De twee cafébazen die sinds eind maart in de cel zitten op verdenking van spiking in de Kortrijkse uitgaansbuurt blijven verder aangehouden. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling beslist. De twee hadden hun vrijlating gevraagd maar vingen bot. Eén van hen mag de voorhechtenis wel thuis uitzitten met een enkelband, de andere blijft in de cel.
De ene met een wit t-shirt en een grijze gevangenisbroek, de andere in blauwe jeans en hippe Adidas-sneakers. Zo verschenen I.D. (32), de voormalige uitbater van café Patron en G.H. (27), de eigenaar en uitbater van café De Geverfde Vogel, dinsdagochtend voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling.
De twee zitten al sinds 26 maart in de gevangenis, nadat ze door de onderzoeksrechter in Kortrijk aangehouden werden voor een hele rist beschuldigingen: verkrachting, aantasting van de seksuele integriteit en het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen, met ziekte of arbeidsongeschiktheid tot gevolg.
Onbekend bed
Alles heeft te maken met de spikingaffaire waar de Kortrijkse uitgaansbuurt, en bij uitbreiding de hele stad, al maanden van in de ban is. Ondertussen dienden bijna vijftig – vooral jonge – vrouwen een klacht in omdat ze vermoeden dat ze tijdens het uitgaan verdoofd werden met een middel dat in hun drankje gedaan werd. Sommige van die slachtoffers werden nadien ook wakker in een onbekend bed of in hun eigen bed naast een onbekend persoon en hadden al dan niet nog kleren aan.
Een aantal slachtoffers trok ook naar het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Roeselare om de nodige onderzoeken te doen. Bij sommige slachtoffers werd daarbij vastgesteld dat ze in hun haren nog sporen hadden van ketamine, een partydrug die oorspronkelijk gebruikt werd in de veeartsenij, en dat er inderdaad sprake was van seksueel geweld.
Eind vorig jaar werden zowel I.D. als G.H. al eens in de boeien geslagen. I.D. werd daarna vrijgelaten onder voorwaarden, voor G.H. golden géén voorwaarden. De man vertelde nadien aan onze krant dat hem niets te verwijten valt en dat het gros van de vragen in zijn verhoor over I.D. gingen.
Eerlijk proces?
In alle stilte zetten de onderzoekers – bij de politiezone Vlas is een aparte cel opgericht die zich enkel met dit onderzoek bezig houdt – hun onderzoek verder en probeerden ze het aantal slachtoffers in kaart te brengen en bewijsmateriaal te verzamelen. Een en ander leidde daarop tot de nieuwe arrestatie en aanhouding van I.D. en G.H. Naast hen werden nog drie anderen gearresteerd, waarvan er één zonder voorwaarden en twee met voorwaarden terug vrijgelaten werden.
De twee cafébazen verschenen twee weken geleden voor de raadkamer in Kortrijk, die prompt hun aanhouding verlengde. Zowel I.D. als G.H. tekenden daar echter beroep tegen aan, waardoor het de kamer van inbeschuldigingstelling was die dinsdag finaal de knoop moest doorhakken. Thomas Vandemeulebroucke, advocaat van I.D., hekelde vooral het feit dat de arrestatie van zijn cliënt al in een krant aangekondigd werd terwijl die nog moest gebeuren. “Er is sprake van een groot lek in dit onderzoek. Hoe kan mijn cliënt nog een eerlijk proces krijgen?”, vroeg hij zich af.
Zowel I.D. als G.H. vroegen de vrijlating maar haalden bakzeil. Ondanks de pleidooien van Vandemeulebroucke en Robbie Dewaele – voor G.H. – verlengde de kamer van inbeschuldigingstelling hun aanhouding. Voor G.H. – van De Geverfde Vogel – bepaalde de rechtbank wel dat hij die voorhechtenis thuis mag uitzitten met een enkelband. I.D. blijft een maand langer in de gevangenis. Hij verschijnt volgende maand opnieuw voor de raadkamer in Kortrijk, die zich dan moet buigen over zijn verdere aanhouding.
The post Spiking in Kortrijk: één verdachte cafébaas krijgt enkelband, andere blijft in de cel is provided by KW.be.