Unieke middeleeuwse oorkonden erkend als Vlaamse topstukken

Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez nam recent drie middeleeuwse oorkonden uit het archief van de Onze-Lieve-Vrouwekerk op in de Topstukkenlijst. De unieke documenten dateren uit 1205 en worden bewaard in het Rijksarchief Kortrijk. De oorkonden hebben betrekking op de stichting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

De stichting van de Onze-Lieve-Vrouwkerk werd gedaan door Boudewijn IX, graaf van Vlaanderen en ook keizer van Constantinopel. In 1199 richtte Boudewijn IX op het grafelijk domein in Kortrijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk op. Toen hij in 1202 op kruistocht vertrok, was de stichting nog niet voltooid. In 1204 werd Constantinopel veroverd en werd Boudewijn tot keizer gekroond. In zijn paleis liet hij de drie oorkonden opstellen om de stichting van de kerk in Kortrijk af te ronden. Meer dan achthonderd jaar later worden deze documenten, samen met duizenden andere middeleeuwse oorkonden, in het Rijksarchief Kortrijk bewaard. De tekst werd in het Latijn met de hand geschreven op perkament. Boudewijn voegde eigenhandig enkele Griekse letters toe in rode inkt. Die tekst bevat de datum en wordt ook beschouwd als de handtekening van de keizer.

“Het Rijksarchief bewaart meer dan 8 kilometer aan archief. Het is fascinerend wat er allemaal te vinden is. De volledige geschiedenis van onze stad ligt daar bewaard in eeuwenoude documenten. Dat deze middeleeuwse oorkonden nu worden erkend als Vlaams topstuk onderstreept hun onschatbare waarde. Met deze oorkonden voegen we drie nieuwe documenten toe aan onze collectie, die daarmee groeit tot 23 Vlaamse topstukken”, zegt Felix De Clerck, schepen van Cultuur.

Wereldwijd bleven er maar zes oorkonden van keizer Boudewijn bewaard. Vier daarvan bevinden zich in het Rijksarchief Kortrijk. De andere twee zijn terug te vinden in Malta en in Bergen in Henegouwen.

De drie Kortrijkse oorkonden zijn gedigitaliseerd en zullen binnenkort kunnen geraadpleegd worden via de website van het Rijksarchief. Het organiseert in het najaar een kleine tentoonstelling van de middeleeuwse oorkonden van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Rijksarchivaris Hendrik Callewier zal dan ook een lezing geven over de geschiedenis van deze oorkonden en een nieuwe inventaris van de oorkonden voorstellen.

The post Unieke middeleeuwse oorkonden erkend als Vlaamse topstukken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij is misschien een beetje anders, maar hij hoort bij onze klas”: Broes (13) volgt ondanks beperking les in regulier onderwijs

Zeven directeurs van scholen uit de regio Parijs kwamen woensdag langs bij Park Uniek/Salto Humano in Tielt om er te luisteren naar het unieke verhaal van Broes De Meulenaere (13). Broes zit ondanks een zware motorische beperking namelijk in het eerste jaar middelbaar in het regulier onderwijs in de A-stroom, tussen leeftijdsgenootjes. Dat brengt wat praktische aanpassingen met zich mee,

Lees meer »

Duitse coalitie zet handtekening onder regeerakkoord

In Duitsland is maandag het coalitieakkoord dat de weg moet vrijmaken voor een nieuwe regering officieel ondertekend. De 144 pagina’s tellende overeenkomst kreeg eerder al de goedkeuring van de CDU van Friedrich Merz, zusterpartij CSU en de sociaaldemocraten van SPD.

Lees meer »

Duits parlement stemt onverwacht tegen Merz als bondskanselier

De Duitse Bondsdag heeft onverwacht niet ingestemd met de benoeming van Friedrich Merz tot bondskanselier. De leden van de coalitiepartijen CDU/CSU en SPD waren al akkoord en de partijen hebben wel een meerderheid in het parlement. Het is niet duidelijk welke parlementsleden tegen de benoeming hebben gestemd.

Lees meer »

?De Wever schaart zich achter vredesplan Palestina: “Het lijden moet stoppen”

Premier Bart De Wever (N-VA) schaart zich achter het Palestijns-Israëlische vredesplan van de Franse president Emmanuel Macron. Macron werkt aan een wederzijdse erkenning van Palestina en Israël om het conflict in Gaza te beëindigen. “De beelden van kinderen die uitgemergeld in een bed liggen, verstoken van humanitaire hulp, kan niemand verdragen. Het lijden moet stoppen”, zegt de premier in de

Lees meer »

Na open brief van ex-deelnemers Songfestival mag Israël gewoon meedoen van organisatie: “Niet onze taak om conflicten te vergelijken”

Israël zal gewoon deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De organisator, European Broadcasting Union (EBU), houdt de lijn aan van andere internationale organisaties ten opzichte van het land. Dat stelt de organisatie van het muziekevenement in een reactie op de open brief die oud-deelnemers van het evenement hadden ondertekend, waarin werd opgeroepen Israël uit te sluiten.

Lees meer »