Maandagnamiddag vierde Andries baron Van den Abeele zijn negentigste verjaardag in Brugge. Normaal gezien zou Prins Laurent hem vergezellen tijdens een koetsrit door de Brugse binnenstad. Maar de prins stuurde zijn kat. In een bomvolle gotische zaal van het Brugse stadhuis werd wel hulde gebracht aan de Bruggeling, die aan de wieg stond van de stedelijke dienst voor monumentenzorg.
Minister van Staat Herman De Croo, voormalig minister Johan Sauwens. Voormalig gouverneur Paul Breyne, huidig gouverneur Carl Decaluwé. De lijst van hoogwaardigheidsbekleders die aanwezig waren op het verjaardagsfeest van Andries Van den Abeele was lang.
Gele boek
In zijn lofrede prees burgemeester Dirk De fauw deze ‘vooruitstrevende’ en ‘combatante’ Bruggeling: “Wie ‘Dries’ zegt in Brugge, weet wie er bedoeld wordt. Er gaat geen week voorbij zonder dat ik een mail krijg van Dries, met vragen en suggesties voor Brugge. Er zit één constante in al die mails: een liefde voor monumentenzorg, een liefde voor Brugge.”
“Het structuurplan van 1972-76 dat Dries als schepen van financiën en stadsontwikkeling mee opstelde – het beroemde ‘gele boek’ – drukt nog altijd zijn stempel op de ruimtelijke ordening in Brugge. Het betekende een revolutie voor het behoud van het bouwkundig erfgoed in Brugge. Projectontwikkelaars noemen Dries ‘lastig’ en ‘vermoeiend’. Maar met zijn kritische maar constructieve blik houdt hij politici wakker.”
Idealist
Architect op rust Werner Desimpelaere noemde Andries Van den Abeele een ‘idealist’ die de dienst voor monumentenzorg in het leven riep: “Begin de jaren ‘70 waren alle architecten én hogescholen nog in de ban van Le Corbusier, die in de steden alles wou plat gooien voor nieuwe hoogbouw. Gelukkig was er in 1972, net op het moment dat Dries de pen van burgemeester Michel Van Maele vasthield voor de opmaak van het revolutionaire structuurplan, het rapport van de Club van Rome.”
“Dat rapport poneerde dat er grenzen waren aan onze groei op aarde. Het tij diende gekeerd te worden, er moest meer respect zijn voor de realisaties van onze voorouders, voor ons bouwkundig erfgoed. Dries Van den Abeele zorgde daarvoor in Brugge als schepen en als medeoprichter van onder meer de Stichting Marcus Gerards!”
The post Hulde aan Brugse erfgoedstrijder Dries Van den Abeele (90), enkel prins Laurent ontbrak is provided by KW.be.