De gemeenteraad van Wielsbeke keurde unaniem het voorstel tot burgerparticipatie goed dat Vlaams Belang-gemeenteraadslid Dirk Demaertelaere aankaartte. Burgers zullen spreekrecht krijgen bij aanvang van de raad.
Zowat 10 tot 15 minuten burgerinspraak bij aanvang van de gemeenteraad. Dat was het voorstel van gemeenteraadslid Dirk Demaertelaere (Vlaams Belang) tijdens de jongste gemeenteraad.
“Op die manier krijgen de inwoners van Wielsbeke meer inspraak in het beleid waardoor ze zich op hun beurt meer betrokken gaan voelen”, legde het raadslid de voordelen uit. “Het zorgt voor een grotere maatschappelijke betrokkenheid van de burgers.”
“Hierdoor voelen inwoners zich meer serieus genomen en zijn ze meer gestimuleerd om actief mee te denken.”
Meer vertrouwen
Volgens Demaertelaere leidt meer participatie in gemeentelijke initiatieven ook tot meer vertrouwen in het lokale bestuur.
“Gemeenten die al werken met burgerinspraakmomenten tonen dit aan. De aanpak leidt effectief tot betere beleidsbeslissingen. Het is dus een logische stap naar een meer democratische, transparante en betrokken lokale politiek.”
Met zijn voorstel denkt Demaertelaere niet alleen aan de inwoners, maar ook aan vertegenwoordigers van verenigingen of buurten met een specifiek voorstel in verband met verkeersveiligheid, veiligheid in het algemeen, milieu, enz.
“Ze kunnen niet alleen vragen en klachten formuleren maar ook suggesties doen waarvan iedereen in de raad nota kan nemen.”
Zowel meerderheid als de andere oppositiepartijen moesten beamen dat meer participatie een onderdeel vormde van de respectieve verkiezingsprogramma’s en keurden het voorstel unaniem goed. Het principe zal nu uitgewerkt worden en later terug naar de gemeenteraad ter goedkeuring komen.
Dirk Demaertelaere suggereerde ook nog om het via de sociale media en het infomagazine te communiceren zodra de burgerinspraak er concreet is.
(MI)
The post Straks spreekrecht voor burgers in gemeenteraad Wielsbeke is provided by KW.be.