De wereldwijde capibara-hype heeft Bellewaerde bereikt. Na bezoekjes van bekende YouTuber Acid en KassaTicket willen horden fans een glimp opvangen van de dieren. In een nieuw, uitgebreid verblijf is nu ook Coco te bewonderen, de eerstgeborene van een nieuw kweekinitiatief voor het eigen park en andere zoos in Europa. “De jongen zijn extra schattig.”
Lang voor ze een hype werden, verbleven capibara’s al in het Ieperse Bellewaerde Park. “Niemand kende ze en bezoekers toonden geen interesse”, vertelt Pieter Vercruysse, operationeel manager en curator van het park. “Dat veranderde vijf, zes jaar geleden: onze verzorgers merkten op dat meer jonge bezoekers riepen, beelden maakten en zelfs liedjes zongen over de dieren. We wisten niet vanwaar dat kwam, begonnen met opzoekingswerk en vonden op sociale media heel wat animo rond deze diersoort.” (lees verder onder de video)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op “Cookie-instellingen” te klikken.”
Capibara’s komen uit Zuid-Amerika. Daar betekent de naam ‘heer van het gras’, een verwijzing naar het voedsel dat ze zoeken langs moerassen en oevers. Het grootste knaagdier ter wereld ging de voorbije jaren plots viraal met een resem memes, liedjes en video’s. “Het is een zeer schattig dier met een grote aaibaarheidsfactor. Ze stralen rust uit en maken leuke geluidjes”, vindt Pieter.
Blaffen
Ze doen ook denken aan honden, want capibara’s blaffen bij gevaar om soortgenoten te waarschuwen en het water in te duiken. “In Zuid-Amerika worden ze als een hond gehouden in huis. De lokale inwoners maken ze tam en delen foto’s van zichzelf en hun capibara in het zwembad, op boodschappen of in bed. Dat werd opgepikt in het Westen.”
YouTuber Acid blijkt fan en zag een paar jaar terug zijn “droom” uitkomen: een eerste bezoek aan de diersoort in Bellewaerde. De influencer beschreef ze als “huge”. “De grootste waterzwijnen ter wereld”, zegt hij in een video op YouTube. “Ze lijken op grote cavia’s, maar kunnen ook zwemmen. Vandaar hun rare pootjes met zwemvliezen.”
“Door de influencers krijgen capibara’s plots veel meer aandacht”
Met capibara-knuffel, rugzak, T-shirt én sokken ging KassaTicket, een andere Vlaamse influencer, vorig jaar de capibara’s van Bellewaerde bezoeken op de tonen van het Capibara-lied. “Kijk hoe cute, dit is zo insane”, klinkt het in z’n video op TikTok.
De filmpjes worden miljoenen keren bekeken. “Sindsdien is het hek van de dam: onze capibara’s krijgen plots heel wat faam en aandacht. Voor een pak kinderen en jongeren is dit dier dé reden voor een parkbezoek”, stelt Pieter vast. “We hebben al zeker 20 jaar capibara’s, maar kweken al meer dan 10 jaar niet meer. Vorig jaar beslisten we opnieuw een mannetje in huis te halen omwille van de grote vraag: andere dierentuinen en zoos in Europa pikken de populariteit op en willen ook capibara’s houden. Met ons nieuw kweekinitiatief willen we de collega’s bevoorraden van deze leuke, mooie dieren.”
Coco geboren
“De capibara is geen bedreigde soort, maar wel een ware ambassadeur voor een dierentuin: het kan jonge mensen ook interesse doen krijgen in andere diersoorten”, benadrukt Pieter. “Als Bellewaerde vinden wij dat een investering waard.” Het park verwelkomt nu het eerste jong en geeft haar de naam Coco. Zij blijft in Bellewaerde en het park verhuisde de eigen capibara’s donderdag naar een nieuw verblijf. “In januari hebben we het oude verblijf volledig gesloopt en daarna een verblijf gebouwd dat twee maal zo groot is en veel meer voldoet aan de noden en dierenwelzijnsregels van capibara’s. Tegen het najaar verwachten we nog meer jongen en die zijn extra schattig.”
Geen huisdier hier
Een eigen capibara houden als huisdier is hier geen trend. “In ons land werd terecht beslist dat je dit wild dier niet zomaar in huis mag houden”, stelt Pieter. “Capibara’s hebben zwemwater, ruimte en aangepaste voeding nodig. Alleen erkende dierentuinen mogen de diersoort houden. Wil je een capibara zien, kom dan naar Bellewaerde.”
Het park opent op 5 april de deuren voor een nieuw seizoen. De capibara’s zijn te bezichtigen vanuit de bootjes van Jungle Mission. “Opgericht in 1978: onze op één na oudste attractie”, weet parkwoordvoerder Filip Van Dorpe. “De laatste vernieuwing dateert van 2011. Daarom hebben we Jungle Mission opgefrist, een aanzienlijke investering van ongeveer een miljoen euro. De nieuwe digitale gids Tina leidt bezoekers rond door de mooie natuur en vertelt allerlei weetjes over de dieren.” Behalve capibara’s huisvest Jungle Mission de flamingo’s, neusberen, ara’s en mara’s. “Deze oude attractie is nog zeer populair. Ze is rustig en geschikt voor de hele familie, van de jongsten tot de grootouders.” (TP)
The post “Elke zoo wil nu zo’n schattig dier”: Bellewaerde kweekt capibara’s voor dierentuinen in heel Europa door hype is provided by KW.be.