Zwevezeelse Koninklijke Vinkenmaatschappij ‘De Dappere Zangers’ bestaat 90 jaar: “De favoriete hobby van de kleine man”

Op zaterdag 22 maart werden zo’n 250 man van Vinkenmaatschappij ‘De Dappere Zangers’ en hun talrijke zusterverenigingen uit Oost- en West-Vlaanderen ontvangen in cc De Wissel in Wingene, omwille van de 90ste verjaardag van de Zwevezeelse Vinkenmaatschappij. “Een granieten jubileum”, omschreef burgemeester Lieven Huys, maar ook een jubileum met een rijke geschiedenis. We spraken met Rik Galloo (67), kleinzoon van ‘Nestje’ Galloo, een van de stichters van de toenmalige ‘vinkepieten’.

Sinds de start in het voorjaar van 1935 zijn de Galloo’s uit Zwevezele altijd vinkeniers in hart en nieren geweest. “Pépé is toen met Leopold Houttekier op zoek geweest naar vinkeniers, die mee in het bestuur wilden zitten”, vertelt Rik Galloo. “Liefhebbers om met de vinken te spelen, waren er genoeg. Maar in ’t bestuur komen zitten, dat was andere koek. Uiteindelijk vonden ze – niet zonder moeite – Marcel Samijn, Wardje Desmet, Emeric Scherrens, Gustaaf Vandenbroucke, Marcel Vancauwenberghe en Jules Bousson. Ze legden elk 100 frank bijeen, veel geld in die tijd.”

Naar verluidt gingen ze aanvankelijk zo’n 25 latten ‘lenen’ bij de collega’s, die met krielhaantjes speelden. Voor feesten, soupers of trofeeën was er toen geen geld.

Duizenden franken

“Met de vinken spelen, is altijd al de hobby geweest van de kleine man”, weet Rik. Hij herinnert zich nog straffe verhalen, van vinkeniers die met de fiets – een kind op de duozitting en een vinkenkooi in één hand – in weer en wind vanuit Zwevezele zover reden als Beernem en zelfs Roeselare, om aan zettingen mee te doen. Als er dan toch eens iets te vieren viel – zoals blijkt uit een zwart-witfoto van de jaren ’60 – stonden bestuur én leden in hun beste pak te glunderen vóór café ’t Vinkske in de Bruggestraat.

Wie op een werkdag wou spelen, moest beschikken over een verlofbrief die per jaar zo’n 315 frank aan takszegels kostte. Vinken mochten toen nog in de natuur gevangen worden. “Ik weet nog dat iemand uit Deinze enkele duizenden franken wou betalen voor een goede vink van mijn vader Emeric”, herinnert Rik Zich. “Maar die stierf nog liever, dan er een weg te doen.”

Krijtstreepjes

In die 90 jaar zijn De Dappere Zangers een paar maal van café veranderd, maar niet zo vaak: na café ’t Vinkske kwam Het Christen Volkshuis, dan café Den Hille en tenslotte café Zeswege, in de Zeswegestraat in Zwevezele.

Is de vinkensport al die jaren veel veranderd? “Eigenlijk niet”, reageert Rik. “Een echte vinkenier is nog altijd twaalf maanden per jaar met zijn hobby bezig. De afstand tussen de kooien blijft exact 240 cm, de vinken blijven in speciale wedstrijdkooitjes in een lange rij staan in een afgesloten straat en we volgen de libertinezetting: een uur lang het aantal vinkenslagen van de buurman tellen en op een zwartgeverfde houten regel met krijtstreepjes aanduiden. Vroeger waren er regels tot een maximum van 600 streepjes. Dat zijn er inmiddels al 800 geworden.”

Suskewiet

Zo’n vink fluit niet wat hij wil. Een correcte vinkenslag bestaat uit een voorzang en een slotzang die eindigt op ‘suskewiet’. Dat is de vogel aangeleerd. Een vink die tien minuten ‘verkeerd’ of ‘Waals’ zingt, wordt gediskwalificeerd. Tijdens de wedstrijd lopen zangkeurders rond, om daarop toe te zien. “Er is nog een verschil”, rondt Rik af. “Vroeger hadden vinkeniers hun eigen krantje met alle info en uitslagen. Die zijn zowat allemaal verdwenen. Alles staat nu op de computer. Maar vooral de oudere vinkeniers kunnen daar moeilijk mee om. Dat is wel spijtig.”

Vandaag worden De Dappere Zangers geleid door voorzitter Robert Gillewy en secretaris Ingrid Somers. Hopelijk kan er binnen tien jaar een plechtig eeuwfeest worden georganiseerd.

The post Zwevezeelse Koninklijke Vinkenmaatschappij ‘De Dappere Zangers’ bestaat 90 jaar: “De favoriete hobby van de kleine man” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onderzoek naar gijzeling tienerjongen was atypisch: “Gelukkig maken we dit niet zo vaak mee”

Onderzoeksrechter Davy Jordens beschreef vandaag voor het assisenhof dat het onderzoek naar de 42 dagen durende gijzeling van de 13-jarige R. in 2020, geen standaard onderzoek was. De acht beschuldigden die na de vrijlating van de tiener werden opgepakt leverden weinig of geen medewerking. “Het verhaal van een opdrachtgever houdt weinig steek als er grote bedragen van het losgeld teruggevonden

Lees meer »

Brugge pakt afvalproblematiek bij take away-handelszaken aan met gas-boetes

Om het afval en zwerfvuil in de historische binnenstad verder in te dijken, grijpt het Brugs stadsbestuur in met gerichte maatregelen voor handelszaken waarbij klanten op het openbaar domein consumeren. De handelaars worden verplicht om een vuilnisbak tegen hun gevel te plaatsen én die regelmatig te ledigen. Wie dat niet doet, krijgt een gas-boete.
The post Brugge pakt afvalproblematiek

Lees meer »

“Wij willen mensen bij ons naar binnen halen”: Luc en Renilde zoeken helpende handen om mensen met een verstandelijke beperking bij te staan

Crowdvolunteering in plaats van crowdfunding: Luc De Coster bedacht het originele concept in de zoektocht naar zorg op maat voor Ivo, zijn zoon met een ernstige verstandelijke beperking. “We willen zelf een woonproject opzetten voor Ivo en enkele anderen met een vergelijkbare zorgvraag, maar daarvoor moeten we kunnen putten uit een ruim netwerk van vrijwilligers voor allerlei taken.”
The

Lees meer »