Anderhalf jaar na de opening kiezen Dave Ruysschaert (42) en Emmanuel Bitu (45) voor een andere naam voor hun restaurant in de oude school in Nieuwkapelle bij Diksmuide. #food paste niet langer bij de identiteit en dus koos het koppel voor Verthé, verwijzend naar de vroegere hoofdonderwijzer Leopold Verthé. Dat hij geen onbeschreven man is, blijkt al snel. Om de naamsverandering te vieren, pakt Verthé uit met een verrassend illusiedessert: balletjes in tomatensaus.
Toen Dave en Emmanuel in 2023 besloten om met hun restaurant te verhuizen van Brugge naar het landelijke Nieuwkapelle namen ze hun naam #food gewoon mee. “We zijn altijd pionier geweest”, schetst chef-kok Dave. “Tien jaar geleden serveerden we bijvoorbeeld al insectenburgers. Vegan gerechten staan al een decennium op de kaart. De illusiedesserts passen in dit rijtje. De vreemdste creaties passeerden intussen de revue: van een asbak met peuken, over een schuursponsje tot een garnaalkroket als dessert. Vanaf vandaag kan je genieten van balletjes in tomatensaus. Ik maak die met cakeballetjes met aardbei en passievrucht en een muntblaadje als afwerking. Het is altijd leuk om mijn gasten daarmee te verrassen, maar we willen vooral dat onze volledige menukaart in de smaak valt. We specialiseren ons in vegangerechten, maar de vis- of vleesliefhebber is zeker ook welkom.”
Nieuwe naam
Om die aanpak nog meer in de verf te zetten, kozen Dave en Emmanuel voor een nieuwe naam voor hun restaurant. In ‘Verthé’, zit het Franse woord ‘vert’ dat groen betekent en verwijst naar het veganconcept. Verthé was ook de naam van de vroegere hoofdonderwijzer van de school waarin het restaurant is ingericht. Leopold Verthé was alles behalve een gewone leerkracht zocht Dave op. “Hij leefde van 1897 tot 1952. Er zijn wel wat gelijkenissen tussen zijn en onze aanpak. Zo legde hij een groentetuin aan achter de school en daar kweken wij nu zelf onze eigen kruiden en bloemen. Daarnaast kopen we onze groenten lokaal bij het biodynamische bedrijf De Blauwe Spie in Noordschote. Leopold was muzikaal aangelegd. Zo schreef hij het dorpslied ‘Nieuwkapelle, ons dorp’. Onze gerechten verwijzen telkens naar een muzieknummer en we stellen zelf onze playlist samen die in het restaurant te horen is. Muziek is daardoor vaak een gespreksonderwerp aan tafel. Als we de verhalen mogen geloven, dan liet Verthé vroeger vogels vrij rondvliegen in het lokaal voor medisch onderzoek. Dat zullen wij niet doen (lacht), maar we zijn wel dierenliefhebbers.”
Donker kantje
Er is ook een donker kantje aan de figuur van Verthé. “Hij was een gerespecteerde onderwijzer die een belangrijke rol speelde in de heropbouw van het dorp, maar ook een man wiens politieke keuzes hem duur kwamen te staan”, vond Dave in het archief. “Hij is op één of andere manier betrokken geraakt bij een politieke beweging die tijdens de bezetting met de Duitsers samenwerkte. Meer weten we daar nog niet over, maar we zijn de stamboom van Leopold aan het samenstellen, om zo zijn verhaal mee te nemen in dat van ons.” (GUS)
Restaurant Verthé vind je in de Nieuwkapellestraat 21. Het is donderdag, vrijdag en zaterdag open vanaf 18 uur en op zondag al vanaf 12 uur. Wie nog informatie heeft over Leopold Verthé zou er Dave en Emmanuel een groot plezier mee doen. Info: www.restaurantverthe.be.
The post Restaurant #food wordt Verthé en pakt uit met nieuw illusiedessert: “Deze balletjes in tomatensaus smaken niet zoals je zou denken” is provided by KW.be.