Kajakclub De Roeselaarse Kajakvaarders bestaat vijftig jaar. Die verjaardag wordt binnenkort gevierd met een feestweekend in mei en een opendeurdag op 9 juni. “Daarnaast zijn er ook plannen voor een nieuwe opslagruimte en nieuw sanitair, maar het mooiste verjaardagsgeschenk zou een verkeersvrije omgeving voor ons lokaal zijn”, aldus voorzitter Hartwin Ghekiere.
December 1974. Enkele vrienden beslissen op café om een kajakclub op te richten. De Roeselaarse Kajakvaarders zien het levenslicht. “De club was vroeger nog gevestigd langs de Kolenkaai, naast Soubry. Sinds 1996 palmen we onze huidige locatie aan de Beurtkaai in. Pal op een rotonde, maar die is er pas gekomen toen wij hier al onze thuis vonden”, aldus voorzitter Hartwin Ghekiere.
Een clubhuis van een kajakclub, het is best opmerkelijk. “En eigenlijk is het ook niet echt veilig voor onze leden om bij het water te geraken. Daarvoor moet men eerst de weg oversteken. Het zou mooi zijn moest het gedeelte voor ons clublokaal autovrij worden. Dat is echt onze droom, maar we beseffen ook dat er daarvoor eerst heel wat studiewerk moet gebeuren.”
Ondertussen zorgt de club met enkele maatregelen dat de leden op een veilige manier het water kunnen bereiken. “Zo plaatsen we op trainingsmomenten fluomannetjes die de bestuurders op de rotonde waarschuwen voor mogelijk overstekende kajakkers.”
Verschillende facetten
De vereniging telt momenteel 140 leden. “Net voor de coronacrisis waren er dat zo’n 190. Inmiddels stijgt het ledenaantal terug met ook mensen die van erg ver komen. Het toegankelijke van de sport spreekt hen erg aan. Kajakken is een sport met heel veel facetten. Onze vereniging is als het ware vergelijkbaar met een atletiekclub. Hier kan men zoveel verschillende disciplines beoefenen”, aldus Ignas Foré, de voormalige voorzitter.
Zo zijn er wekelijks leden die op woensdag of zondag er op uittrekken voor een toertocht langs het kanaal, maar doet men binnen de club ook aan kajakpolo. “Een heel leuke sport waarbij verschillende facetten samenkomen”, aldus Hartwin.
De kajakclub trekt er ook vaak op uit voor wildwaterkajak. “Een van de hoogtepunten van het jaar is onze reis naar het Franse Saint-Pierre-De-Boeuf. Daar leven we ons helemaal uit op een wildwaterpiste, maar genieten we ook volop van de vakantie.”
Maatschappelijke rol
De club probeert ook een maatschappelijke rol te spelen. Zo is er een G-sportwerking waarbij mensen met een beperking één maal per maand onder begeleiding het water op gaan. “Ze genieten daar enorm van, maar ook als begeleider leer je zo extra genieten van kleine dingen”, aldus Hartwin.
Daarnaast staat de club ook gekend voor de organisatie of begeleiding van Paddle Cleanup activiteiten. Een tiental keer per jaar ruimen de kajakkers in en rond het water op verschillende locaties afval op.
Festiviteiten
De vereniging werd enkele weken geleden al ontvangen op het stadhuis, maar de grote festiviteiten rond het vijftigjarig bestaan staan de komende maanden gepland. Van 9 tot en met 11 mei is er heel wat te beleven in en rond het clublokaal. Op vrijdag organiseert de vereniging een ludiek tornooi kajakpolo en is er ’s avonds een feestje. Op zaterdag wordt iedereen die ooit iets met de club te maken heeft, uitgenodigd voor een receptie met aansluitend een avondfeest in de nabijgelegen garage Olivier. “De zondag van het feestweekend organiseren we opnieuw een kajakpolotornooi waarbij we mensen proberen te bereiken die de sport nog nooit hebben beoefend. Dit tornooi organiseren we al enkele jaren en wordt telkens erg gesmaakt”, aldus Hartwin.
Op maandag 9 juni zet de club de werking nog extra in de kijker tijdens een opendeurdag. “Dit jaar pakken we op zaterdag 5 juli en vrijdag 12 september ook nog uit met een Viking Regatta, waarbij verschillende teams het tegen elkaar opnemen.”
Meer informatie omtrent de club is te vinden via www.rkv.be.
The post Roeselaarse kajakclub bestaat vijftig jaar: “Het mooiste verjaardagsgeschenk zou een verkeersvrije omgeving voor ons lokaal zijn” is provided by KW.be.