Over kansarmoede bestaan veel vooroordelen. Op basis van de verhalen van twaalf ervaringsdeskundigen schreef theatermaker Lucas Vandenbussche een interactieve theatervoorstelling waarbij het publiek kan inspringen. Het resultaat is ‘Open Kaart Spelen’. Bonnie Vanharcke en Bruno Lecompte zorgen voor de Zonnebeekse inbreng.
Kansarmoede is niet altijd zichtbaar. Er gaapt een kloof tussen mensen met minder en meer kansen. Het inspringtheater, een interactieve theatervoorstelling, wil die kloof verkleinen door verhalen uit beide werelden op het toneel te brengen. Zes weken lang deelden twaalf ervaringsdeskundigen in kansarmoede hun verhaal tijdens wekelijkse verteltafels. Regisseur Lucas Vandenbussche boetseerde alle verhalen tot herkenbare scènes. In het inspringtheater speelt het publiek een actieve rol. Er worden korte scènes gespeeld, gebaseerd op echte verhalen van mensen die leven in kansarmoede.
De scènes stoppen op een spannend moment en de toeschouwers worden uitgenodigd om zelf een oplossing aan te brengen. Publiek en spelers zijn evenwaardig. Enkele van de spelers zijn Bonnie Vanharcke (41) en Bruno Lecompte (56) uit Zonnebeke.
Armoede
“Het was Christine Van Exem van de welzijnsschakel ‘t Zunnetje die mij met het inspringtheater in contact bracht. Ze moedigde mij aan om deel te nemen en ik ben gesprongen”, vertelt Bonnie, die werkzaam is als huishoudhulp zorg bij Familiehulp. “Ik nam ook deel aan de verteltafels, waarbij we met enkelen ons verhaal deden. Hoe we in de armoede verzeild zijn geraakt, hoe we het beleven, hoe de mensen en instanties er tegenover stonden en hoe er we zijn uitgeraakt. Ik ben er zelf uitgeraakt, maar toch moet ik nog altijd opletten. Armoede is iets dat iedereen kan overkomen.”
Toen er sprake was van theater was Bonnie onmiddellijk enthousiast. “Ik speelde al toneel bij Kerstmagie in Vlamertinge, de Nocturnes in Ieper en ook in de Beselaarse Heksenstoet.”
Invaliditeit
Bruno, die in het Wallegemsgoed woont, was 30 jaar lang vrachtwagenchauffeur maar door rugproblemen is hij nu invalide verklaard. “Het was het OCMW dat me in contact bracht met het inspringtheater”, vertelt Bruno. “Aanvankelijk was het wel moeilijk om mijn situatie te vertellen, maar toen de groep elkaar beter leerde kennen, verliep dit vrij vlot. Elk heeft zijn eigen problemen, bij mij waren het huwelijksproblemen die zorgden voor een mindere periode, maar het vertellen is niet zo makkelijk. Toch ben ik blij dat ik meewerkte aan het project. Het voelt alsof je opnieuw meetelt in de maatschappij. Rijkdom brengt niet altijd geluk. Wij hebben misschien minder, maar we zijn wel gelukkig.”
Zowel Bonnie als Bruno spelen niet hun eigen verhaal. “Hopelijk kunnen we door ons stuk de afstand tussen arm en rijk verkleinen en meer begrip brengen voor mensen die in een situatie van armoede verkeren”, klinkt het.
Opvoeringen
De opvoeringen gaan door op dinsdag 22 april in de bib van Zonnebeke, woensdag 23 april en De Poelkring en ‘t Klasje in Poelkapelle, vrijdag 25 april in ‘t Kruitmagazijn in Ieper, dinsdag 13 mei in Den Tap in Langemark en woensdag 14 mei in de bib in Zonnebeke, telkens van 19.30 tot 21.30 uur, en op donderdag 15 mei in De Wissel in Ieper van 14 tot 16 uur.
Tickets via avansa-ow.be/blog/open-kaart-spelen.
The post Bonnie Vanharcke en Bruno Lecompte op de planken: “Het was niet altijd makkelijk” is provided by KW.be.