Meli viert 100ste verjaardag met honing in gouden potjes én ambitieus plan om in 2030 grootste honingbedrijf in Europa te zijn

Toen de jonge Alberic Joseph Florizoone in 1925 op zijn 18de de honing van zijn vader begon te verkopen, deed niets vermoeden dat zijn honingbedrijf Meli zou uitgroeien tot een wereldspeler. De 100ste verjaardag is een mijlpaal, waarbij Meli de pijlen richt op de toekomst. Met torenhoge ambities: tegen 2030 wil Meli het grootste honingbedrijf van Europa zijn.

Nog altijd hebben Alberics vier kinderen nog heel wat in de (honing)pap te brokken en maken ze deel uit van het bestuur. Tijdens bestuursvergaderingen wordt er regelmatig stevig gediscussieerd over de toekomstplannen. Eind 2017 droeg de familie Florizoone het dagelijkse bestuur over aan CEO Koen Steurbaut. “Meli is op dit moment – samen met De Traay Nederland – goed voor een volume van 20 miljoen kilogram honing per jaar”, zegt de CEO. “Die is bestemd voor de verkoop in eigen land, maar evenzeer voor export naar Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg en Scandinavië. We hebben de ambitie om dat op te schalen naar 30 miljoen kilogram per jaar tegen 2030, een realistisch doel. Om dat doel te bereiken, investeren we 3 miljoen euro in de verdere automatisering van de verpakkingslijn. Tegen het derde kwartaal van 2026 moet deze uitbreiding operationeel zijn. Sinds enkele maanden is er ook een weekendploeg aan de slag zodat de productie zeven dagen per week – ook ’s nachts – kan doorgaan. Door automatisering zullen de volumes stijgen, met hetzelfde aantal vaste personeelsleden. Meli kiest ook resoluut voor een verankering in België. Met de raad van bestuur en het management is er beslist om niet te delokaliseren.”

Meli staat ook bekend voor zijn stringente controle van de honing die het wereldwijd aankoopt bij imkers. In hun laboratorium worden alle stalen die binnenkomen uitgebreid getest op diverse parameters. “Ons laboratorium is state-of-the art. Permanent zijn er drie medewerkers in de weer die jaarlijks iets meer dan 1.000 stalen honing controleren”, aldus de CEO. “We werken ook samen met gerenommeerde en in honing gespecialiseerde externe labo’s uit het buitenland. Daarnaast gebruiken we ook onze NMR-scanner. Door deze werkwijze kunnen we de meest kwalitatieve en smaakvolle producten met honing van over de hele wereld op de West-Europese markt brengen.”

Jubileumjaar

© Archief Meli Adinkerke

In dit jubileum zet Meli de honderdste verjaardag met meerdere acties opvallend in de kijker. Met producten in retroverpakking in de winkelrekken, consumenten kunnen een reis winnen naar de kleurrijke bloemenweides in Mexico waar de honing vandaan komt. Daarover kan Roland Florizoone uren vertellen, want als reiziger voor Meli trok hij heel de wereld rond, om contacten te leggen met de beste imkers. Mexico werd zo het land waar Meli de meeste honing kocht. Als kers op de taart schenkt Meli twaalf gouden miniatuurpotjes (veertien karaat, red.) gevuld met honing, ter waarde van 2.000 euro elk. In september tenslotte is er een exclusief feest in Plopsaland, waarvoor consumenten een vipticket kunnen winnen.

