Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez nam recent drie middeleeuwse oorkonden uit het archief van de Onze-Lieve-Vrouwekerk op in de Topstukkenlijst. De unieke documenten dateren uit 1205 en worden bewaard in het Rijksarchief Kortrijk. De oorkonden hebben betrekking op de stichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
De stichting van de Onze-Lieve-Vrouwkerk werd gedaan door Boudewijn IX, graaf van Vlaanderen en ook keizer van Constantinopel. In 1199 richtte Boudewijn IX op het grafelijk domein in Kortrijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk op. Toen hij in 1202 op kruistocht vertrok, was de stichting nog niet voltooid. In 1204 werd Constantinopel veroverd en werd Boudewijn tot keizer gekroond. In zijn paleis liet hij de drie oorkonden opstellen om de stichting van de kerk in Kortrijk af te ronden. Meer dan achthonderd jaar later worden deze documenten, samen met duizenden andere middeleeuwse oorkonden, in het Rijksarchief Kortrijk bewaard. De tekst werd in het Latijn met de hand geschreven op perkament. Boudewijn voegde eigenhandig enkele Griekse letters toe in rode inkt. Die tekst bevat de datum en wordt ook beschouwd als de handtekening van de keizer.
“Het Rijksarchief bewaart meer dan 8 kilometer aan archief. Het is fascinerend wat er allemaal te vinden is. De volledige geschiedenis van onze stad ligt daar bewaard in eeuwenoude documenten. Dat deze middeleeuwse oorkonden nu worden erkend als Vlaams topstuk onderstreept hun onschatbare waarde. Met deze oorkonden voegen we drie nieuwe documenten toe aan onze collectie, die daarmee groeit tot 23 Vlaamse topstukken”, zegt Felix De Clerck, schepen van Cultuur.
Wereldwijd bleven er maar zes oorkonden van keizer Boudewijn bewaard. Vier daarvan bevinden zich in het Rijksarchief Kortrijk. De andere twee zijn terug te vinden in Malta en in Bergen in Henegouwen.
De drie Kortrijkse oorkonden zijn gedigitaliseerd en zullen binnenkort kunnen geraadpleegd worden via de website van het Rijksarchief. Het organiseert in het najaar een kleine tentoonstelling van de middeleeuwse oorkonden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Rijksarchivaris Hendrik Callewier zal dan ook een lezing geven over de geschiedenis van deze oorkonden en een nieuwe inventaris van de oorkonden voorstellen.
The post Unieke middeleeuwse oorkonden erkend als Vlaamse topstukken is provided by KW.be.