Karl Vannieuwkerke schrijft een brief naar Danny Verbiest: “Je pop, die tegelijkertijd je baby en je lief was, maakte miljoenen kinderen gelukkig”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze week richt hij zich tot Danny Verbiest, de geestelijke vader van Samson. Dinsdag moesten we helaas afscheid van hem nemen, maar hij leeft door in de vorm van zijn geliefde televisiehond. Reacties zijn welkom: [email protected].

Beste Danny,

Ook al heb ik je nooit gekend, je hebt een belangrijke rol gespeeld in mijn jeugd en in die van veel generatiegenoten van me. Je leerde ons knutselen of bezorgde ons inspiratie voor strandspelletjes met knikkers en schelpjes. En zoveel andere dingen. In de jaren tachtig moesten we niet rekenen op Pinterest om ons op weg te helpen. Geleende boekjes van de bibliotheek en televisieprogramma’s moesten inspiratie brengen. Kameleon was vaste prik. Jij, toen je nog niet op Salman Rushdie leek, legde het ons keer op keer haarfijn uit. Met weelderige haardos, volle baard en een onesie gemaakt uit jeansstof. Woodstockallures, maar zeer welbespraakt en intelligent.

Toen je eind jaren tachtig op het idee kwam om een televisiepop te maken, veranderde je niet alleen de televisiewereld maar ook de fantasiewereld van kinderen. Generaties peuters en kleuters geloofden en geloven door jou nog altijd dat sommige honden kunnen spreken en dat ze bovendien enorm grappig zijn. ‘Maar Gertje, ken jij zo’n beetje die rovercapsules?’ De toverformules, Samson. ‘Gertje, ik wil helemaal niet naar een debiel’. Naar een asiel, Samson. ‘Maar Gertje, waarom sta jij eigenlijk zo onder asbest?’ Onder arrest, Samson. Je pop, die tegelijkertijd je baby en je lief was, maakte miljoenen kinderen gelukkig.

Je aaibaarheidsfactor moet ongeveer even groot zijn geweest als die van de bekendste viervoeter van Vlaanderen, jouw Samson

Ik was negentien jaar toen Samson voor het eerst op televisie kwam, Danny. Het decennium dat daarop volgde, was voor mezelf gekenmerkt door studeren, uitgaan en werken. Eerst veel uitgaan en daarna veel werken. Een leven zonder Samson, quoi. Ik leerde jou en je hond pas goed kennen toen mijn zoon Jef in 2003 het levenslicht zag. Het waren je laatste jaren als stem van en in de rol van het alter ego.

Ik begon toen het woord Samsonseks ook pas echt goed te begrijpen. Kinderen die op zondagmorgen voor het televisietoestel worden gezet om naar een sprekende hond te kijken en te luisteren omdat in de slaapkamer het huiswerk zou kunnen worden gemaakt. Het bleek echt te bestaan. Daar zijn afleveringen van Bumba trouwens net niet lang genoeg voor. Terwijl mijn kinderen twintig jaar geleden keken naar Gert en luisterden naar jou, hangen ze nu aan de lippen van Marie en Dirk Bosschaert, bij mijn kleinsten veel meer dan als Samson bekend als Berend Brokkenpap uit Piet Piraat.

Je ingeving was zo simpel, maar tegelijkertijd ook zo geniaal, Danny. Je kwam op het idee toen VTM op de Vlaamse televisiemarkt verscheen in 1989. En ook al was er aan de Reyerslaan de nodige scepsis tegenover de pratende bobtail, jaren later zouden ze wel beseffen dat Samson een van de contragewichten was in de strijd om de Vlaamse kijker.

Je verdienste voor het Vlaamse televisielandschap is immens groot. Waarvoor dank. Je verdienste als mens duidelijk ook

‘Wie de harten van de jongsten verovert, krijgt er oud bovenop.’ Het is een dogma dat in de tekenkamers van de mensen die programmaschema’s maken op een tegeltje aan de muur hangt. BRT, later BRTN, hield aanvankelijk moeizaam stand tegen de kanonskogels die vanuit Vilvoorde richting toren in Schaarbeek werden afgevuurd. Samson was een van de krachtige wapens in de media-oorlog. Geestelijke vader van Samson, euh Samson zelf en mede-oprichter van Studio 100, het bedrijf dat zou uitgroeien tot het succesvolste in de Belgische amusementssector. Je stapte uit het verhaal in 2005. Je was zestig en ging met pensioen met een collectie Gouden Ogen op de kast.

Je verdienste voor het Vlaamse televisielandschap is immens groot. Waarvoor dank. Je verdienste als mens duidelijk ook. Wat weinigen weten. In 2017 werd je medeoprichter van Villa Samson, een organisatie verbonden aan het UZ Brussel die ervoor zorgt dat langdurig gehospitaliseerde patiënten hun huisdieren kunnen ontmoeten. Je aaibaarheidsfactor moet ongeveer even groot zijn geweest als die van de bekendste viervoeter van Vlaanderen, jouw Samson. Bedankt voor alles, Danny. En rust nu vooral maar heel zacht.

Warme groet,

The post Karl Vannieuwkerke schrijft een brief naar Danny Verbiest: “Je pop, die tegelijkertijd je baby en je lief was, maakte miljoenen kinderen gelukkig” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Carl Devos: “Dat de meerwaardebelasting op kruissnelheid een bepaald bedrag zal opleveren is zeer twijfelachtig”

Het compromis rond de meerwaardebelasting brengt Arizona geen rust, integendeel. “Discussie over de nieuwste belasting zal de regering meesleuren tot aan haar einde”, voorspelt politicoloog Carl Devos. Hij wijst erop dat de allerrijksten ontsnappen aan deze nationale belasting en dat de constructie “zal leiden tot veel betwisting.” De regering houdt er zelfs al rekening mee dat ze veroordeeld zal worden

Lees meer »

VS trekken terroristische status van Syrische groepering HTS in

De Amerikaanse regering heeft de status van “buitenlandse terreurorganisatie” van de radicale islamistische groepering Hayat Tahrir al-Sham (HTS) in Syrië ingetrokken. Dat blijkt maandag uit een officieel document van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De intrekking kadert in de geleidelijke opheffing van de Amerikaanse sancties tegen Syrië.

Lees meer »

Frituur Peggy heropent elf maanden na brand

Peggy Happaerts (53) opende zopas opnieuw haar frituur in Bost bij Tienen. Elf maanden geleden stortte haar wereld in, nadat er brand uitbrak in haar zaak, die ze al 23 jaar met veel liefde runt. Maar vandaag krabbelt ze opnieuw recht. “Ik kon dit niet zonder steun van mijn ouders, vrienden en klanten en mijn zoon Thymo.”

Lees meer »

Zomer in Kortrijk: een gesprek met nieuwe schepen Maxim Veys: “De enige socialist? Lokaal speelt dat toch minder”

Het eerste half jaar zit er op voor het nieuwe Kortrijkse stadsbestuur. We vragen aan vier politici hoe het met hen gaat. Vandaag is Maxim Veys aan de beurt: een nieuwkomer in het schepencollege, die bij de gemeenteraadsverkiezingen 2.789 voorkeurstemmen behaalde. Daarmee liet hij binnen zijn partij Vooruit iedereen een eind achter zich en is er geen twijfel meer over

Lees meer »