaanse Construcciones y Auxiliar de Ferrocabriles, of CAF, ging het om Siemens en Alstom.

Eind februari duidde de NMBS CAF aan als voorkeursbieder. Dat gebeurde op basis van een rangschikking van de offertes op basis van verschillende criteria, waaronder de technische kwaliteit. Met de aanduiding als voorkeursbieder gaf de spoorwegmaatschappij aan dat ze onderhandelingen met de Spanjaarden wilde aanknopen. Siemens en Alstom belandden intussen in de wachtkamer.

Maar de keuze voor CAF viel slecht. Bernard Belvaux, de CEO van de Benelux-tak van Alstom, noemde de beslissing zelfs “shockerend”. Het Franse bedrijf stelt 3.000 mensen tewerk op zijn sites in Brugge en Charleroi. Volgens Belvaux was het voorstel van Alstom bovendien ruim 100 miljoen euro goedkoper dan dat van CAF, terwijl de globale score maar heel licht in het voordeel van de Spanjaarden zou zijn uitgevallen.

Schorsing

Alstom trok uiteindelijk naar de Raad van State met de vraag om de beslissing te laten schorsen. De Raad heeft dat nu ook gedaan, blijkt donderdag uit een arrest. De spoorwegmaatschappij mag voorlopig dus geen onderhandelingen met CAF opstarten.

Uit de beslissing van de NMBS blijkt niet welke methode is gebruikt om de technische kwaliteit van de verschillende offertes te beoordelen, stelt het rechtscollege. De maatschappij gaat op die manier “voorbij aan het beginsel van transparantie” dat een overheidsbedrijf in acht moet nemen bij de gunning van overheidsopdrachten, klinkt het in een nieuwsbericht op de website van de Raad.

De keuze voor CAF stuitte de voorbije weken ook politiek op heel wat verzet. Niet alleen zou de NMBS op die manier banen bij Alstom in Brugge en Charleroi in het gedrang brengen, klonk het bij oppositiepartijen PVDA en Groen, er zouden ook aanwijzingen zijn dat het Spaanse bedrijf spoorlijnen aanlegt in bezet Palestijns gebied.

Minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) wilde begin maart alleen kwijt dat de Europese regels voor openbare aanbestedingen in het dossier worden gevolgd, en dat het contract nog niet formeel aan CAF is gegund. Hij wees er ook op dat de beslissing eind februari unaniem is genomen door de raad van bestuur van de NMBS. Daarin zitten vertegenwoordigers van N-VA, CD&V, Vooruit, Open VLD, Groen, MR, PS en Ecolo.

The post Alstom uit Brugge krijgt gelijk: Raad van State schorst keuze NMBS voor Spaanse CAF voor nieuwe treinstellen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na bedrieglijke reclame met haar bilvergroting: ‘Temptation’ Pommeline in de clinch met plastisch chirurg

“Alsjeblieft, doe het níet!” Na een mislukte bilvergroting waarschuwt Pommeline Tillière (30) tegen zulke ingrepen. Wat haar nog meer dwarszit: haar Nederlandse chirurg blijft reclame maken met haar foto’s. In ‘Dag Allemaal’ doet de voormalige ‘Temptation Island’-verleidster haar verhaal en trekken gerenommeerde specialisten aan de alarmbel. “Ze maakt ook reclame met foto’s van mijn borsten, terwijl zij daar niet aan

Lees meer »

Auteur van ‘Conclave’ onhult wat écht gebeurt tijdens zo’n pausverkiezing: “Ambitieus overkomen is voor de kandidaten de doodskus”

“Het is de ultieme verkiezing”, zegt de Britse auteur Robert Harris (68) over het conclaaf dat straks begint. En hij kan het weten. Harris schreef het boek dat aan de basis lag van de film die nu al wéken over de tongen gaat: ‘Conclave’. Nooit eerder kreeg de wereld zo’n intieme inkijk in wat er achter de gesloten deuren van

Lees meer »

Op één na warmste aprilmaand ooit gemeten

De afgelopen maand april was met een gemiddelde oppervlaktetemperatuur van 14,96 graden Celsius de op een na warmste ooit. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. Het was in april slechts 0,07 graden Celsius koeler dan in april 2024.

Lees meer »

Bouwsector waarschuwt voor gevolgen van beperking arbeidsmigratie

De bouwsector waarschuwt dat het niet kan functioneren zonder buitenlandse arbeidskrachten. Dit stelt sectorfederatie Embuild Vlaanderen in reactie op de plannen van Vlaams minister van Werk Zuhal Demir om het aantal knelpuntberoepen waarmee vlotte arbeidsmigratie van buiten de EU mogelijk is, terug te draaien.

Lees meer »

Vlaamse regeringspartijen vragen dat Israël internationaal en humanitair recht respecteert en noodhulp toelaat in Gaza

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben een resolutie ingediend waarin Israël wordt gevraagd om noodhulp toe te laten in de belegerde Gazastrook en om het internationaal en humanitair recht te respecteren. N-VA, CD&V en Vooruit vragen ook dat lopende internationale vredesinitiatieven alle kansen krijgen. Het einddoel moet de zogenoemde tweestatenoplossing zijn, waarbij Israël en Palestina 2 onafhankelijke buurlanden worden.

Lees meer »

Ledegem verkoopt pastorie langs de Menenstraat

De gemeente zet de pastorie langs de Menenstraat in Ledegem te koop. Het gebouw, dat de status van bouwkundig erfgoed heeft, werd gebouwd in 1905 en in 1997 gerenoveerd. De voorbije periode verbleven er vluchtelingen uit Oekraïne.
The post Ledegem verkoopt pastorie langs de Menenstraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Geur van bedrijf dat pluimvee verwerkt maakt inwoners Dendermonde ziek”: toxicoloog waarschuwt voor gezondheidsrisico’s

Geurhinder in de regio Dendermonde: in Lutterzele en Baasrode hebben ze last van een indringende lijkgeur. Volgens een lokaal actiecomité komt die stank van een bedrijf dat pluimvee verwerkt voor dierenvoeding en cosmetica. "De geur van een pluimveeverwerkend bedrijf is de ergste die er is", zegt toxicoloog Jan Tytgat in De Wereld Vandaag op Radio 1, "en een geur kan

Lees meer »