© Archief Meli Adinkerke

Ook voor de nazaten van Alberic Florizoone is 2025 een bijzonder jubileumjaar. Zijn vier kinderen zijn nog altijd 100% eigenaar en elke week wonen Guy (81), Robert (79), Roland (74) en Nicole (70) de bestuursvergaderingen bij, en ook de kleinkinderen worden klaargestoomd om het Meli-verhaal mee verder te zetten. Vol trots blikken de kinderen terug op het levenswerk van hun vader: “In 1930 behaalde hij de eerste prijs met zijn honing ‘Veurne-Ambacht’ op de wereldtentoonstelling in Antwerpen. Toen al maakte hij reclame voor zijn natuurproduct en in 1932 bracht hij het aan de man in glazen potjes. Hij trok naar het voedingssalon in Brussel en nam zijn bijenkast met levende bijen mee op de trein. Dat was de start van nog meer creatieve en commerciële ideeën…”

© Archief Meli Adinkerke

In 1935 opende Alberic in Adinkerke het Bijenpaleis, een cafetaria met informatie over bijen en honing. Hij noemde het project ‘Meli’, naar analogie met het Franse woord ‘miel’ voor honing, wat de Franse toeristen ook makkelijk konden uitspreken. Later volgde een speeltuin, die later uitgroeide tot het Meli-park. Niet alleen de familie Florizoone heeft mooie herinneringen aan het Meli-park. Heel wat Pannenaars, West-Vlamingen en Fransen herinneren zich de Apirama-attractie. Heel wat Franse toeristen reden na hun uitstap naar huis, met een auto vol honingpotjes én ballonnen, want die kregen ze als geschenk bij een grote aankoop. Alberic overleed in 1992 op zijn 85ste. Zijn vrouw Marthe, die door haar kinderen de ‘Bijenkoningin’ werd genoemd, nam mee de beslissing om in 1996 in Veurne een honingfabriek te bouwen, en ook in 1999 was ze een belangrijke onderhandelingspartner bij de verkoop van Meli-Park aan Studio 100, waar dit jaar ook Plopsa zijn 25ste verjaardag viert.

The post Meli viert 100ste verjaardag met honing in gouden potjes én ambitieus plan om in 2030 grootste honingbedrijf in Europa te zijn is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vbs De Tandem schenkt cheque aan Fedasil

De jongens en meisjes van het zesde leerjaar van de vrije basisschool De Tandem zetten zich voor de paasvakantie in voor een warme solidariteitsactie.
The post Vbs De Tandem schenkt cheque aan Fedasil appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een Amerikaan in het Vaticaan

Robert Prevost is de nieuwe paus. Prevost, geboren in Chicago, was jarenlang missionaris in Peru. Hij kiest de naam Leo XIV, een verwijzing naar een sterk sociale kerk. Tijdens zijn eerste toespraak riep hij op tot wereldvrede.

Lees meer »

Rik Devillé zeer ontgoocheld over paus Leo XIV: “Perplex dat kardinalen iemand kiezen voor wie slachtoffers van misbruik gewaarschuwd hebben”

Priester Rik Devillé, die zich inzet voor Belgische slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk, is zeer ontgoocheld dat Robert Francis Prevost gekozen is als nieuwe paus. Prevost wordt door een grote Amerikaanse slachtofferorganisatie beschuldigd van het toedekken van misbruik. "Dit is pijnlijk en vele stappen terug in de geschiedenis."

Lees meer »

Project rond blekerijsite in Kortrijk voorgesteld met 2 woontorens van 54 meter

In Kortrijk zijn de definitieve plannen voorgesteld voor de blekerijsite. Op die site, tussen de Leie en de Meensesteenweg, was vroeger een van de grootste industriële blekerijen van de regio. Nu komen er onder meer 2 grote woontorens met ruim 250 appartementen. De oorspronkelijke plannen om er ook winkels en kantoren onder te brengen, werden geschrapt. Dat moet onder meer

Lees meer »

“Nood is groter dan ooit”: Spark Power wil windmolen bouwen op grens tussen Oostkamp en Beernem

Windenergiebedrijf Spark Power wil een windmolen met een tiphoogte van 200 meter bouwen op de grens tussen Oostkamp en Beernem. Vorige week hield het bedrijf daarover een infovergadering met buurtbewoners, die zich zorgen maken over eventuele geluidsoverlast en slagschaduw. “We houden ons aan de strenge normen die de Vlaamse overheid ons oplegt”, vertelt Geert Maris van Spark Power.
The

Lees meer »