De vraag naar garnalen is enorm, maar ze zijn amper te vinden. Aan de Oostendse vistrap was de vangst van maandagnacht pover en dat vertaalt zich ook in de prijs. Reder Michel Deley (61) van de O2 Mike Michel Junior weet nu al dat hij niet genoeg zal verdienen om al zijn kosten te dekken. In de vishandels verkopen ze ondertussen Nederlandse grijze garnalen, maar ook hier daalt de aanvoer.
Het begint een traditie te worden dat er in het voorjaar gebakkeleid wordt over de prijs van de grijze garnalen. Het seizoen begint nochtans pas in juli en loopt tot december, maar de garnalen zijn zo populair dat mensen er het hele jaar door naar vragen. De schaarste van de voorbije jaren maakt het alleen maar moeilijker.
Lees ook: Kaviaar van de Noordzee wordt stilaan onbetaalbaar
Beperkt aanbod
Om te weten hoe de vork nu precies aan de steel zit, trokken we dinsdagmorgen naar de Oostendse Vistrap. De kustvissers staan bekend voor hun ‘levende vesche’ vis, die letterlijk de voorbije nacht gevangen werd. Normaal gezien is de grijze garnaal hier hét topproduct, maar vandaag is het aanbod beperkt.
Enkel Michel Deley vaart momenteel specifiek uit om garnalen te vangen. De vangst is bedroevend laag. “We hebben 45 kilogram gevangen tussen maandagmiddag 15 uur en vanmorgen 9 uur. In deze periode van het jaar buiten het echte seizoen ligt de vangst altijd lager, maar normaal zouden we toch zo’n 120 tot 130 kilogram vangen.”
Momenteel vaart Michel een dag wel uit en een dag niet. Met 45 kilogram komt hij weliswaar niet uit de kosten. “Zelfs als onze volledige vangst vandaag verkocht raakt aan de Vistrap, dan nog zullen we niet genoeg verdienen om alle kosten te betalen. En eigenlijk weet ik nu al dat we deze garnalen vandaag niet verkocht zullen krijgen aan het kraam. Niet aan die prijs”, zucht de visser.
Verlies
De ongepelde garnalen kosten 10 euro voor 250 gram. “Mensen klagen erover, maar wat moeten we doen? We draaien nu al verlies. Wij moeten ook onze boterham verdienen. Ik zou ook liever veel meer opvissen en aan een lagere prijs verkopen, maar het is nu eenmaal niet anders. Mensen willen het jammer genoeg niet begrijpen. Het is zover gekomen dat mensen speciaal langskomen om een foto te nemen en op sociale media te plaatsen om te klagen dat ze zo duur zijn. Ondertussen moet ik per nacht 2.000 euro verdienen om er nog maar aan uit te geraken en dat halen we momenteel niet.”
“Met 500 gram aan 20 euro kan je al een lekkere tomate crevette bereiden voor twee personen, het probleem is dat mensen gewoon zijn aan goedkope garnalen” – Kustvisser Michel Deley
Hij hoopt op meer begrip. “Voor een goeie filet pur betaal je toch ook een bepaalde prijs? Met 500 gram aan 20 euro kan je al een lekkere tomate crevette bereiden voor twee personen. Het probleem is dat mensen gewoon zijn aan goedkope garnalen.”
Wijting en windmolens
Michel heeft ondertussen nog nooit zo’n slechte vangsten geweten. Over hoe de schaarste ontstaan is, zijn de meningen verdeeld, maar voor Michel is het na 46 jaar in de visserij duidelijk. “Er zit momenteel enorm veel wijting en zij lusten ook graag garnalen. Daarnaast zijn er ook heel wat windmolens bijgekomen waardoor we steeds minder visgronden hebben. Ook de zandwinning doet er geen goed aan.”
Ondertussen blijft de vraag wel enorm. De grote vraag is stilaan wat frustrerend voor verkopers. “We hebben een grote variatie in ons kraam, maar dat interesseert veel mensen niet. Ik zeg altijd: kom naar de kaai, er zijn genoeg andere vissen. We hebben zeker tien vissoorten liggen die nu op hun best zijn. Denk maar aan de tong. Ze zijn goed en schappelijk van prijs aan 18 euro per kilogram”, licht Desmit nog toe.
Broodje voor 15 euro
We trekken nog even naar twee Oostendse vishandels op zoek naar garnalen. Bij vishandel De Zeebries kan je Nederlandse garnalen kopen aan 110 euro per kilogram. De prijs is nog maar net opgeslagen. “Ik krijg momenteel maar twee derde of de helft van mijn gevraagde bestelling binnen”, zegt Jurgen Foulont. “Ik heb de prijs ondertussen moeten verhogen van 90 tot 110 euro per kilogram voor de gepelde garnalen. “Mensen beginnen daar wel over te klagen en slaan al eens een aankoop over. Ik blijf het wel aanbieden want er zijn altijd mensen die er wel voor willen betalen. Ons broodje garnaalsalade kost 15 euro en die gaat nog altijd vlot over de toonbank. Het wordt stilaan een luxeproduct.”
“Mensen lijken te vergeten dat de grijze Noordzeegarnaal een seizoensproduct is” – Gianni Cornette (Het Vispaleis)
Ook Gianni Cornette van Het Vispaleis heeft Nederlandse exemplaren. “Normaal gezien verkopen we er geen als er geen Oostendse garnalen beschikbaar zijn, maar dat is tegenwoordig geen optie meer. De klanten pikken dat niet en blijven er toch naar vragen. Wij verkopen nu daarom gepelde Nederlandse garnalen aan 100 euro per kilogram. Die zijn weliswaar niet hetzelfde als de garnalen die we hier gewoon zijn. Ze worden anders gezeefd en bereid en zijn al langer onderweg. Daar wordt dan ook wel eens over geklaagd. Mensen lijken vergeten te zijn dat garnaal een seizoensproduct is.” Ook hier merk je frustratie over de aanhoudende vraag. “Er zijn zoveel andere lekkere dingen uit de zee. Ik begrijp het, het is lekker maar we hangen nu eenmaal af van de natuur.”
The post Garnalen bereiken opnieuw recordprijzen: “Het wordt stilaan een luxeproduct” is provided by KW.be.